© Malatya Time

Yaz geldi, bahar temizliği başladı, temizlik detaylarına dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte evlerde bahar temizliği telaşı başladı. Yaza geçerken bahar temizliği nasıl yapılır? İşte bahar temizliğinde kaçırılmaması gereken önemli detaylar

Evlerin hijyenik olması sağlıklı yaşam konusunda çok önemlidir. Ülkemizde rutin ev temizliği genellikle mevsim geçişlerinde, bayramlarda ve özel günlerde hız kazanır. Bu özel zamanlarda detaylı temizlik için kolları sıvayan ev hanımlarının dikkat etmesi gereken bazı detaylar vardır.

İlkbahar ve yaz aylarında evini detaylı bir şekilde temizlemek isteyenler için hijyen planı çok önemlidir. Çalışan kadınlar planlama yaparak hem temizliği kısa sürede halleder hem de sevdiklerine ve kendine zaman ayırabilir. Bahar temizliği nasıl yapılır diye merak edenler için öncelikle her gün hangi işlemi yapacağınızı belirlemeniz gerekir.

Bahar temizliği nasıl yapılır? İşte pratik bahar temizliği ipuçları:

Odaları havalandır: Kapı ve pencereleri açarak evi iyi havalandır. Temiz hava, evinizi ferahlatır ve kötü kokuları giderir.

Eşyaları düzenle: Kullanmadığınız eşyaları ayırarak gereksiz yığılmaları önle. Kullanmadığınız kıyafetleri, gereksiz evrakları ve diğer eşyaları temizleyerek evinizde düzen sağlayın.

Tozları temizle: Evdeki yüzeyleri, mobilyaları, rafları ve süs eşyalarını temizleyerek toz birikimini engelle. Toz alerjileri ve solunum yolu rahatsızlıklarını önlemek için önemlidir.

Pencereleri temizle: Bahar temizliğinde pencereleri iç ve dış yüzeylerinden temizle. Cam temizleyici ve bir mikrofiber bez kullanarak lekesiz ve parlak pencerelere sahip olabilirsin.

Halıları temizle: Halıları iyice süpürerek veya vakumlayarak toz ve kirlerden arındır. Ayrıca, bahar aylarında halıları dışarıda havalandırmak da iyi bir fikirdir.

Mutfak ve banyo temizliği: Mutfak tezgahları, dolapları, ocak ve banyo lavaboları, küvet ve tuvalet gibi hijyenik alanları temizle. Mikrop ve bakterileri engelleyerek sağlıklı bir yaşam alanı oluştur.

Depoları ve dolapları düzenle: Depolarda biriken gereksiz eşyaları ayırarak düzeni sağla. Dolap içlerini düzenleyerek, giysileri, ayakkabıları ve diğer eşyaları daha kolay bulabilirsin.

Perdeleri ve yastık kılıflarını yıka: Bahar temizliği sırasında perdeleri ve yastık kılıflarını çıkararak yıka. Temiz ve taze bir görünüm elde etmek için perdeleri ütüle ve yastık kılıflarını değiştir.

Havluları yenile: Banyo ve mutfak havlularını yenileyerek temiz ve hijyenik bir his elde et. Aynı zamanda bahar renklerinde yeni havlular kullanarak evine enerji ve canlılık katabilirsin.

Balkon ve bahçeyi temizle: Balkon veya bahçeniz varsa, bahar temizliği sırasında bu alanları da unutma. Mobilyaları temizle, bitkileri budayarak ve bahçe atıklarını temizleyerek dış mekanı da düzenle.

Bahar temizliği, evinizi ferah, temiz ve düzenli tutmanın önemli bir parçasıdır.

MUTFAKTA BAHAR TEMİZLİĞİ

Mutfak temizliğinin diğer odalara göre daha kapsamlı olması sebebiyle ilk günden başlaması önerilir. Mutfak temizliğinde ilk olarak boş şişe ve kavanoz gibi fazlalıkları bulup ortadan kaldırmaktır. Bunları atınca mutfak tavanını silip fırını temizleyin. Buzdolabının içini güzelce silin. Mutfak dolaplarını önce boşaltın ardından temizleyin. Raflara asılı mutfak gereçlerini tek tek silin. Kiler dolabındaki yiyeceklerin son kullanma tarihi geçenleri ayıklayın. Derin dondurucunun içini temizlemeyi unutmayın.

YATAK ODASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ

Kışlık eşyaları temizleyip dolabınıza kaldırın. Yeni yıkadığınız yazlık eşyalarınızı sermeden önce dolap temizliği yapın. Şiltenizi döndürün. Şiltenizin ve yatak çerçevenizin tozunu alın. Yastıkları yıkayın. Battaniye ve yorganları kuru temizlemeye verin. Dolapların içini temizleyip baharlık kıyafetleri kullanıma hazırlayın.

OTURMA ODASINDA BAHAR TEMİZLİĞİ

Koltuk takımını güzelce silin ve tozdan arındırın. Odadaki kitaplık, dolap, televizyon sehpası gibi mobilyaları altlı üstlü temizleyin. Odadaki perdeleri yıkayın, halıları yıkamacıya verip zemini güzelce silin. Örtüleri de makineden geçirip temizleyin.

BANYODA BAHAR TEMİZLİĞİ

Banyo temizliğinde eskimiş havluları veya tişörtleri toz bezi olarak kullanabilirsiniz. Banyo dolaplarındaki kullanmadığınız eşyaları çöp poşetine doldurup atın. Bütün banyoyu cif yardımıyla güzelce silip kirlerden arındırın. Banyoda duş kısmında oluşan kireçleri temizleyip daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER