© Malatya Time

Togg fabrikası iddia edildiği gibi göstermelik mi? Temmuz ayına işaret edildi

Togg fabrikası iddia edildiği gibi göstermelik değil. Ciddi bir üretim tesisi. En çok merak edilen üretim bandı, çalışıyor. Şimdilik günlük 30-40 adet araç üretiliyor. İzlenimlerimiz henüz fabrikanın tam kapasite ile çalışması için biraz zamana ihtiyaç olduğu şeklinde. Togg CEO’su Gürcan Karakaş da ifade edilen günlük 160 adetlik üretime ulaşılması için temmuz ayını işaret etti. Şimdilik günlük 30-40 tane üretiliyor, temmuzda seriye bağlanacak

Araçın gövdesi için gerekli olan preslenmiş gövde saçları Bursa ve İzmit'ten hazır şekilde fabrikaya geliyor, burada puntolanıyor. Diğer önemli parça olan batarya yurtdışından alınıyor. Ancak batarya üretim tesisi Siro kuruluş aşamasında. Aracın elektrik motoru da Bosch'dan temin ediliyor. Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor. Ancak batarya fabrikası bitince bu oran çok daha yükselecek. Aracın ön konsolu ise uzay üssü gibi, yolda kullanımı ise benzerlerinden geri kalır değil.

"BU İDDİALARI BİZ DE OKUYORUZ"

Zaman zaman siyasi tartışmalara da neden olan vatandaşın çok merak ettiği Togg fabrikasını (Gemlik Teknoloji Kampüsü) gezip, üretimi ve yapılanları yerinde görme ve T10X modelini kullanıp özelliklerini görme fırsatı yakaladık. Araçların İtalya'da üretilip getirildiğine dair şehir efsanesinin gerçek olmadığını gördük. Basın mensuplarını Gemlik'te ağırlayan Togg CEO'su Gürcan Karakaş, Togg T10X'lerin İtalya'dan getirildiği ve Türkiye'de üretilmediği yönündeki iddialara "Bu iddiaları biz de okuyoruz. Başlangıçta ilk olarak biz bunu bir espri olarak algıladık" dedi. Togg fabrikası ciddi bir üretim tesisi. Karakaş'ın verdiği bilgiye göre tesiste şu anda 2 bin 200 kişi çalışıyor. Başta 50 bin metrekare içerisinde, 209 robotla birleştirme ve kaynak işlerinin yapıldığı gövde tesisi, boyahane ve Togg'un adeta bir uzay aracını andırmasını sağlayan ön konsol ile süspansiyon sistemleri yerli olarak üretiliyor. Aracın gövdesi için gerekli olan preslenmiş gövde saçları Bursa ve İzmit'ten hazır şekilde fabrikaya geliyor, burada puntolanıyor.

YÜZDE 51'İ YERLİ

Merak edilen bir başka konu tamimiyle elektrikli araçların en önemli parçalarından batarya ve elektrik motoru. Batarya şimdilik yurtdışından alınıyor. Ancak batarya üretim tesisi Siro kuruluyor. Aracın elektrik motoru da dünyadaki tüm elektrikli otomobil üreticilerinde olduğu gibi Bosch'dan temin ediliyor. Togg CEO’su Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor. Ancak batarya fabrikası Siro bitince bu oran çok daha yükselecek. Hedef ilk olarak yüzde 68-70.

ŞİMDİLİK 30-40 ARAÇ ÜRETİLİYOR

Önemli bir izlenimimiz de üretimin henüz tam rayına oturmadığı yolunda. Şimdilik günlük 30-40 adet araç üretiliyor. Togg CEO’su Gürcan Karakaş da ifade edilen günlük 160 adetlik üretime ulaşılması için temmuz ayını işaret etti. Böylece 31 Aralık'a kadar söz verilen 28 bin aracın üretimi tamamlanabilecek.

KULLANIMI RAHAT VE LÜKS

Aracın fiyatı içinde önemli bir değere sahip olan ön konsolu ise uzay üssü gibi. Özellikle Trumore dijital deneyim platformu. Araç dünya ile anlık iletişim sağladığı için Togg ekibi araca otomobil değil akıllı cihaz diyor. Kullanma imkanı bulduğumuz T10X'in yolda ise benzerlerinden geri kalır değil. Aracın içi ve ön konsol başta diğer parçaları oldukça lüks. Sadece fazla teknoloji kullanılmış olması sürücü açısından bazı zorluklar yaratabilir. Aracın ilk kez yapılan test sürüşü sırasında vatandaşların korna ve benzeri yollarla aracı selamlamalarını bazen durudurup fotoğraf çekilmek istemelerini de not olarak ekleyelim.

KAYNAK: HABERTÜRK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER