Depremzedeler Davalarla Direniyor, Dönüşüm Hedefleri Gecikiyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ekonomim.com yazarı Vahap Munyar, köşesinde Malatya’da yürütülen kentsel dönüşüm süreci ve rezerv alan uygulamasının detaylarına yer verdi. Munyar, Malatya’da gerçekleşen Beydağı Polis Merkezi açılışı öncesinde, Vali Seddar Yavuz ile gerçekleştirdiği sohbeti aktardı. Vali Yavuz, kentsel dönüşümün hızlandırılması için devlet desteği ve rezerv alanların önemine dikkat çekerek, vatandaşların dönüşüm sürecine destek olmalarını vurguladı. Malatya’da yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde hukuk engelleri, yerinde dönüşüm modeli ve rezerv alanlarla ilgili tartışmalar sürerken, Vali Seddar Yavuz, “Depreme dayanıklı bir Malatya için hızlanmalıyız” çağrısında bulundu. Vatandaşların mahkeme süreçlerine yönelmesi, dönüşüm sürecini yavaşlatıyor ve hak sahipleri arasında anlaşmazlıklar çıkıyor.
Malatya’da gerçekleşen Beydağı Polis Merkezi’nin açılışı öncesinde, Vali Seddar Yavuz, Malatyalı İş İnsanları Derneği (MİAD) üyeleri ile bir araya geldi. Sohbete MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Yönetim Kurulu Üyesi Hazreti Akdemir ve Malatya Şubesi Başkanı Mevlüt Alçık da katıldı. Vali Yavuz, rezerv alanın aslında dar gelirli vatandaşları koruyan bir model olduğunu belirtti.
"Rezerv alan modeli, mali gücü olmayan hak sahiplerini korumak için tasarlandı," diyen Vali Yavuz, bu alanlar sayesinde maddi durumu yeterli olmayan vatandaşların yerlerinden edilmesini önlemek istediklerini ifade etti. "Rezerv alan olmazsa, güçlü alıcılar maddi gücü olmayan vatandaşların arazilerini satın alır ve bu vatandaşlar alıştıkları yaşam alanlarından kopar," dedi.
DEVLET DESTEĞİ VE REZERV ALANLARLA DÖNÜŞÜM MÜMKÜN
Vali Yavuz, depreme dayanıklı bir Malatya hedefinde devlet kaynaklarının şart olduğunu belirtti. Yerinde dönüşüm modelinin, hak sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yavaşladığını vurguladı. Bu durumun kentsel dönüşümün hızını engellediğini dile getirerek, “Kaynağımız var, projemiz var, yapacak gücümüz var. Ancak hukuki süreçler hedeflenen hızı kesiyor,” ifadelerini kullandı.
MAHKEMELER DÖNÜŞÜMÜ YAVAŞLATIYOR
Depremde hasar gören binaların yıkılması sürecinde, hak sahiplerinin açtığı dava sayısının 5 bin 200’e ulaştığını belirten Vali Yavuz, “Yargı kararları nedeniyle ‘tabut bina’ları yıkamıyoruz. Hak sahipleri idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı alıyorlar,” dedi. Bu kararların dönüşüm sürecini uzattığını ifade eden Vali Yavuz, Kışla Caddesi örneğinde %95’lik bir onay oranı sağlanmasına rağmen, %5’lik bir kesimin itirazı nedeniyle yıkım ve dönüşümün 7 ay geciktiğini açıkladı.
DEPREMZEDELERE ÇAĞRI: ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLUN
Vali Yavuz, depremzede vatandaşların çözümün bir parçası olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Ağır hasarlı binaların yıkımı için dava açıp süreçleri uzatmak yerine, şehirdeki dönüşüme destek verilmesi tarihi bir sorumluluktur,” dedi. Malatyalılardan, şehrin yeniden inşasına katkı sağlamalarını isteyen Vali Yavuz, hızla hareket edilmezse, dönüşüm sürecinin çok daha uzun süreceği uyarısında bulundu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Malatya'da Yatırım Raporu: 2024'te 314 Proje Tamamlandı, 14 Milyar TL Harcandı!
- Malatya'da Okul Çevrelerinde Suçlara Geçit Yok!
- Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Kadınlara Meslek Edinme Fırsatı: Mefruşat Kursu
- Ticaret Bakanlığı’nın Yangın Malzemesi Denetimlerinde 351 İşletmeye Savunma Çağrısı!
- Altın ve Gümüş 2025’te Rekor Kıracak! Altın 3 Bin Doları Aşacak
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.