© Malatya Time

Zehir Soluyan Şehir: Malatya, Hava Kirliliği ile Boğuşuyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 2024 yılı Kara Raporu’na göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 92’si kirli hava soluyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri arasında yer alan Malatya’da, PM2.5 düzeyinin yüksekliği nedeniyle hava kirliliği kaynaklı ölümler artıyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından yayımlanan 2024 yılı Kara Raporu, Türkiye'deki hava kirliliği sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, Türkiye nüfusunun yüzde 92’sinden fazlası hala kirli hava solumaya devam ediyor. Hava kirliliğine bağlı ölümler, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde ciddi bir sorun olmaya devam ederken, Malatya da bu iller arasında yer alıyor.

MALATYA, HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE EDİYOR

Kara Rapor’da yer alan verilere göre, Malatya, PM2.5 seviyesinin en yüksek olduğu iller arasında bulunuyor. Hakkari, Batman, Şırnak, Muş, Iğdır, Şanlıurfa, Ağrı, Osmaniye ve Gaziantep gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeriyle birlikte Malatya da hava kirliliğine bağlı sağlık sorunları ve ölüm oranlarının yüksek olduğu şehirlerden biri olarak dikkat çekiyor. Hava kirliliğinin neden olduğu ölümler, Malatya ve benzeri illerde giderek artıyor.

MALATYA'NIN KARA RAPORU

THHP, fosil yakıtlara olan bağımlılığın hızla azaltılması gerektiğini vurgularken, ulusal hava kalitesi standartlarının iyileştirilmesi ve PM2.5 için limit değerlerin belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Platform, özellikle ağır sanayi bölgelerinde hava kalitesi izleme çalışmalarının sistematik bir hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Malatya’nın da içinde bulunduğu bu illerde hava kirliliğinin neden olduğu ölümleri azaltmak için ulusal politikalar geliştirilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, çevresel bilgiye erişim ve sağlık etki analizlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

THHP’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Türkiye, enerjide fosil yakıtlara bağımlılığını hızla azaltmalı. Ulusal hava kalitesi standartları iyileştirilmeli. PM2,5 için ulusal limit değer belirlenmeli. Hava kalitesi izleme çalışmaları geliştirilip yaygınlaştırılmalı.

Hakkari’den Malatya’ya, Şanlıurfa’dan Gaziantep’e kadar geniş bir coğrafyada, çevresel ve sağlık sorunlarının çözülmesi için yetkililerin acil önlemler alması gerektiği belirtiliyor.

KAYNAK: İGFA 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER