dore okulları
Malatya
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt: Artçı depremler zamanla sönümlenecek
Yaptığı paylaşımlarıyla dikkat çeken Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 24 Ocak ile 03 Şubat arasında meydana gelen artçı depremler hakkında konuştu. Öğüt, artçı depremlerin zamanla azalacağını söyledi.
Narin

 

 Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: "24 Ocak ile 03 Şubat arasında meydana gelen artçı depremler... Artçı depremlerin genel olarak "2.5 bar" stres transferi olan yerlerde daha fazla olduğunu net biçimde görebiliyoruz. Özellikle Beyyurd'u fayı civarında olan depremler dikkat çekici ama burada formasyonu kesen kısa tali faylarımız mevcut. Peki ya bu depremlerin ardından daha büyük deprem olur mu sorusuna cevap olarak burada bulunan kısa tali faylarda büyük ve yıkıcı deprem olmaz. Çelikhan Yeşilyurt arasına biliyoruz ki 2.5+2.5=5 bar stres transferi gerçekleşti. Ayrıca yeni bulundu diye tabir edilen nur topu fayımız oysa Yeşilyurt Baskil Fay Zonu'nun Pütürge segmentine paralel doğrultu da KD-GB uzantılı Baskil fayı'nın en uzun parçası ve üzerinde süregelen artçı depremler buranın 6 Şubat'tan sonra kırıldığını göstermekte. Göksun ila Saimbeyli arasına ve Beyyurd'u fayı'nın bir parçasına 2.5+1 bar stres transferi olmuş ve 6 Şubat'tan bu yana kadar meydana gelen 5,0 ve 4,0 ila 5,0 arası depremler ile enerjiyi boşaltmaya devam ediyor! Keza burada Göksun merkez üssü 6 Şubat'ta 6,0 büyüklüğü'nde ki depremle Göksu fay parçaları kırılmıştı. Hatay'da genel olarak artçı depremlerin Amanos fayı ve Antakya fayı üzerinde gerçekleştiğini görebiliyoruz! Ayrıca Amanos fayı ve Antakya fayın'a paralel olarak kısa parçalar mevcut. Bu kısa fayların bazıları 4,7 varan depremler üretebilir. Genel olarak baktığımızda stres transferi yaşanmış yerlerde 5,3 varan artçı depremlerin olması olağandır. Sebebi bölgelere uygulanmış kilogramcinsi'nde trilyonlarca ton yük mevcut. Artçı depremler zamanla sönümlenecek. Saygı ve sevgiyle Bilimle kalın" ifadelerini kullandı. 

HABER MERKEZİ-MALATYA 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-