Deprem bölgesi Malatya'da sular durulmuyor! Hasarlı binanın altındaki işletme akıllara zarar
6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra Malatya'da bulunan İpek Caddesi'nde de birçok bina hasar gördü. Önünden her gün onlarca kişinin geçtiği ve altında bir markaya ait marketin faaliyet gösterdiği bina görenleri dehşete düşürüyor. Öte yandan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Malatya Şubesi, bu gibi olayların önüne geçmek için uyarıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, "Orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan, market, kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri görülmüş olup güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca acilen durdurulmalıdır" denildi.
6 Şubat depreminde büyük hasar alan Malatya'da bazı binaların ağır hasardan orta hasara çevrilmesi büyük tepki topluyor. Vatandaşlar bu binalarda oturmaktan çekinirken İpek Caddesi'ndeki bir manzara görenlerin tepkisini topladı. Önce ağır hasar verilen ardından da orta hasarlı raporu verilen binanın altında faaliyet gösteren bir market tepkilere neden oluyor.
UZMANLAR HASARLI BİNALAR İÇİN UYARIYOR
Hasarlı binaların güçlendirme yapılmadan kullanılması bir yandan tehlike oluştururken diğer yandan da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Malatya Şubesi, orta hasarlı binalarda güçlendirmelerin lisanslı firmalarca yapılması gerektiği uyarısında bulundu.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün yaptığı hasar tespit sonuçlarına göre Malatya genelinde toplam 2 bin 500 orta hasarlı binadan güçlendirilebilecek durumda olanlarla ilgili "Deprem Mühendisliği" alanında uzman akademisyenlerden bilgi alındığı belirtildi.
ORTA HASARLI BİNALARIN ZEMİN KATINDA FAALİYETE GEÇEN İŞLETMELER ACİLEN DURDURULMALI
"Orta hasarlı binaların zemin katında bulunan dükkan, kafeterya ve işletmelerin faaliyete geçtikleri görülmüş olup güçlendirme işlemleri bitmeden bu işletmelerin faaliyetleri ilgili kurumlarca acilen durdurulmalıdır. Hasarsız veya az hasarlı binalarda isteğe bağlı güçlendirmelerde halkımızın yaşadığı korku ve endişeyi bazı kişilerin ticari hırsla ranta çevirdiği tespit edilmiş olup yönetmelik standartlarına uygun bir şekilde yapıdan gerekli veri ve numuneler alınmadan, lisanslı uzman kişilerce güçlendirme projesi çizilmeden ve herhangi bir denetim mekanizmasına dahil olmadan güçlendirme işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır. Güçlendirme imalatı ve projelendirilmesi lisanssız hiçbir firmaya yaptırılmamalıdır."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Malatya’da Yoğun Kar ve Fırtına: 100 Küçükbaş Hayvan Donarak Telef Oldu!
- SON DAKİKA: Malatya Doğanşehir’de Deprem Paniği: 4.6 Büyüklüğünde Sarsıntı!
- Malatya’da 26 Kasım’da Eğitime Ara Verilen İlçeler Belli Oldu!
- Malatya'da 1500 Yeni İş Fırsatı! Başvurular İçin Son Tarih 30 Kasım
- Malatya'da 41 Yaşındaki Çoban Ramazan Değirmenci Soğuktan Donarak Öldü
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.