Deprem çantası için hangi malzemeler bulunmalı?
Depremler hayatımızın kaçınılmaz gerçeği haline geldi. Son olarak yaşanan Kahramanmaraş merkezli aralarında Malatya'nın da bulunduğu 11 ili etkileyen yıkıcı depremler sonrası deprem çantasının önemi daha da arttı. Malatya'da sık sık yaşanan depremler sonrası bugün de Bursa'da yaşanan deprem korkuttu. Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hissedilen deprem sonrası vatandaşlar deprem çantası hazırlamaya başladı. Bu noktada tedbiri elden bırakmamak büyük önem taşıyor. Ev, iş yeri ve araç için deprem çantası yapmakla kişisel hazırlık yapabilirsiniz. Peki nasıl hazırlık yapılabilir? Bu sorunun cevabını sizler için derledik.
Deprem, Türkiye’nin jeolojik yapısı nedeniyle zaman zaman yaşadığı bir afet. Peki biz bu afete ne kadar hazırlıklıyız? Türkiye’nin yaşadığı deprem tecrübeler de gösteriyor ki aslında hazırlık için bir saniye bile kaybedilecek zaman yok. Depreme hazırlık daha çok şehirleşme ve altyapı ile ilgili gibi görünse de kişisel olarak da depreme hazırlık önemli. Bireysel olarak depreme hazırlanmak için öncelikle deprem çantası hazırlamakla başlayabilirsiniz.
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI?
“Deprem çantası nasıl hazırlanır?” sorusu merak edilir. Deprem çantası malzemeleri hazırlanırken öncelikle evde yaşayan kişi sayısına göre hazırlanması gerektiği bilinmeli. Evcil hayvanı olanların hayvanlarını da düşünerek gerekli malzemeleri deprem çantasına koyması gerekir. Öncelikle deprem çantasında olması gerekenler medikal, gıda, iletişim araç-gereçleri ve giysiler olmalıdır. Evde yaşayan kişilerin kullanması gereken ilaçları ve varsa bir kronik hastalığı bu ilaçların deprem çantasında bulundurulması gerekir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanması gereken ilkyardım çantası belirtilmiştir. Deprem çantası içindekiler şunlardır:
Kimlik bilgilerinin olduğu önemli belgelerin fotokopileri (pasaport, ehliyet, sigorta poliçeleri, banka hesap kayıt bilgilerini içeren belgeler. Evcil hayvan olması durumunda sağlık karnesi)
İlkyardım çantası
Su (kişi başı 4 litre içme suyu)
Bozulmayan, kuru gıdalar (yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren gıdalar. Bunlar son kullanma tarihlerine göre yenilenmelidir.)
Radyo
Çakı ve makas
El feneri (kurmalı, bataryalı veya pilli. Buna göre ekstra pil, vb. bulundurulmalı.)
Düdük
Toz maskesi
Kerpeten, İngiliz anahtarı ve tornavida
Ağrı kesici ilaçlar, ishal önleyiciler, laksatifler ve antiasit ilaç grupları
Kalem ve kağıt
Kıyafet (iç çamaşırı, çorap, yağmurluk, sweatshirt, vb.)
Şarj cihazı veya yedek bataryalı cep telefonu
Pil
Delinmez ve ince plastik örtü ve dayanıklı selobant (sığınak yaratabilmek için)
Reçeteli ilaçlar
Evcil hayvanlar için kuru mama ve su
Havlu, çöp torbası, plastik kablo bağı
Sabun
Dezenfektan ve ıslak mendil
Tuvalet kağıdı
Hijyenik ped
Diş fırçası ve macunu
Uyku tulumu ve battaniye
Hazırlanan deprem çantası deprem anında durmanız gereken yerde ve kolay erişilebilecek bir şekilde olmalıdır. Ancak özellikle gıdaların çabuk bozulmaması için ışık almayan, serin ve kuru bir yerde olması gerekir. Yani görünür olmaması ama kolayca erişebilmesi önemlidir. Hazırlanan kıyafetlerin mevsime göre değiştirilmesi de gerekebilir.
Deprem çantası ikamet ettiğiniz evin haricinde varsa kaldığınız başka evlerde, aracınızda ve iş yerleriniz için de hazırlanmalı. Çünkü depreme nerede yakalanacağınız bilinemez.
Ev için hazırladığınız deprem çantasını o evde yaşayan tüm bireyler bilmelidir. Herkesin ulaşabilmesi için mutlaka aile bireyleri bilgilendirilmeli.
İş yeri için hazırladığınız deprem çantası da masanızın veya sürekli bulunduğunuz noktaya en yakın yerde durmalıdır.
BEBEKLİ AİLELER İÇİN DEPREM ÇANTASI
Bebekli aileler için hazırlanması gereken çantanın içerisinde yukarıda sayılan malzemelerin yanında şu ürünlerin de yer alması uygundur:
Bebek için ilaç, vitamin ve mineraller
Hazır mama (anne sütünün olmadığı ya da yetmediği durumlar için)
Bebek bezi ve ıslak mendil
Oyuncak
Bebek battaniyesi ve kıyafet
Depremde Hangi İletişim Malzemelerine İhtiyaç Duyulur?
“Deprem çantası içinde ne olmalı?” sorusuna verilecek yanıtlardan bir diğeri de iletişim malzemeleridir. Afet durumunda güç kaynakları kesilebilir ve bu kesinti haftalar sürebilir. Bu nedenle mutlaka el feneri, pille çalışan radyo, powerbank, cep telefonu ve tabletler için şarj cihazları mutlaka olmalıdır.
Arabada Bulunması Gereken Acil Durum Malzemeleri Nelerdir?
“Deprem çantası nasıl hazırlanır?” sorusu kadar acil durumlar karşısında araba bagajında neler olması gerektiği de merak konusudur. Deprem çantası hazırlama aşamasında kullanılan araçlarda da mutlaka ek destek olmalıdır. Araçta 3 günlük su ihtiyacı, gıda, ekstra kıyafet ve ayakkabı, küçük ilk yardım çantası, çadır, yangın söndürücü, tamir aletleri, çöp torbası, yedek piller, fener bulunmalıdır.
Temel Deprem Kitinde Neler Olmalı?
“Deprem çantası neler olmalı?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de olası yıkıntı altında kalma durumunda yanınızda olması gereken acil deprem kitidir. Bu kitte 3 günlük bozulmayan yiyecek (enerji barları, bisküvi gibi), su, düdük, fener ve toz maskesi bulunmalıdır. Bu kit sayesinde kurtarma görevlileri size ulaşana dek hayatta kalabilirsiniz.
Deprem İçin Nasıl Hazırlanılır?
“Deprem çantası nasıl hazırlanır içinde neler olmalıdır?” sorusu kadar depreme nasıl hazırlanılması gerektiği de merak konusu.
Deprem çantası için gerekenler ve çantanın temini kadar hazırlık da bu süreçte önemlidir. Bu nedenle kendiniz ve sevdikleriniz için bir deprem güvenlik planı oluşturun. Bu plan evinizin her odasında belirlenmiş olan güvenli yerleri içermeli.
Ailenin her üyesiyle mutlaka “çök – kapan – tutun” tatbikatları yapın.
Evinizin her odasında mutlaka 3 günlük bozulmayan yiyecek (enerji barları, bisküvi gibi), su, düdük, fener ve toz maskesi içeren temel deprem kiti bulundurduğunuzdan emin olun.
Ailenizle deprem anında ne yapacağınızı, ayrı yerlerde olduğunuzda nerede buluşacağınızı, deprem anında nasıl iletişim kuracağınızı planlayın.
Deprem sigortası yaptırın.
Yatağınızın yakınında sağlam ayakkabılar bulundurun.
Aile üyeleriniz ve kendiniz için iletişim kurabileceğiniz bölge dışından bir arkadaş veya akraba belirleyin.
Deprem öncesi süreçte eşyalarınızı mutlaka sabitleyin.
Büyük bir deprem durumunda evinize yönelik potansiyel jeolojik ve yapısal tehditler hakkında bilgi edinin.
İş yerindeki ve okuldaki acil durum planlarını kontrol edin.
Deprem anında kapı ve pencerelerden uzak durun. Sağlam olduğunu düşündüğünüz masa, baza, koltuk, beyaz eşyanın yanına “çök – kapan – tutun” ile sarsıntının geçmesini bekleyin.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Belediye, Ağbaba’nın İddialarını Yalanladı: ‘Gerçek Dışı ve Kötü Niyetli’
- Yeşil Sahada Korku Dolu Anlar! Malatya Konakspor - 166 Malatya Gençlikspor Maçında Taraftarlar Taşla Saldırdı
- Milletvekili Ölmeztoprak: Türkiye Yüzyılı İçin Hedefler Belli!
- Malatya'da 6 Yeni Kadro! Türkşeker 133 Personel Alımı Yapacak
- Malatya'da Çocuklar ve Engelliler Dilenciliğe Alet Edilmeyecek! Yeni Eylem Planı Başlatıldı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.