© Malatya Time

Yazıhan'daki deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Namık Gören duyurdu

6 Şubat depremleri sonrası Yazıhanlı depremzedeler için yapımına başlanan konutların teslim tarihi belli oldu. Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, bölgede incelemelerde bulunarak, konutların önümüzdeki aydan itibaren depremzede vatandaşlara teslim edileceğini duyurdu.

Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören yaptığı açıklamada: "Depremden sonra Yazıhan'da yapımına başlanan 157 konutun inşaat sahasındayız. Konutlar belli bir seviyeye geldi. Aynı zamanda çevre dezünlemesine de başlanıldı. Aldığımız bilgiye göre, Yazıhan'daki deprem konutları önümüzdeki ay itibarıyla depremzede vatandaşlarımıza teslim edilecek. İnşallah kalıcı konutlarımızı da bir an önce vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylece depremin izlerini hep birlikte sileceğiz. Geçici barınma merkezlerinde tek bir vatandaşımız kalmayana kadar yorulmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. 3+1 / 105 m2 daireler hak sahiplerine teslim edilecek" dedi. 

YAZIHAN HAKKINDA 

İlçenin yüzölçümü 618 km2 dir. İlçe, yeryüzü şekli itibariyle güneyden kuzeye bir eğim göstermektedir. Kuzey tarafından dağlık ve vadilik alanlar, arazinin % 50'sini oluşturmaktadır. İlçenin % 50'si yarı sulu düz arazi olmakla beraber tarıma ve yerleşime müsaittir. İlçe arazisinin % 6O'ı dağlık, % 40'ı ise tarıma elverişlidir. Yörenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarımda makineleşme, gübreleme ve ilaçlama gelişmiş, halk boş zamanlarda genellikle halıcılıkla uğraşmaktadır.
 
İlçede tarihi eser olarak Fethiye Mahallesi Hasan Patrik Camii, 1556 yılında Beylerbeyi Abdullah Selamoğlu Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. M.Ö'sine ait olduğu kabul edilen İriağaç Mahallesindeki Ünür kalesini sayabiliriz.
 
Tarih: Yazıhan ilçesinin tarihi tam olarak incelenememiştir. Yazıhan ilçesi M.Ö. 111. ve 11. yüzyılda Çin'in başkenti Pekin'den başlayıp M.S. 14. yüzyıla kadar uzanan İpek Yolu - Bakır Yolu kervanlarının konakladığı Suriye-Malatya, Gürün-Kayseri, Hekimhan-Sivas, tali yolu üzerinde yer almış, tarihi M.Ö'ye kadar dayanmaktadır.
 
Yerleşim yeri olarak 16. Yüzyıla dayanan Fakat Buzluk mahallesindeki yapay mağaralardan anlaşıldığına göre, ilk yerleşmenin milattan önceki yıllara kadar uzandığı bilinmektedir. Günümüze kadar çeşitli toplulukların yönetiminde kalan ilçe toprakları Osmanlı Devleti'nin eline geçtikten sonra imar görmeye başlamıştır. Yazıhan'da yerleşim, mezra olarak başlamış 1936 yılında demiryolunun, 1937 yılında karayolunun gelmesiyle önce köy; daha sonra 1947 yılında nahiye statüsünü kazanmıştır. Yazıhan Malatya'ya 40 km. uzaklıkta 900 rakımında, doğusunda Fırat Nehri'nin kolu (Kuruçay) ve Elazığ il sınırı, batısında Hekimhan, kuzeyinde Arguvan-Hekimhan, güneyinde Malatya il merkezi ile Akçadağ bulunmaktadır.
 
İlçeye isim olan han da, bu dönemden kalan en önemli tarihi yapılardan biri sayılır. Merkez ilçeye bağlı bir köy iken, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe haline getirilen Yazıhan'da belediye teşkilatı 20 Ağustos 1990 tarihinde kurulmuştur.
 
Bağlıları: İlçenin bucağı olmayıp Merkez olmak üzere bir belediyesi ve 33 mahallesi vardır. Akyazı, Alican, Ambarcık, Bahçelievler, Balaban, Bereketli, Boyaca, Boztepe, Böğürtlen, Buzluk, Çavuş, Çivril, Dedekargın, Doğuş, Durucasu, Eğribük, Epreme, Erecek, Fethiye, Gayret, Gövük, Hamidiye, İriağaç, Karaca, Kömüşhan, Mısırdere, Piriçli, Sandıklı, Sinanlı, Sürür, Tahtalı, Tecirli ve Yeni Mahalle ilçenin mahallelerini oluşturmaktadır.
 
Ansır Mağaraları: Yazıhan ilçesinin 10 kilometre ba¬tısındaki Buzluk köyünde bulunan ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ansır Mağaraları, önemli bir konuma sahip. Mağaraların insanlar tarafından ne zaman barınak olarak kullanıldığı kesin olarak bilinmezken, kaya mağaralarında ise yontma taş devri ve Hitit uygarlıklarının izleri yer alıyor.
Kayaların altında üç kilise ile 40-50 civarında oda görünümünde kalıntılar bulunuyor. Mağaraların hemen eteğinde kültür katmanı ve mezarlık alanı yer alıyor.
 
Hasan Badırık (Uzun Hasan) Camii: Hasan Badırık Camii, Malatya-Sivas şosesinin 41. kilometresindeki Fethiye Köyü’nde Kanuni Sultan Süleyman’ın son saltanat döneminde Hicri 974 (Miladi 1566) Malatya Beylerbeyi olan Abdüsselam oğlu Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.  Cami Osmanlı mimarisinin en geliştiği devirde yapılmış olmakla beraber 15. yüzyılda Bursa, Edirne ve İstanbul’da meydana gelen ve “T” şeklinde plana sahip ilk Osmanlı Camileri ile gelişme devri yapıları arasında bir geçiş örneği teşkil eder. Caminin yalnız ibadet için değil diğer din ve dünya işlerinin de tedris ve müzakere edildiği çok amaçlı bir ihtiyacı karşılamak üzere yapıldığı gerek plânından gerekse kitabesindeki ifadeden anlaşılmaktadır.
 
Karasu: Karasu göletti hem piknik alanı olarak kullanılmakta hem de Yazıhan’ın 41 Yerleşkesine Yetecek Bir Su Teminini Sağlamaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER