dore okulları
Malatya
11 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Darende’de 283 Yıllık Camii Restorasyon Sorunlarıyla Gündemde: Tarihi Doku Bozuluyor


Darende’de 283 Yıllık Camii Restorasyon Sorunlarıyla Gündemde: Tarihi Doku Bozuluyor
Malatya'nın Darende ilçesi İbrahim Paşa Mahallesi'nde bulunan 283 yıllık Yusufpaşa Camii, 4 yıldır süren restorasyon çalışmaları sırasında yapılan hatalar nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mahalle Muhtarı Nurettin Özbey, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan hatalı restorasyonun tarihi dokuyu bozduğunu belirterek yetkililere yardım çağrısında bulundu.
Narin

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı İbrahim Paşa Mahallesi'nde bulunan 283 yıllık Yusufpaşa Camii, 4 yıldır süren restorasyon çalışmalarındaki hatalar nedeniyle ibadete kapalı. Mahalle Muhtarı Nurettin Özbey, caminin restorasyonunun uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığını ve sürecin hatalarla dolu olduğunu iddia ederek yetkililere yardım çağrısında bulundu.

HATALI MALZEME VE TEKNİKLER

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan restorasyonun, yanlış malzeme ve tekniklerle yürütüldüğünü ileri süren Özbey, caminin tarihi dokusunun zarar gördüğünü söyledi. Duvarlarda kullanılan taşların uygun olmadığını belirten Özbey, "Dağlardan dinamitle patlatılarak elde edilen taşlar, caminin aslına uygun değil. Bu cami kesme taşlarla inşa edilmeliydi. Ayrıca, kerpiç yapımında kullanılan toprak yanlış seçildi ve ilk kışta eridi," dedi.

"İŞÇİLİK YETERSİZ, CAMİ RİSK ALTINDA"

Cami duvarlarının ustalıkla inşa edilmediğini ve yapıların dayanıklı olmadığını savunan Özbey, "Yapılan işçilik deneyimsiz kişilere bırakıldı. Bu şekilde bir duvar, 5 şiddetinde bir depremde bile yıkılabilir. Böyle bırakılması kabul edilemez," şeklinde konuştu.

MAHALLE HALKI MAĞDUR

Mahalle sakinleri, Yusufpaşa Camii'nin özellikle bayram namazlarında Darende'nin dört bir yanından gelenler için önemli bir ibadet yeri olduğunu hatırlatarak mağdur olduklarını belirtti. Mahalle Muhtarı Özbey, "Bu tarihi caminin restorasyonu konusunda daha fazla gecikme yaşanmadan işin uzmanlarına teslim edilmesini ve en kısa sürede yeniden ibadete açılmasını talep ediyoruz," dedi.

Yaklaşık üç asırlık tarihiyle Yusufpaşa Camii, bölge halkı için yalnızca bir ibadet yeri değil, aynı zamanda önemli bir kültürel miras. Mahalle sakinleri, caminin orijinal yapısına uygun olarak restore edilmesini ve uzman ekipler tarafından sürecin tamamlanmasını bekliyor.

KAYNAK: İHA 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-