© Malatya Time

Tarladan Tabağa: Elma Fiyatlarında Şok Fark!

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde elma hasadı başladı. Tarlada elmanın kilosu 7 ile 10 lira arasında satılırken, marketlerde fiyatlar 40 TL’ye kadar çıkıyor. Çiftçiler, soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle zarar ettiklerini belirtiyor.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan elmada hasat dönemi başladı. Yüzlerce dönüm alanda yetişen elmalar, tüccarlar vasıtasıyla dalından satın alınarak sebze-meyve haline götürülüyor. Ancak tarlada elmanın kilosu 7 ile 10 lira arasında alıcı bulurken, marketlerde fiyatlar 40 TL’ye kadar çıkıyor.

SOĞUK HAVA DEPOSU EKSİKLİĞİ SORUN OLDU

Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, ilçede soğuk hava deposu olmaması nedeniyle çiftçinin kazanamadığını belirtti. Tanışık, “Hasat bir ay kadar sürüyor. Bizim elmanın aroması ve rengi hiçbir yerde yok,” dedi. Soğuk hava deposu olmaması nedeniyle elmaların toplanarak Kayseri’ye götürüldüğünü ifade eden Tanışık, “Elma diyarı Doğanşehir diyoruz ama yakında bu da olmayacak,” diye ekledi.

ÇİFTÇİLER ZARAR EDİYOR

Tanışık, soğuk hava deposu olmadığı için birçok çiftçinin elmalarını maliyetin altında meyve suyu fabrikasına vermek zorunda kaldığını söyledi. “Markette 44.90 TL’ye satılıyor, bizim bahçede 10 lira. Adaletsizlik böyle devam ediyor,” diyerek durumu özetledi.

YENİ ÜRETİM PROJELERİ

Öte yandan, Doğanşehir’de örnek tarım projesi ile binlerce elma ağacıyla üretim yapan Ayşe Demirtaş, kaliteli elma yetiştirmeye başladıklarını açıkladı. Demirtaş, “İlçemizin en büyük sıkıntısı elmaları depolayacağımız soğuk hava deposu olmaması. Bahçede şu an 10 TL civarında satış yapıyoruz. Yetkililerin vereceği destek ile üretime devam etmek istiyoruz,” dedi.

KAYNAK: İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER