Akçadağ’dan Kale’ye Umut Arayışı: Don Felaketinin İzleri Silinmeye Çalışılıyor

Malatya’da 11 Nisan gecesi etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok ürünü vurdu. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, sahada üreticilerle bir araya geldi. Hasar tespit çalışmaları sürerken, zarar Tarım ve Orman Bakanlığı gündemine taşınıyor.

Malatya’da 11 Nisan gecesi etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdi. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, afetin ardından Akçadağ ve Kale ilçelerinde saha incelemelerinde bulunarak üreticilerle bir araya geldi.
TESPİTLER SÜRÜYOR, HASAR BÜYÜK
Don olayının yaşandığı ilk günden bu yana sahada olduklarını belirten Ölmeztoprak, "Bahçelerde yaptığımız gözlemlerle hasarın boyutunu anlamaya çalışıyoruz. Tüm ekiplerimizle birlikte envanter çalışmalarımız sürüyor. TARSİM sigortası bulunan üreticilerimizin en kısa sürede hasar ihbarı yapmaları büyük önem taşıyor" dedi.
TOMURCUK DÖNEMİNDE GELEN SOĞUK
Malatya’nın en büyük geçim kaynağının kayısı olduğunu vurgulayan Ölmeztoprak, donun özellikle meyve tomurcuğu döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti. “Sıcaklık bazı bölgelerde eksi 17 dereceye kadar düştü. Bu da tomurcuklara büyük zarar verdi. Fenolojik evrelere göre zarar oranları değişiyor, fakat net ölçümler için saha tespitlerinin tamamlanması bekleniyor” diye konuştu.
SAHADA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Akçadağ Ziraat Odası’nı ziyaret eden Ölmeztoprak, burada üreticiler ve oda temsilcileriyle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal ve Muhtarlar Dernek Başkanı İhsan Boyraz, zararın büyük olduğunu vurguladı.
AK Parti Akçadağ İlçe Başkanı Kenan Tugal ise, "Vekilimiz afetin hemen ardından sahaya indi, üreticilerimizin yanında oldu. Kendilerine ilçemiz adına teşekkür ediyoruz" dedi.
KALE VE ARAPGİR DE ETKİLENDİ
Kale ilçesinde mahalle muhtarlarıyla toplantı yapan Ölmeztoprak, çilek, kayısı, badem ve kiraz başta olmak üzere birçok üründe ciddi kayıplar olduğunu söyledi. “Toprağın altında kalan çileklerin yandığını tespit ettik. Badem ve kiraz ağaçlarında da zarar mevcut. Sadece Kale değil, Arapgir’de üzüm bağlarında da kayıplar yaşandığı bilgisi bizlere ulaşıyor” dedi.
Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay ise, devletin ve milletvekillerinin sahada olmasının üreticiye moral verdiğini belirterek, “Bu birliktelikle süreci aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
BAKANLIKTA MALATYA İÇİN SES YÜKSELECEK
Milletvekili Ölmeztoprak, 15 Nisan Salı günü Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 50’yi aşkın ilin temsilcileriyle yapılacak toplantıya katılarak Malatya’daki zararı gündeme taşıyacaklarını belirtti. “Malatya’mızda 50 bini aşkın ailenin geçim kaynağı olan kayısı üretiminde oluşan bu büyük zarar, sadece ilimiz için değil, ülkemiz açısından da önem taşıyor. Devletimizin şefkatli yüzünü hissettirmek için tüm gücümüzle sahadayız” dedi.
KAYNAK: İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.