Türkiye’nin Geleceği İçin Yalıtımda Reform! Yeni Isı Yalıtım Standartları İle Enerji Tasarrufu Artacak
ÇEVREÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğle, binalarda uygulanacak yalıtım kuralları yeniden şekillendirildi. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek tebliğ, enerji tasarrufu sağlarken çevresel etkileri de azaltmayı hedefliyor. Yalıtım kalınlıkları 6 farklı ısı bölgesine göre belirlenecek, böylece her yeni bina, enerji faturalarını %25 oranında azaltacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, iklim koşullarına göre güncellenen "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı" ile ilgili yeni bir tebliğ yayımlandı. Resmi Gazete'de bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, binalarda yalıtım standartları yeniden belirlenerek, 4 olan ısı bölgesi sayısı 6'ya çıkarıldı.
YALITIM KALINLIKLARI YENİDEN BELİRLENDİ
Yeni düzenlemeye göre, yapıların yalıtım kalınlıkları, binanın bulunduğu iklime ve çevresel şartlara göre özel olarak belirlenecek. Bu düzenleme, her bölgenin iklim koşullarına uygun şekilde enerji verimliliği sağlayacak. Böylece, yeni inşa edilecek binalarda enerji faturalarının %25 oranında düşürülmesi hedefleniyor.
ENERJİ TASARRUFU VE ÇEVRESEL FAYDALAR
Bu yeni düzenleme ile sağlanacak enerji tasarrufu, Türkiye'nin toplam enerji tüketimi üzerinde büyük bir etki yaratacak. 2025 yılı itibarıyla yıllık 2,5 teravatsaat enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor. Bu, Atatürk Barajı'nın 3 ayda ürettiği enerjiye eşdeğer bir tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca, bu uygulama sayesinde doğaya 600 milyon ton eşdeğer karbondioksit salınımının engellenmesi sağlanacak.
1 NİSAN'DAN İTİBAREN YÜRÜRLÜKTE
1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu yeni tebliğle birlikte, yeni binalarda yüksek enerji verimliliği hedefleniyor ve bu sayede hem ekonomik fayda sağlanacak hem de çevresel etkiler en aza indirgenecek. Bu uygulamalar, Türkiye Yüzyılı hedeflerine katkı sağlayarak, ülkemizi daha yeşil bir geleceğe taşımayı amaçlıyor.
HABER MERKEZİ-ANKARA
İlginizi Çekebilir