Deprem Felaketi Kırsalda Kuralları Değiştirdi: İmar Kuralları Baştan Yazıldı
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, deprem sonrası kırsal alanlarda yapılaşmayı düzenlemek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliklerini açıkladı. Kırsal yerleşim alanlarında parsel düzenlemeleri ve yapılaşma şartlarına yönelik getirilen yeni kurallar, afete dirençli köyler oluşturmayı hedefliyor. Başvurular, 31 Aralık 2026'ya kadar ilgili idarelere yapılabilecek.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, ülkenin son zamanlarda karşılaştığı büyük deprem felaketi sonrası kırsal alanlardaki konut sorunlarına çözüm getirmek amacıyla yapılan yönetmelik değişikliklerini duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği bu değişiklikler, kırsal bölgelerde konutlarını yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlara çeşitli kolaylıklar sağlıyor.
YENİ YÖNETMELİKLE NELER DEĞİŞTİ?
Tüfenkci, köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılaşmada belirlenen yeni şartları şöyle özetledi:
ÇEKME MESAFESİ: Parsellerde, yol cepheleri dahil sınırlarında en az 1.50 metre, parsel içindeki binalar arasında ise en az 3.00 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşmaya imkan tanındı.
ÖZEL DURUMLARDA YEREL YÖNETİM YETKİSİ: Belirtilen çekme mesafelerinin sağlanamadığı durumlarda, yapıların afetten önceki durumuna göre çekme mesafelerinin belirlenmesi için yerel yönetimlere (belediyeler ve il özel idareleri) yetki verildi.
YAPI SAYISI SINIRLAMASI: Parsellerdeki yapı sayısı, deprem öncesi bina sayısını aşmamak kaydıyla serbest bırakıldı.
OTURUM ALANI KISITLAMASI: Yapıların parsel zemininde kaplayabileceği oturum alanı, parselin %60'ını geçmeyecek şekilde belirlendi.
AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELERİN DIŞARIDA BIRAKILMASI: Köy ve kırsal alanlar belirlenirken taşkın, heyelan, çığ gibi afet riski taşıyan bölgeler ile dere yatağı gibi alanlar dışında kalan yerlerde yapılaşmaya izin verildi.
BAÅžVURULAR 2026 SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
Tüfenkci, yeni yönetmelikten yararlanmak isteyen vatandaşların, 31 Aralık 2026 tarihine kadar ilgili idarelere başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti. Bu düzenlemelerin, kırsal yerleşimlerin afete dirençli hale gelmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
HABER MERKEZÄ°-MALATYA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- Yeni Malatyaspor İçin Kritik Ziyaret: Bakan Bak’a Transfer Yasağı ve Mali Durum Raporu Verildi!
- Malatya’nın Talepleri Ankara’da: Mustafa Elitaş’a Çözüm Çağrısı Yaptılar!
- Malatya’da Organ Bağışı ve Nakli Paneli: Türkiye’nin Durumu, Zorluklar ve Başarılar!
- Malatya'da Boyama İşçilerine Korkunç Kaza: 3 İşçi 4. Kattan Düştü!
- Kayıp Plaka İşlemi Artık Daha Kolay: E-Devlet Üzerinden Yenilik Geldi!
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.