dore okulları
Malatya
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Felaketin Eşiğinden Döndük: Hasarlı Binalar Patlamaya Hazır Bomba Gibi!

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Malatya merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremin kırsal alanda gerçekleşmesi nedeniyle büyük zarara yol açmadığını belirtti. Çakır, depreme dayanıklı şehirler inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Malatya'nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğündeki deprem, büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğünü gözler önüne serdi! Bilinmeyen fay hattında meydana gelen sarsıntı, büyük şehirleri teğet geçti. Eğer deprem büyük yerleşim merkezlerine yakın olsaydı, hasarlı binalar yıkılabilir ve can kaybı yaşanabilirdi! Uzmanlar uyarıyor: "Tehlike henüz geçmiş değil!"
Narin

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çakır, depremin nispeten kırsal bir bölgede gerçekleştiğini ve bu nedenle ciddi bir zarara yol açmadığını ifade etti.

BÜYÜK YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN OLSAYDI HASAR BÜYÜK OLABİLİRDİ

Prof. Dr. Çakır, "Eğer deprem Malatya, Elazığ veya Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın bir noktada meydana gelseydi, halen ayakta olan hasarlı binaların yıkılmasına neden olabilirdi" dedi. Depremin 2023 Kahramanmaraş depremlerinin bir artçı depremi olarak değerlendirilebileceğini ve bölgede 5.0-6.0 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini belirtti.

TÜRKİYE’DE BİLİNMEYEN BİRÇOK FAY HATTI VAR

Çakır, Türkiye'de 6.0 büyüklüğündeki depremleri üretebilecek yüzlerce fay hattı bulunduğunu ve bu depremin bilinen bir fay hattı üzerinde gerçekleşmediğini söyledi. "Yer yüzünde kolayca silinen ve aktif fay haritalarında yer almayan birçok küçük fay var" diyen Çakır, bu tür fayların birkaç yılda bir hareketlenebileceğini ve deprem üretebileceğini belirtti.

DEPREME DAYANIKLI ŞEHİRLER YAPMAK ŞART

Jeoloji Mühendisi Çakır, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, yapılması gerekenin depreme dayanıklı şehirler inşa etmek olduğunu ifade etti. "Yönetmeliklere uyulduğu takdirde 7.0 büyüklüğündeki bir deprem bile binaları yıkamaz" dedi ve inşaatlarda sağlam yapılaşmanın önemine dikkat çekti.

VATANDAŞLAR TEDBİRLİ OLMALI

Çakır, deprem sonrası vatandaşların panik yapmaması gerektiğini ve hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyarılarda bulundu. "Bu bölgede çok büyük yıkıcı bir deprem beklenmiyor, ancak hasarlı binalardan uzak durulmalı" diye konuştu.

KAYNAK: İHA 


 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-