© Malatya Time

Yeni Düzenleme: Altın Alım Satımında 185 Bin TL Sınırı Aşan İşlemlerde Kimlik İbrazı Zorunlu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025 itibariyle, 185 bin TL ve üzerindeki altın alım satımlarında kimlik ibrazını zorunlu hale getiriyor. Düzenleme, yasadışı işlemleri engellemeyi amaçlıyor ve kuyumcularda yeni dönemi başlatıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025’ten itibaren kuyumcularda önemli bir düzenleme getirecek. Bu düzenleme ile 185 bin TL ve üzerindeki altın işlemlerinde kimlik ibrazı zorunlu hale gelecek. Yapılan bu değişiklik, özellikle yasadışı faaliyetlerin engellenmesi ve kara para aklama gibi suçların önüne geçilmesi amacı taşıyor.

MASAK’IN 2023 DÜZENLEMESİNE YENİ ADIM: KİMLİK İBRAZI

Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK), 2023 yılında yaptığı bir düzenleme ile altın alım satımı gibi işlemlerde kimlik ibrazını zorunlu hale getirmişti. Bu düzenlemeyle, yasadışı finansal işlemlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Artık, 2025 yılında altın alım satımlarında, 185 bin TL'yi aşan işlemler kimlik doğrulama sürecinden geçmeden gerçekleştirilemeyecek.

DÜZENLEME YASADIŞI İŞLEMLERİN ÖNÜNE GEÇMEYİ AMAÇLIYOR

Yeni düzenlemenin amacı, dolandırıcılık, kara para aklama ve benzeri suçların önüne geçmek. 185 bin TL üzerindeki işlemlerde kimlik ibrazı ile daha şeffaf bir piyasa yaratılması ve potansiyel suçların engellenmesi hedefleniyor. Özellikle, altın ticaretinin yoğun olduğu kuyumculuk sektöründe, yasa dışı faaliyetlerin artışı endişe yaratırken, bu yeni düzenleme ile sektörde güvenli bir ortam sağlanması bekleniyor.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM

2025’te başlayacak bu uygulama ile kuyumcularda altın alım satımları daha sıkı denetlenecek. 185 bin TL üzerindeki işlemlerde kimlik bilgileri kaydedilecek ve işlem yapacak kişinin kimliği doğrulandıktan sonra işlem yapılacak. Bu düzenleme, özellikle büyük meblağlarla işlem yapan müşteriler için önemli bir güvenlik önlemi teşkil edecek.

YASADIŞI İŞLEMLERİN ENGELLENMESİ İÇİN BİR ADIM DAHA

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenleme, sadece altın ticaretini değil, aynı zamanda finansal sistemin genel sağlığını da koruma amacı taşıyor. Bu adımla birlikte, finansal suçlarla mücadelede önemli bir devrim niteliğinde bir adım atılmış oluyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER