dore okulları
Malatya
05 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Akciğer Kanseri, Sessiz Katil! Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor


Akciğer Kanseri, Sessiz Katil! Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Akciğer kanseri, tüm dünyada en ölümcül kanser türü olmaya devam ediyor. En büyük risk faktörü olan sigara kullanımıyla bağlantılı olarak, uzmanlar özellikle 50-80 yaş arasındaki bireylere yıllık düşük doz akciğer tomografisi taraması öneriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek PET-BT ve biyopsinin önemine dikkat çekti.
Narin

Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olan akciğer kanseri, en ölümcül kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar, en büyük risk faktörü olan tütün kullanımının etkilerine dikkat çekerken, erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.

SİGARANIN ETKİSİ VE PAKET YIL HESABI

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, sigara kullanımının akciğer kanseri üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Günde bir paket sigara içmek, yıllık 20 paket yıl kullanımına denk geliyor. 50-80 yaş aralığında olup 20 paket yıl sigara içmiş kişiler, düşük doz akciğer tomografisi ile her yıl taranmalı” dedi.

AKCİĞER KANSERİ TANISI NASIL KONUYOR?

Tanı sürecinde öncelikle hastaların şikayetleri ve klinik bulguları değerlendirilirken, akciğer grafisi ilk adım olarak kullanılıyor. Ancak bu yöntemle akciğerin sadece %70-75’inin analiz edilebildiğini vurgulayan Dr. Çalışkan, şüpheli durumlarda akciğer bilgisayarlı tomografisine başvurulması gerektiğini belirtti.

TOMOGRAFİDEN SONRAKİ ADIM: PET-BT

Akciğer tomografisinde 1 cm’den büyük lezyonlar tespit edilirse, bir sonraki adım olarak PET-BT çekiliyor. PET-BT ile akciğerdeki anormal dokular detaylı olarak inceleniyor ve kanser riski değerlendiriliyor. Dr. Çalışkan, “8 mm ve üzerindeki nodüllerde PET-BT öneriyoruz. Ancak bazı enfeksiyonlar da kanser gibi görünebilir, bu nedenle yanlış teşhisleri önlemek için hastaya antibiyotik tedavisi verilip kontrol tomografisi çekilebilir” dedi.

KAN TESTLERİ KANSER TEŞHİSİ İÇİN YETERLİ DEĞİL

Kan tahlili ile tümör belirteçlerine bakılabildiğini ancak bunun tek başına tanı koymak için yeterli olmadığını belirten Dr. Çalışkan, “Bu nedenle akciğer kanseri taramasında yıllık düşük doz akciğer tomografisi altın standart olarak kabul ediliyor” diye ekledi.

HIZLI SEYREDEN KANSERE KARŞI ERKEN TANI ŞART

Akciğer kanserinin agresif ve hızlı ilerleyen bir tür olduğunu belirten Dr. Çalışkan, tanı sürecinde zaman kaybetmemenin hayati önem taşıdığını vurguladı. PET-BT ve beyin MR’ı sonrasında biyopsi yapılması gerektiğini belirten uzman, “Tanı sürecinin gecikmemesi hastanın yaşam süresi açısından kritik öneme sahip” dedi.


 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!