“4’lük-5’lik depremler iyidir” diyenlere ateş püskürdü
Adana, Hatay, Erkenek ve Pazarcık fayları ve Tuzla-Avcılar deprem sensörlerine ilişkin sorulara cevap veren Kocaeli Üniversitesi'nde deprem bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “4'lük 5'lik depremlerin olmasının iyi bir şey olduğunu söyleyenlere yanlış yapıyor. Yapmayın, etmeyin bırakın bu işi bilenler anlatsın. Siz kendi uzmanlığınız olan jeolojiyle ilgili konulara girip, faylar hakkında yorum yapın. İnsanlar diken üstündeyken daha dikkatli olun" dedi...
Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli, Malatya, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara sebep olan depremlerden sonra bölgedeki artçı sarsıntılar, vatandaşı endişelendiriyor. Kocaeli Üniversitesi'nde deprem bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, takipçilerinden gelen sorulara cevap verdi. İşte Barış’ın aldığı sorular ve cevapları:
Adana'nın kuzeyi ile güneyi yaklaşık 5-10km. Bu kadar yakınken ve Adana'nın güneyindeki evler daha eskiyken sadece kuzeyde yıkılma olması çok ilginç. Adana'nın kuzeyinin Seyhan barajına yakın olması da etkileyebilir mi acaba?
Fayın yırtılma doğrultusunda Kuzey Adana'nın ilçeleri çok daha yakın
Hocam örnek olarak Tuzla'da bir deprem oluyorsa siz de o anda Avcılar'daysanız 7-10 saniye içerisinde sesli bildirim geliyor zaten bu süre zarfında çok yapılabilecek bir şey yok ama uyarıyor mu evet uyarıyor.
Tuzla’dan Avcılar kuş uçuşu 64 km mi? Ayrıca depremleri kaydeden sensörler ilk dalga ulaştıklarında kayda başlar ve bu sırada diğer sensörlerle merkeze verileri iletir, ordada yazılım çalışır ve elde edilen sonuç yine kullanıcılara iletir. Tüm bunların hepsi 1 saniyede mi oluyor. zannediyorsunuz? Bırakın bu tür teknik toplara girmeyin. Delay ve latency denen kavramları bilmeden, deprem lokasyonunun nasıl yapıldığını bilmeden yorum yapmayın. Ne diyorsam beni dinleyin
Hocam size kesinlikle katılıyorum, biz Adana'da nispeten daha uzak olduğumuz için alarmdan bir kaç saniye sonra dalga etkisi ulaşmış oluyor, ancak merkeze yakınsanız anlamlı olmayabilir
Olmayabilir değil olmaz. Deprem dalgalarının yayınım hızını, uzaklığa bağlı olarak kaç saniyede size eriştiğini ve de bu depremin aletlerle nasıl kayıt edildiğini, depremin kayıt edildikten sonra kaç tane istasyon verisi ile depremin yer ve büyüklüğünün bulunması gerektiğini, bu sırada elektronik olarak bu sinyallerin cihaza erişimi, cihazın içinde işlenerek veri merkezine gelmesi, deprem bilgisinin hesabından sonra tekrar iletişim hatlarıyla son kullanıcılara gönderilemsi maalesef en az 4-5 saniye veya daha uzun zaman gerektirmektedir. Bu teknolojik olarak şu an böyledir. Kimseye bu tür uygulamaları kullanmayın demiyorum. Deprem size yakınsa asla bu tür uygulamalardan gelecek sinyalleri beklemeyin yoksa bu uygulamalardan gelecek alarm size eriştiğinde çoktan yıkıcı dalgalar gelmiş olur ve iş işten geçmiş olur diye uyarıyorum. Hayat da sizin, eviniz de, eşyalarınızda. Elbette seçim de sizin. Yoo bu uygulama gayet iyi çalışıyor diyenleredir sözüm!... "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz". (U.Mumcu'nun çok sevdiğim bir sözüdür ve sık sık kullanmak zorunda kalıyorum, maalesef)
Atımın düşük olduğu bu Hatay'ın güney kesimlerindeki 4'lük 5'lik depremin olması iyi bir şey. Daha büyüğü olmasına engel olur. Geçmiş olsun
Öyle bir şey olmaz sismolojide. M4 büyüklüğünde 31,6 tane deprem olursa o noktada 1 tane M5 depreminde açığa çıkan enerji boşlamış olur. M6 büyüklüğünde bir depremin enerjisini boşaltmak için ise en az o bölgede 999 tane M4 büyüklüğünde deprem olması gerekir. Sismoloji uzmanı olmadan depremler konusunda insanları yanlış bilgilendirmeyin diye uyarmıştım değil mi? Yapmayın, etmeyin bırakın bu işi bilenler anlatsın. Siz kendi uzmanlığınız olan jeoloji ile ilgili konulara girip, faylar hakkında yorum yapın. İnsanlar diken üstündeyken daha dikkatli olun
6 Şubat’taki depremlerin enerjisini boşaltması için daha çok kez 4-5 büyüklüğünde deprem yaşayacağız o zaman.
Ana şokta enerjinin büyük bölümü boşaldı zaten. Bu tür artçılar fay zonu ve civarından ana şokla kırılmayan daha küçük ancak dayanıklı pürüzlerin kırılmasıdır. Artçıların da en az 2 yıl süreceğini defalarca söyleyip, yazmıştım.
Hoca peki sizin görüşünüz nedir ? Hatay için hâlâ çok risk olduğu söyleniyor gerçekten eve geçmekten korkuyoruz mümkün olduğunca dışarıda vakit geçiriyoruz. Evimiz az hasarlı ama hâlâ bir güven eksikliği var.
Risk bir olasılık hesabı olarak belirlenmelidir. Riskten bahseden kişilerin tüm deprem verisi ile farklı olasılık modelleri kullanarak bir hesaplama yapması ve elde ettiği sonuca göre riskin derecesini söylemesi ve elbette de bu hesabı yapabilecek bilgi ve deneyime sahip olması gerekir. İlinizde ve civarında bir başka büyük depremden bahseden kişilerin de bu depremin kaç büyüklüğünde, gelecekte hangi zaman aralığında ve yüzde olarak da risk değeri olarak sayısal bir değer söylemeleri gerekmektedir. Bölge için bu hesaplamalar yapılmadan risk yüksek diyen uzmanlara sorun bakalım hangi olasılık modeline göre bu tür bir sonuç elde etmişler? Elde ettikleri sonuç varsa paylaşsınlar. Ayrıca bu tür bir olasılık hesabı yapmayı biliyorlar mı? Yapmışlar mı yoksa temennilerini mi sizlerle paylaşmışlar? Sizce hangisi?
Hocam merhabalar. Size Adana’yı sormak istiyorum lütfen cevap verin . Adana için öngörüleriniz nedir acaba? Kaç büyüklüğünde bir deprem bekliyorsunuz ve hangi fay üzerinde lütfen cevap verin Hocam
Adana'da bir deprem beklediğimi söylemedim ki hangi fay üzerinde olduğuna cevap vereyim.
Hocam az önce Erkenek ve Pazarcık fayı kırılmadı bekliyor diye bi haberokudum ne kadar doğru?
Bilsem söylerim. Ben müneccim değilim. Okuduğunuz haber kim tarafından söylenmiş, neye göre söylenmiş bilemem ki. Bilmediğim kaynağa ve habere de doğru veya yanlış diye yorum yapmam mümkün mü?
HABER MERKEZİ / MALATYA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Kocaelispor Teknik Direktörü Sağlam: "Ligde Son Sıradaki Malatyaspor Bile Direniyor!"
- Beyaz Örtüyle Kaplanan Malatya: Turgut Özal Tabiat Parkı'nda Kışın En Güzel Hali!
- Turgut Özal Üniversitesi Öğrencileri Yeşilyurt Belediyesi’nin Kültürel Zenginliklerini Keşfetti!
- Karagöz Mahallesi'nde Zorlu Kış Şartları Aşıldı: Belediye Ekipleri Yolları Açtı!
- Malatya’da Ağaç Dalları Kar Yüküne Dayanamadı, Yollara Sarktı!
- 2SEVDİM
- 1ALKIŞ
- 1KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 3KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Okan KAVAK
11-05-2023 10:04RABBİM BU FELÂKETİ DÜŞMANIMA DÂHİ YAŞATMASIN BÖYLE AFETLER GÖSTERMEMESİN INŞALLAH..MALATYADAN SAYGI VE SEVGİLER SUNUYORUM OKAN BABA'DAN KUCAK DOLUSU SELAMLAR..