© Malatya Time

Sümeyye ALAGÖZ / Toplum X Ruh Sağlığı Çalışmaları

Yazarımız Sümeyye ALAGÖZ, psikolojik gelişimin önemi, erişim sorunları ve toplumsal olayları ele aldı.

Psikolojik danışmanlık hizmetleri nedir? Öncelikle bunu açıklayarak başlamak istiyorum.   

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi için sistematik olarak ve profesyonelce sürdürülen psikolojik yardım hizmetleridir(Binnur Yeşilyaprak). 

Psikolojik danışmanlık hizmetleri temelde önleyici hizmetlerdir.

Bugün itibariyle birçok kurum ve kuruluşun bünyesinde bu hizmetleri veren birimler mevcuttur. Bu birimlerin en yoğun bulunduğu kurum MEB’tir. Bunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlar takip etmektedir. Burada benim ele almak istediğim kurumlar ise belediyelerin bünyesinde kısmen yer alan ve özellikle köy gibi küçük mahalli birimlerde bulunmayan (bulunması gereken) rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren birimler.

Özellikle büyük şehirlerde bir belediyenin internet sitesine girdiğimizde, bir psikolojik danışmanın bulunduğunu, hatta nadirde olsa bazı belediyelerde birkaç psikolojik danışmanın bulunduğunu görürüz.  Fakat genelde orda yaşayan halkın %80 inin böyle bir hizmetin varlığından haberi yoktur. Bunun temelde birkaç sebebi var.
Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir. Minimum 5000 kişinin bağlı olduğu bir belediyede bir veya birkaç kişinin vereceği hizmet elbette ki yetersizinde ötesinde bir ‘hiçliği’ ifade etmektedir. 

Tabi ki burada ütopik sayıda psikolojik danışmanın olması talebi söz konusu değildir.

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER