© Malatya Time

Yazıhan ilçesinin tarihi

Malatya'nın en önemli ilçelerinden biri olan Yazıhan kültürüyle de dikkat çekmektedir. İşte Yazahan'ın tarihi...

Yazıhan ilçesi tarihi ile dikkat çeken Malatya ilçeleri arasında bulunur. 12 bin civarındaki nüfusu ile büyümeye devam eden Yazıhan, tarihi ile dikkat çeker. Medeniyetlerin buluşma noktası olan İpek Yolu bu bölgede yer almaktaydı. Bu sebep ile de Yazıhan hem ticaret hem de kültür için her zaman önemli olmuştur.

Malatya – Yazıhan Arası Kaç Km?

Malatya Yazıhan arası 42 kilometredir. 45 kilometrelik mesafe yaklaşık 30 ila 40 dakika arasında tamamlanır. Malatya’dan Yazıhan’a gitmek için D875 otobanı tercih edilir. Söğütpark, Kendirli, Tepeköy, Örenönü gibi bölgelerin sınırından geçerek Yazıhan’a ulaşılır. Bu yol aynı zamanda Malatya – Sivas yolu olarak da bilinir. Malatya – Yazıhan arasındaki mesafe toplu taşıma ile gidildiğinde daha uzun sürebilmektedir.

Malatya’dan Yazıhan’a Toplu Taşıma ile Gidilir Mi?

Malatya’dan Yazıhan’a otobüs ile gitmek isteyenler için çözüm üretilmiştir. Malatya şehir merkezinden kalkan otobüs numarası 21B’dir. Bu otobüse binildiği takdirde ortalama 1 ila 2 saatlik bir yolculuk ile ilçeye ulaşılabilir.

Rota izlendiğinde sürecin 200 dakikaya kadar artabileceği görülmektedir. Yapılan yolculuğun saati de son derece önemlidir. Otobüslerin çalışma saatleri 7 gün 24 saat değildir. Bu sebep ile rota belirlerken otobüs saatlerine dikkat etmek gerekir.

Malatya Yazıhan Kültürü Nasıl?

Yazıhan kültürü İpek Yolu ile başlatılır. Ticari açıdan önem taşıyan bir ilçedir. Ticaretin gelişmesine destek olan ve dünya çapında kapitalist sistemin ortaya çıkmasını destekleyen ipek yolu, birbirinden farklı medeniyetlerin birbiriyle iletişime geçmelerini sağlamıştır. Dolayısıyla ipek yolu sadece kapitalizm, ekonomi ve ticaret gibi kavramlar için değil, aynı zamanda kültürler arası iletişim için de önemlidir.

Uygarlıklardan Hititlere kadar farklı medeniyetler aynı bölgede yaşamıştır. Her medeniyet bir sonraki medeniyetin ortaya çıkışına neden olmuştur. Yazıhan ilçesi medeniyetlerden aldığı kültürel parçaları her zaman dinamik tutmayı başarmıştır. İlçe çok çeşitli bir bölgedir ve birçok dilden ve dinden insan ile karşılaşmak mümkündür.

Yazıhan’ın Yemekleri Nelerdir?

Malatya Yazıhan yemekleri Malatya yemeklerini kapsar. İçli köfteden mercimek köftesine kadar birçok köfte türü bulunur. Vegan ve vejetaryen olan kişilerin de rahatlıkla beslenebilecek bir bölgedir. Burada her ne kadar et yemekleri ünlü olsa da çoğunlukla sebze ağırlıklı yemek yapmayı tercih ederler.

Bu sebeple de özellikle vegan ya da vejetaryen beslenmeyi tercih eden turistler, bölgede yemek tercihi yaparken zorlanmazlar. Yazıhan’ın ünlü yemekleri şunlardır:

Testi kebabı Bakla güveci İrmik tatlısı Kayısılı irmik tatlısı Tarhana çorbası Tarhana kızartma

Yazıhan’da Gezilecek Yerler Neresi?

Yazıhan’da neresi gezilir sorusu birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Malatya’ya giden birçok kişi Yazıhan’ı da mutlaka görmek ister. Hem il merkezine yakın konumda olması hem de milattan önceye dayanan birçok bölgesinin olması dikkat çekicidir. Yazıhan’da gezilecek yerler şunlardır:

Kömürhan Köprüsü: Tarihi 1100’lü yılların sonuna dayanan bu köprü, İpek Yolu’nun önemli geçişlerinden biriydi. Kömürhan Köprüsü ticaret için tercih edildiği gibi ticarete gelen medeniyetlerin dinlenmesi için kervansaraylara da bağlanırdı. Bu sebep ile de dinlenmek için en sık ziyaret edilen rotalardan biridir. Zincirli Medrese: İlçeye yakın konumda olan Zincirli Medrese de diğer yapıtlar gibi çok eski tarihlere dayanır. Zincirli Medrese’nin tarihi yapılan araştırmalar ile 13. Yüzyıl olarak belirlenmiştir. 1400’lü yıllarda önemli bir merkez haline gelen bu medrese, Selçuklu Döneminin özelliklerini yansıtır. Eski Kent: Eski Kent, Eski Yazıhan Kenti ismi ile de bilinmektedir. İlçe merkezine ortalama 7 – 8 kilometrelik bir mesafede yer alır. Toplu taşıma araçları ile ulaşılabileceği gibi özel araçlar ile de gidilebilir. Tarihi kervansaray rotasıdır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER