ABD’li sismolog uyardı! Maraş depremini bilmişti… Malatya’da 8,4’lük deprem mi bekleniyor?

Amerikalı sismologun 8,4'lük deprem açıklamasına Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş böyle bir hesabın yapılamayacağını anlatarak "deprem kırılma mekanizması-segmantasyon ile bağdaşmayan korku pompalama cümlesi kurmaya gerek yok" dedi.

kisadalga.net’in haberine göre Colorado Boulder Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sismolog Roger Bilham, 3 yıl önce Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme işaret ederek, "2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4'e ulaşabilirdi" dedi.
Paleosismolog Ramazan Demirtaş bu açıklamaya tepki göstererek şunları kaydetti.
Diyor ki, 24 Ocak 2020 (M = 6.8) olmasaydı, 4 Ocak 2020 (M = 6.8)+6 Şubat 2023 (M =7.8) depremleri birlikte olsaydı deprem büyüklüğü M 8.2 hatta M 8.4'e ulaşırdı.
Bu görüşün ne kadar saçma olduğunu aşağıda iki deprem büyüklüğünü karşılaştırarak açıklamaya çalışayım:
i) M 8.4 = M 7.8'den yaklaşık 4 kat daha büyük; Enerji olarak yaklaşık 8 kat daha güçlü..
ii) M 8.4 = M 6.8'den yaklaşık 40 kat daha büyük; Enerji olarak yaklaşık 251 kat daha güçlü..
iii) Görüldüğü üzere M 6.8 + M 7.8 = M 8.4 ya da M 8.2'ye karşılık gel(e)mez. Yani imkansız ötesi..
iv) Deseniz ki, M 6.8 + M 7.8 = M 7.9'a karşılık gelir.. İşte o daha mantıklı olur..
v) Ancak DAFZ'nin segmantasyon yapısı, aynı anda hem Doğanyol segmenti + hem de Ölü Deniz Fay Zonu'nun DFZ ile kesiştiği kuzey segmentini aynı anda kırması söz konusu değil..
vi) Çünkü M=7.8 ile M=6.8 depremlerinin çekirdeklendiği (odak noktası) pürüz ve engelleri aynı değil.
viii) Kırılma ve yırtılma tamamen farklı olduğu için; 6 Şubat 2023 depreminde (M 7.8)'de
-Ne Amanos segmenti
-Ne Gölbaşı-Türkoğlu segmenti
-Ne de Çelikhan-Erkenek segmenti pürüzleri kırıldı..
ix) Eğer üç segment kırıldı diyorsanız her bir segmentin pürüz alanında 7.0<M<7.8 arası 3 deprem daha yapmanız gerekir..
x) Söz ettiğim 3 segmentte kırılma değil; üstteki örtüde yırtılma ve yerdeğiştirmeler oldu.
xi) Yani yırtılma ve yerdeğiştirmelerin olması o segmentlerin kırıldığı anlamına gelmez.
xii) Dolayısıyla kalkıp, "24 Ocak 2020'deki M=6.8 olmasaydı, 6 Şubat 2023 M=7.8 depremi ile birlikte olsaydı, M=8.4'e ulaşırdı" gibi sismoloji ve deprem kırılma mekanizması-segmantasyon ile bağdaşmayan korku pompalama cümlesi kurmaya gerek yok. Görüşünüzü ispatlamak zorundasınız.
MALATYA ETKİN DEPREM FAYLARI NELER?
Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve deprem açısından riskli bir şehirdir. Şehir, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Malatya-Elazığ Fay Hattı gibi aktif fay hatlarının üzerinde yer almaktadır.
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Malatya'nın kuzeyinden geçerek Elazığ ve Bingöl'e kadar uzanır. Bu fay hattı, 1999 depreminin de sorumlusu olan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın bir koludur. Malatya'da Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde yer alan ilçeler Battalgazi, Yeşilyurt, Darende, Hekimhan ve Doğanşehir'dir.
Doğu Anadolu Fay Hattı, Malatya'nın doğusundan geçerek Adıyaman ve Gaziantep'e kadar uzanır. Bu fay hattı, Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biridir ve geçmişte birçok büyük depreme neden olmuştur. Malatya'da Doğu Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde yer alan ilçeler Pütürge, Arapgir, Arguvan ve Akçadağ'dır.
Malatya-Elazığ Fay Hattı, Malatya'nın kuzeydoğusundan geçerek Elazığ'a kadar uzanır. Bu fay hattı, geçmişte birçok büyük depreme neden olmuştur. Malatya'da Malatya-Elazığ Fay Hattı'nın üzerinde yer alan ilçeler Doğanşehir ve Pütürge'dir.
Malatya'da 1935 yılında 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bu depremde Malatya ve çevresinde çok sayıda can kaybı ve yıkım yaşanmıştır. 1999 depreminde de Malatya'da büyük hasar meydana gelmiştir.
Malatya'da deprem riskini azaltmak için kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında eski ve depreme dayanıklı olmayan binalar yenilenmektedir.
Malatya'da Etkin Olan Fay Hatlarının Riskleri
Malatya'da etkin olan fay hatları, şehri deprem açısından yüksek riskli bir bölge haline getirmektedir. Bu fay hatları, geçmişte birçok büyük depreme neden olmuştur ve gelecekte de deprem riski taşımaktadır.
Malatya'da meydana gelebilecek bir deprem, şehirde büyük can ve mal kaybına neden olabilir. Bu nedenle, Malatya'da depreme hazırlıklı olmak ve riskleri azaltmak için çalışmalar yürütülmektedir.
Malatya'da Depreme Hazırlanmak İçin Yapılması Gerekenler
Malatya'da depreme hazırlıklı olmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Deprem anında yapılması gerekenleri öğrenmek.
- Deprem çantası hazırlamak.
- Ev ve iş yerini depreme dayanıklı hale getirmek.
- Deprem sigortası yaptırmak.
Malatya'da deprem riskini azaltmak için kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında eski ve depreme dayanıklı olmayan binalar yenilenmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.