© Malatya Time

Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tahliye davasının nerelere, hangi mahkemelere açılacağı merak konusu oldu. Kiracılar ile mal sahipleri arasında sorunların yaşandığı süreçte konu daha çok araştırılır oldu.

Tahliye davasının mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemesidir. Tahliye davası bu mahkeme aracılığı ile açılabilir. Davada yetkili mahkeme olarak taşınmazın olduğu yer mahkemesi görevlendirilir. Taşınmazın iş yeri olması durumunda kiracının yerleşim yeri de yetkili mahkeme olarak gösterilebilir. Tahliye davalarında kiracı iş yeri ve ev gibi kiralanan alandan çıkartılabilir. Bunun için kanunda sayılan belirli nedenlere uyulması gerekir. Boşaltma davası, yeni malik tarafından açılan davaların halk arasındaki ismidir.

Tahliye davalarında kira sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler için Türk Borçlar Hukuku’ndan yararlanılır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu içerisinde yer alan 339 maddesinde konut ve çatılı iş yeri kiralarına ilişkin düzenlemeler yer alır. Aynı kanunun 299 numaralı maddesinde de aynı konudan bahsedilir. İlgili maddelere dayanarak insanların barınma ihtiyacını karşılayan kapalı ya da açık her türlü alan üzeri örtülü olan mekân olarak tanımlanabilir. Ticari alanda kiraya verilen yapılarda ise ekonomik faaliyetler yürütülebilir.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kiracıların tahliye davası şu şartlara bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa sürebilir:

Mahkemenin iş gücü yoğunluğu Adli tatil günleri Delillerin toplanması için ayrılan zaman Duruşma aralıklarının zamanı

Yukardaki nedenler incelendiğinde tahliye davasının ne kadar süreceğine ilişkin net bir bilgi verilemez. Tahliye davasında kiralanan yerle ilgili kiracı ve yer sahibi arasında bir kira ilişkisi kurulur. Bu iki taraf arasında oluşturulan kira sözleşmesi genel olarak bir yıl süre ile yapılır. Bir fesih söz konusu değil ise kira dönemi sonunda kiranın bedelinde artış sağlanabilir. Ardından sözleşme bir yıl daha uzatılabilir. Herhangi bir nedenden dolayı kiracının tahliyesi istenir ise kiracı aleyhinde bir tahliye davası açılır.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nedir?

İhtiyaç durumunda tahliye davası ev ya da diğer taşınmaz sahibinin ihtiyacı olduğu durumunda gerçekleştirilebilir. Tahliye davası TBK içerisinde yer alan 350 madde gereğince oluşturulur. Kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyulması durumunda kira sözleşmesi sona erdirilir ve ihtiyaç durumuna bağlı bir kiracı tahliyesi gerçekleştirilir. İhtiyacın gerçek ve zorunlu olması durumunda belirli süre için yapılan sözleşmelerde sürenin sonunda sözleşme sonlandırılabilir. Belirsiz süreli sözleşmelerde ise fesih bildirim süreleri baz alınır.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Tahliye davasının süresi ve işlemleri Borçlar Kanunu’nu baz alınarak ayarlanır. Ev ya da iş yeri gibi farklı özelliklere sahip taşınmazların hak sahibi kişi ile kiracılar arasında geçen davaları tahliye davası olarak geçer. Bu davalarda şu nedenler gözetilir:

Kira sözleşmesinde açıklanan sürelerin sonuna gelinmesi, Kiranın sözleşmede belirtilen şekilde ödenmemesi, Yasalarda belirtilen kuralların dışında durulması, Kiracının sözleşmede yer alan metinlerden farklı hareket etmesi.

Bu davaların süresi; davanın bulunduğu mahkemenin yoğun olmasına ve kiracının bu konu hakkındaki itiraz hakkını kullanmasına bağlı olarak değişir. Bu davalar için ortalama olarak 3 ay ile 1,5 yıl arasında bir süreçten bahsedilir.

Tahliye Davası Açma Şartları Nelerdir?

Tahliye davası koşulları aşağıda yer alır:

İlgili taşınmazı kiraya veren kişiden kaynaklı bir sorun oluşması, İlgili taşınmazı kiralayan kişiden kaynaklı bir sorun oluşması, Kiracı tahliye davası için belirlenen süre içerisinde yer alınması, Dava için hangi sebebe dayanılması gerektiği.

Tahliye davası yalnızca yukarda yer alan koşulların oluşması durumunda açılabilir. Davanın açılma süresi farklı durumlar için değişkenlik gösterir. Kapsamlı bir sürecin gerektirdiği tüm işlemler alanında uzman bir avukat ile yürütülebilir. Bu sayede istenen sonuç daha hızlı bir şekilde elde edilebilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER