Deprem Sonrası Rutubet Alarmı: Binalarda Görülen İzolasyon Sorunları Felakete Yol Açabilir!
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, deprem sonrası binalarda görülen rutubet ve izolasyon sorunlarına dikkat çekti. Esen, bu problemin binaların yapısal dayanıklılığını ciddi şekilde zayıflattığını ve depreme karşı daha tehlikeli hale getirdiğini belirterek, acil önlem alınması çağrısında bulundu.
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem sonrası binalarda gözlenen rutubet ve izolasyon sorunlarına dikkat çekerek çarpıcı uyarılarda bulundu. Esen, rutubetin betonarme yapılara ciddi zarar verdiğini ve deprem hasarından daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
RUTUBET BETONARMEYİ ZAYIFLATIYOR
6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından çatılarda kar yükü bulunduğunu hatırlatan Esen, birçok çatının kısmen ya da tamamen göçtüğünü söyledi. Bu durumun, binalarda su sızıntısı ve rutubet problemlerine yol açtığını belirten Esen, “Rutubet ve nem, betonarme yapılara en fazla zarar veren etkenler arasında yer alıyor. Sahada yaptığımız incelemelerde, özellikle teras, çatı ve tesisatlarda onarılmayan ya da doğru şekilde onarılamayan yapılar tespit ettik. Binalarınız depremde hasarsız ya da az hasarlı olsa bile bodrum kat veya zemin katlarda rutubet varsa önlem almak büyük önem taşıyor.”
BİNALARIN GÜCÜ YÜZDE 50'YE KADAR AZALABİLİR
Esen, rutubetin betonarme yapılarda korozyonu artırdığını ve bu durumun bina dayanıklılığını ciddi şekilde etkilediğini vurgulayarak, “Eğer rutubet ve nem kaynaklı sorunlar önlenmezse, bilimsel araştırmalara göre, betonarme yapılar 4-5 yıl içinde taşıma kapasitesinin yüzde 50’sini kaybedebilir. Bu, özellikle eski binalarda göçme riskini artırıyor. Deprem performansı düşük olan ve bodrum katında su birikintisi bulunan yapılar ciddi tehlike altında.”
TERAS VE ÇATI YALITIMINA DİKKAT!
Teraslı binalarda deprem sırasında döşemelerde oluşan açıklıklardan suyun içeri sızdığına dikkat çeken Esen, bina sakinlerine yalıtım önlemleri alma çağrısında bulundu. Esen, “Teras ve çatılarda enjeksiyon, su yalıtımı gibi tekniklerle su sızıntısını önlemek şart. Aksi takdirde, su tahliye edilmezse bina ne kadar sağlam olursa olsun dayanıklılığını kaybeder.”
UZMANLARDAN DESTEK ALIN
Başkan Esen, bina sakinlerini rutubetle karşılaştıklarında vakit kaybetmeden uzmanlara başvurmaya çağırarak, “Rutubetli yapıların onarımı konusunda mutlaka işin ehli kişilerden destek alınmalı. İzolasyon işlemleri için kaliteli malzeme ve doğru tekniklerin uygulanması hayati önem taşıyor.”
KAYNAK: İHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Dehşet Anları! Minibüs Suçatı’da Kontrolden Çıktı, 4 Kişi Yaralandı
- Amasya’da Kaçak Göçmen Operasyonu: Malatya Nüfusuna Kayıtlı Şahıs da Gözaltında
- Malatya'da Vefat Edenler
- Darende’de “Tefekkür” Gecesinde Gençler, Manevi İklimde Buluştu!
- Teknolojide Yeni Bir Dönem! Malatya, Gençlere Yapay Zeka Eğitiminde Bambaşka Bir Ufuk Açtı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.