© Malatya Time

Yeşilyurt İlçe Özellikleri

Malatya Yeşilyurt ilçesi farklı dönemlerde farklı isimler ile anılmıştır. Cumhuriyet döneminde İsmet Paşa; Osmanlı döneminde Çırmıktı ve Bizans döneminde Melitene ismi ile bilinirdi. Çok çeşitli medeniyetler bu bölgede yaşadığı için her uygarlık farklı bir isim vermiştir. Günümüzde ise ilçe Yeşilyurt adı ile bilinmektedir.

Yeşilyurt ilçesinin farklı isimler almasının yanı sıra tarih boyunca nüfusu, yerleşim alanları ve yüzölçümleri de değişmiştir. Yeşilyurt ilçesinin 2022 verilerine göre nüfusu 340 bin civarındadır. Köyde, ilçede ve mahallerde de yaşayan tüm nüfus oranı bu şekildedir. İlçenin yüzölçümü, 568 km2’dir.

Yeşilyurt İlçe Özellikleri

Yeşilyurt’un özellikleri farklı kriterlere göre ayrılır. Tarım ve hayvancılık özellikleri, tarihi özellikleri ve daha birçok özelliği ile dikkat çeker. Hem bölgede yaşayan halk hem de turistlerin ilgisini yakalamış bir ilçedir. Kültürel ögeleri sebebi ile de ilçe sık sık ziyaret edilir. Yeşilyurt ilçesinin genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Üretim: Üretim alanları özellikle tarım ve hayvancılıktan oluşur. Tarım ve hayvancılık ile ilgilenen kişilerin birçoğu bölgede organik tarımla yapmaktadır. Konvansiyonel yöntemleri kullanarak üretim yapan çiftçiler ve ziraatçiler de vardır. Doğal Alanlar: Gezilip görülmesi gereken birbirinden farklı doğal alana sahiptir. Kış turizmine hizmet etmesinin yanı sıra yaz aylarında da sık sık kanyonu sebebiyle kullanılan bir ilçedir. Konaklama: Konaklama seçenekleri geleneksel yöntemleri içerir. Taş evlerde konaklamak ve Malatya'nın tarihini yansıtan mimari yapılarda kalmak mümkündür.

Yeşilyurt’ta Gezilecek Yerler

Yeşilyurt’ta görülmesi gereken yerler arasında hem doğal yerler hem de tarihi yerler bulunur. Doğal güzellikleri kadar tarihi noktaları ve kültürel yapıları ile de dikkat çeken bir ilçedir. Bu ilçede gezilmesi ve görülmesi gereken birbirinden farklı yerler vardır. Yeşilyurt'ta gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:

Günpınar Şelalesi: Gezmek, yürüyüş yapmak ve doğanın keyfini çıkarmak için her yaştan insan tarafından ziyaret edilir. Turistik yerler arasında bulunur. Levent Vadisi: Vadide bulunan seyir terası özellikle fotoğraf çekimleri için tercih edilir. Levent Vadisini gezmek isteyenler doğrudan günbatımı zamanını tercih edebilir. Osman Paşa Camii: Gümrükçü Osman Paşa cami olarak da bilinen bu camii, Arapgir’de yer almasına karşın Yeşilyurt için de önemlidir. Tarihi olarak önemi büyük olan bu cami birçok turistin dikkatini çeker. Gündüzbey: Gündüzbey, Yeşilyurt ilçesine 10 km mesafede yer alır. Dinlenmek ve kamp yapmak için tercih edilen bir alandır. Doğanın tam ortasında vakit geçirmek isteyen kişiler genellikle Gündüzbey’i rotalarına dahil eder. Karlık Yaylası: Yeşilyurt ilçesinin önemli yerlerinden biri de Karlık Yaylasıdır. Adıyaman ilinin sınırında olması sebebi ile yer yer Adıyaman sınırına yönelik tartışmalar ile adını duyurmuştur. Karlık Yaylası özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gezmek için tercih edilir.

Yeşilyurt’a Otobüsle Gidilir Mi?

Yeşilyurt ulaşım seçenekleri arasında toplu taşıma otobüsleri yer alır. Malatya şehir merkezinden kalkan 153A ve 18A numaralı otobüsler ile Yeşilyurt ilçesine ulaşılabilir. Bu otobüsler saat başı hareket eder ve geç saatlere kadar hizmet vermez. Bu sebep ile gidiş – dönüş planı yaparken saatlere uygun plan yapmak gerekir.

Yeşilyurt İlçesi ve Malatya Arası Kaç Km?

Malatya il merkezi ile Yeşilyurt arası yaklaşık 14 km’dir. Birbirine son derece yakın olan bu iki konum ortalama 15 ila 25 dakika arasında ziyaret edilebilir. Özel araç ile gitmek isteyenler doğrudan Yeşilyurt yolunu kullanmalıdır. Toplu taşıma ile seyahat edildiği takdirde süre 30 ila 45 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Yeşilyurt’u ziyaret etmek isteyenler özel araçları ile kısa sürede ilçeye varabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER