© Malatya Time

Yargıtay’ın DASK Kararı Malatyalı Depremzedeleri Şaşkına Çevirdi! Belirsizlik ve Hayal Kırıklığı Hakim

Yargıtay’ın eksik DASK ödemeleriyle ilgili verdiği karar, hem hukukçular hem de depremzedeler için belirsizlik oluşturdu. Avukat Çağdaş Karaoğlan, kararın yetersiz ve gerekçesiz olduğunu belirterek, emsal bir karar bekleyen hukukçular ve mağdur olan depremzedeler için hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti.

6 Şubat depremi sonrası konutlarının ağır hasarlı olduğu tespit edilen depremzedeler, DASK’a başvurdu ve bir kısmı ödeme aldı. Ancak bu ödemelerin, 25 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan yeni tarife üzerinden değil, eski tarife üzerinden yapılması nedeniyle uyuşmazlıklar yaşandı. Uyuşmazlıkların yargıya taşınması sonucunda, Yargıtay konuyla ilgili ilk incelemesini tamamladı. Ancak karar, yalnızca depremzedeleri değil, aynı zamanda hukukçuları da belirsizlik içerisinde bıraktı.

YETERLİ IŞIK TUTMUYOR 

Avukat Çağdaş Karaoğlan, kararın emsal dosyalar için yeterli ışık tutmadığını belirterek şunları söyledi: "Yargıtay’ın verdiği karar, maalesef uyuşmazlığın esasını açıklığa kavuşturacak nitelikte olmamıştır. Kararın gerekçesinde, tarife değişikliğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmediğine dair, DASK faaliyet raporlarında ek prim alınmaksızın güncel tarifenin uygulanacağına dair duyuruların yanıltıcı olduğuna dair hiçbir hususa değinilmemiştir. Bu haliyle karar, zaten mağdur olan depremzedeleri bir kez daha mağdur etmekle kalmamış, hukuki açıdan da tatmin edici olmaktan uzak kalmıştır."

HAYAL KIRIKIĞINA UĞRATTI

Karaoğlan, kararın tüm vatandaşları hayal kırıklığına uğrattığını ve depremzedelerin haklarına ulaşma çabasını vurguladı. Ayrıca, DASK’ın önceki yıllara ait faaliyet raporlarında güncel tarifenin uygulanacağının açıkça belirtilmemesi, ek prim ödenmeksizin güncel tarifenin uygulanması gerektiği konusunda bilgi verilmemesi gibi hususların değerlendirilmediğini belirtti.

Karaoğlan, kısa mesaj yoluyla yapılan bilgilendirmelerin de sorgulanması gerektiğine dikkat çekti: "Bölge Adliye Mahkemesi kararında davacıya sms ile bilgilendirme yapılmış olduğundan bahisle ret kararı verilmiş. Ancak, mesajın davacıya ulaşıp ulaşmadığı incelenmeden karar verilmesi son derece hatalıdır."

KAYNAK: GAZİANTEP-İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER