© Malatya Time

Türkiye'nin Diri Fay Haritasında Kritik Güncelleme: İç Anadolu'da Endişe Yaratan Segmentler

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Diri Fay Haritası'nda yapılan son güncellemeler, özellikle İç Anadolu Bölgesindeki bazı yeni işlenen fay segmentleriyle ulusal bir endişeyi gündeme taşıdı. Digital platformlar üzerinden erişime sunulan bu kapsamlı çalışma, Türkiye'nin sismik risk haritasını yeniden şekillendiriyor.

 

TOPLAM DİRİ FAY SAYISINDA ARTIŞ: 485'e Ulaşıldı

Yeni güncellemelerle birlikte, Türkiye genelindeki toplam diri fay sayısının 485'e ulaştığı belirtilirken, bunların 326'sının önemli fay, fay zonu veya sistemleri olarak sınıflandırıldığı, 183'ünün ise alt segmentler olarak haritalandığı açıklandı.

DEPREM UZMANLARINDAN KIYI ŞEHİRLERİ İÇİN UYARI

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye'nin sismik risklerinin arttığına dikkat çekerken, deniz altındaki fayların acilen haritalara işlenmesi gerektiğini vurguladı. Kıyı şehirlerini tehdit eden bu segmentlerin, özellikle Karadeniz bölgesinde dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

BEKLENMEDİK FAY HATLARI VE YENİ RİSKLER

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış ve diğer uzmanlar, Türkiye'nin her yerinde orta büyüklükte depremler üretebilecek beklenmedik fay hatlarına dikkat çekiyor. Özellikle denizlerdeki fay segmentlerinin işaretlenmesinin önemine vurgu yapılırken, depreme dirençli bir toplum oluşturmanın altı çiziliyor.

İVME DEĞERLERİ VE YAPISAL RİSKLER

Jeoloji Mühendisleri Odası ve diğer uzmanlar, mevcut ivme değerlerinin sismik riskleri yeterince yansıtmadığı konusunda uyarıyor. İvme değerlerinin yeniden değerlendirilmesi ve yerel zemin koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

MARMARA VE AKSARAY ÖZELİNDE DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELER

İTÜ'nün Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi, yapay zeka destekli dinamik risk haritalama teknikleri üzerinde çalışmaya başladı. Aksaray ve Marmara Bölgesi'ndeki sismik riskler, yerel ve ulusal düzeyde önemli bir gündem oluşturuyor.

MTA'nın güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası, ülkenin karşı karşıya olduğu sismik riskleri daha detaylı bir şekilde ortaya koyarken, depreme hazırlık ve bilinç düzeyinin artırılmasında kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER