Depremi aylar öncesinden bildiren Malatyalı mühendis, şiddetini de söyleyip uyarmıştı! Ancak gelinen nokta...
Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan Malatya için uyarı aylar öncesinden gelmişti. Ancak bugün gelinen noktada görülüyor ki bu uyarı Malatyalıları uyandırmaya yetmedi. Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, "6.5 ile 7.2 arasında deprem bekleniyor, önlem alınmalı" diyerek 2022 yılının Kasım ayında uyarıda bulunmuştu. Ancak gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle Malatya ağır hasar aldı. Bu durum gösteriyor ki, bilim insanlarının bu konudaki açıklamaları dikkate alınmalı ve her an olası bir depreme hazırlıklı olmalıyız.

Depremi önceden bildiren Malatya JMO Başkanı Erkan Özgür, Malatya'da 6.5 ile 7.2 arasında deprem beklendiğini belirterek “Malatya olası depreme hazır değil. Yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor" demişti. 5 ay önce yetkilileri uyaran Özgür, öngörülerinde haklı çıktı. Bu durum bilim insanlarının sözlerini dinleme noktasında güzel bir örnek teşkil ediyor.
ÖZGÜR, 5 AY ÖNCE ŞU SÖZLERLE YETKİLİLERİ UYARMIŞTI
Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür'ün o günkü ifadeleri şöyleydi: "2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya, tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor. Malatya'da 6.5 ile 7.2 arasında deprem bekleniyor. Pütürge, Doğanyol, Battalgazi, Doğanşehir ve Arguvan ilçelerinde 28 Ekim'den bugüne kadar büyüklükleri 3.0 ile 4.1 arasında değişen depremler meydana geldi; bölgede hasar tespit çalışmaları başlatıldı. İnşaat Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, 24 Ocak 2020’de Elazığ'ın Sivrice ilçesindeki 6.8'lik depremden dolayı can ve mal kayıplarının olduğunu hatırlatarak, bir daha bu acıların yaşanmaması için olası depremlere karşı yetkilileri uyardıklarını söyledi.
'BÜYÜK BİR DEPREM KAPIDA' DEMİŞTİ ÖYLE DE OLDU
Malatya'nın olası depreme hazır olmadığı kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özgür, "Türkiye genelinde 24 il, 110 ilçe ve 500’e yakın köy ve mahalleden aktif fay hatları geçiyor. Bu fay hatlarının bir an önce planlara işlenmesi gerekiyor. Bu noktada da Malatya'da kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. Hızlı bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bizler can kaybının az olması için uğraşan bir meslek grubuyuz. Bizim amacımız deprem olmadan neler yapılması gerektiğini ortaya koymaktır. Büyük bir deprem kapıda. Çelikhan- Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok"
5 AY ÖNCE UYARI YAPTIĞI BÖLGELER, 6 ŞUBAT DEPREMİNDE YERLE BİR OLDU
"Olası bir depremde de Malatya’nın birçok yeri yerle bir olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli Caddesi’nde hep bitişik nizamlı yapılar var. Yeni ya da eski bina fark etmiyor. Bir an önce bunlara çözüm bulunup, kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya, tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor" diye konuşmuştu.
DEPREMİN ŞİDDETİNİ DE BİLDİRDİ
Gazetecinin 'Malatya'da tahmini kaç şiddetinde bir deprem bekleniyor?' sorusuna ise Özgür, "Malatya'da 6.5 ile 7.2 arasında bir deprem bekleniyor. Geçen gün hatta Naci Görür hoca da açıklama yapmıştı" yanıtını veriyordu.
HABER MERKEZİ-MALATYA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Mükellefe Bir Nefes De Vergi Dairesinden: Vergi Beyanına Nefes Aldıran Karar...
- Her İlçede Nöbet Var! İlçe İlçe Malatya’nın Gece Reçetesi
- Konteynerde Mantar Yetiştiren Kadınlar Umut Yeşertiyor
- Kurbana Ortak Olduk Ama Niyetler Farklı! Geçerli Mi, Geçersiz Mi?
- Perşembe Günü Okullar Açık Mı? 1 Mayıs'ta Hangi Kurumlar Kapalı?
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 2KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 1ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Bilal
18-04-2023 10:11Bu bize ders olur dedik depremden on gün sonra bizim millet evini yiktirmamak için türlü fırıldak lik peşine düştü örnek olarak benim oturduğum bina ya ilk önce Orta hasarlı dediler daha sonra şerit çekildi kimseyi binaya yaklastimadilar şimdi ise hafif hasarlı dediler komşular keyf ediyor
Melahat
15-04-2023 21:01Ben demiştim arkasi yarin
Levent Yeroğlu
15-04-2023 21:01Allahın afeti bu . Mühendis bey söyleye söyleye depremi getirmiş..
Fadime Nermin
15-04-2023 21:00Yazıklar olsun bilim adamını gayeye almayanlara
Ertunç Pervin
15-04-2023 21:00Bilimi , kime anlatacağız anlatsakta anlamayan çok kabile devleti gibi yaşamayı seçiyoruz ,bari ormanlarımız olsaydı orda ölmeden yaşardık saz ve muz yapraklarından yapılmış kulübelerde?
Hasan Talas
15-04-2023 20:59Kimler dinlemis
Mihriban Kaplan Öztürk
15-04-2023 20:59Bilimi dikkate almazsanız sonuç peki dikkate almayanlardan hesap soruldumu.