dore okulları
Malatya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Babacan’dan Malatya’daki son durumla ilgili paylaşım!..

Babacan’dan Malatya’daki son durumla ilgili paylaşım!..
Ak Parti Malatya Milletvekili Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Malatya’daki son durumu sosyal medya hesabından paylaştı.
Narin

Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük yıkım yaşayan Malatya’nın son durumuyla ilgili paylaşımda bulunan Abdurrahman Babacan, “Resmi rakam ve bilgiler ışığında, başlık başlık şehirdeki mevcut durum… Tüm Malatyalıların bilgisine sunarım. ” ifadelerini kullandı. Babacan’ın sosyal medya paylaşımındaki sözleri şöyle:

Malatya Merkez Çarşı projesi:
Merkez çarşı bölgesini ifade eden alanda, 236 dönümlük bir proje alanı Emlak Konut tarafından inşa edilecek. Toplamda 6425 bağımsız birim inşa edilecek. Bunun 5752'si işyeri, 673 tanesi ise konut.
İnşaatlara şu an 2 pilot bölge ile başlandı: Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı, pilot bölgeler olarak seçilerek inşaat süreci başladı.
Bu yeni projeye göre eskisine kıyasla, Bakırcılar Çarşısı'nda 281, Kuyumcular Çarşısı'nda da 194 adet yeni ticari birim inşa edilmiş olacak.
Ayrıca projeye, Kuyumcular Çarşısı'nın hemen ön tarafında İnönü Caddesi üzerinde bir tramvay hattı da dahil edildi. Önümüzdeki süreçlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hattın aktive edilmesi ve bir tramway sisteminin kurulabilmesi mümkün olabilecek. Yani proje anlamında bunun altyapısı artık mevcut.

Yerinde dönüşümde son durum:
Malatya genelinde toplam 33.095 başvuru alındı. Yerinde dönüşümde %100 çoğunluk sağlanması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü'ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile beraber inşaatlar başlayacak. Burada ilaveten devlet, proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40.000 TL hibe desteği sağlayacak.
Şu an itibarıyla 2666 başvuru, yerinde dönüşümde bu %100 oranını sağlamış durumda. Yani bu, inşaata başlanması için hazır olan rakamı ifade ediyor.

Orta hasarlı binalarda son durum:
Orta hasarlı binalarla ilgili genelge geçen hafta itibariyle AFAD tarafından yayınlandı. Burada iki opsiyon sunuluyor: ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binalar yıkılacak ya da kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün rızası alınmak kaydıyla güçlendirme süreci başlayacak. Bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine dair detaylar ise geçen hafta bizim de sosyal medyadan duyurduğumuz, AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde mevcut.

Mevcut barınma rakamları:
Tamamı an itibarıyla konteyner geçici konaklama merkezlerinde olmak üzere 113.231 kişi barınmakta.
İlaveten, kırsal alana kurulan bireysel konteynerlarda toplamda 29.632 kişi barınmakta. Bu noktada, bireysel konteyner taleplerinin %97'si an itibariyle karşılanmış durumda.
Kırsalda ağır hasarlı ahırlar için ise geçen hafta paylaşımını yapmış olduğumuz gibi; Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri yaptık, vatandaşlar ahır için çadır talebini il ve ilçe tarım müdürlüklerine yapacaklar ve süreç içerisinde ihtiyaca göre çadır tedariği sağlanacak.

Esnaf-İşyeri konteyner durumu:
Toplamda 3158 iş yeri esnaf konteyneri kuruldu. Bunun 3105'i; yani %98,32'si dolu durumda. Burada, atıl durumda olan esnaf konteynerleri sorunumuz var. Buna ilişkin ise Battalgazi ve Yeşilyurt'un merkez lokasyonları belirlendi ve oralara dair yeni bir organizasyon yapılarak daha işlek, merkezi yerlerde esnaf konteyner çarşıları kuruluyor. Böylelikle hem vatandaş hem de esnaf için alışveriş ve ticaret kolaylaştırılacak.

Yıkımlarda mevcut durum:
Toplam 35.680 ağır hasarlı binanın tamamının yıkım ihalesi yapıldı. Yıkımı yapılan bina sayısı 20.374. Oran: %57,11.
Burada iptal davası açan 1190 dosya bulunuyor; bunların hukuki süreçleri devam ediyor.
Hak sahipliği durumu:
Bir ek süre geçtiğimiz hafta verilmişti. AFAD Başkanı ile yaptığımız görüşme neticesinde duyurmuş olduğumuz gibi, önümüzdeki hafta bir ek süre daha tanınacak, vatandaşlar mağdur edilmeyecek.

TOKİ-Toplu Afet Konutları'nda son durum:
Toplamda 14.338 konutun inşaatı devam etmekte. 2023 Aralık sonundan itibaren peyderpey teslimatlar yapılmaya başlanacak.
Köy evlerinde (Kırsal Afet Konutları) son durum:
Belirlenen toplam köy sayısı 353. An itibariyle ihale edilen köy evi konut sayısı 7542, ihalesi yapılan ahır sayısı 740. Temeli atılan konut sayısı ise 3529.
Burada bu rakam itibariyle Malatya,
Kahramanmaraş'tan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Kira yardımında son rakamlar:
Ev sahibine ödenen kira yardımı: 55.380 kişi. Kiracıya ödenen kira yardımı: 74.608 kişi.

Malatya'nın eski yerleşim yerlerinin inşası:
Eski Yeşilyurt Merkez Gündüzbey
Banazi-Konak
Barguzu
Eski Yakınca Merkez
Bu bölgelerin yeniden inşası noktasında, Malatya'nın tarihi ve kültürel dokusu korunarak ve ilgili bölgelerin mimari yapısı ve şehirleşme planı gözetilerek bir proje hazırlanıyor. Proje hazırlama ve yapım işini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü üstlendi.

HABER MERKEZİ / MALATYA

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-