dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2025, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Fidanel, belediyeleri göreve çağırdı! Malatya'da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için ruhsat verilmiyor

Fidanel, belediyeleri göreve çağırdı! Malatya'da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için ruhsat verilmiyor
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, belediyeleri göreve çağırarak, "Malatya'da orta hasar mağduru 150 bin kişi bulunuyor. İlçe belediyeleri orta hasarlı yapıların güçlendirme ruhsatını vermeye başlayamadı henüz. Tüm prosedürü yerine getiren vatandaş aylardır neden bekletiliyor?" dedi.
Narin

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için ruhsat verilmediğini ileri süren Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel,  “Belediyelerin ekibinde güçlendirme projelerini inceleyebilecek kapasitedeki inşaat mühendislerinin bulundurulması çok önemli. Bu çalışmalar hızlandırabilirse, güçlendirme ruhsatları çok kısa bir sürede verilebilir. Şu ana kadar bu çalışmalar ilerleyemediği için belediyeler henüz ruhsat veremiyorlar” dedi. 

6 Şubat tarihli depremlerin ardından 7 ay geçmesine rağmen Malatya’da hala belediyelerin, orta hasarlı binalar için ruhsat vermemesi birçok vatandaşın tepkisine neden oluyor. Konu hakkında belediyelere bir çağrıda bulunan Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, BUSABAH Medya’ya konuşarak önemli açıklamalarda bulundular.

BELEDİYELER, EN KISA ZAMANDA ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

Malatya’da 150 bine yakın kişinin orta hasarlı bina mağduru olduğunu söyleyen Fidanel, “Orta hasarlı binalara ruhsat verilmesi için son 6 ay kaldı. Bakanlığın bu süreyi uzatmama ihtimali çok yüksek ve şu an Malatya’da çok ciddi sayıda orta hasarlı bina var ve yaklaşık 150 bine yakın kişi orta hasarlı bina mağduru. Belediyelerimizin güçlendirme projelerini inceleyeceği veya inceletebileceği ekiplerden kaynaklı ve üniversitelerle işbirliği yapması noktasında henüz bir çalışma yapmamış olması, bu binalara ruhsat verememesine sebebiyet verdi. Bu nokta da belediyelerin bir an önce İnönü Üniversitesi veya Turgut Özal Üniversitesi ile görüşüp oradaki hocalarımızın da sürece dahil olması, güçlendirme projelerini incelemesi ve belediyelerin kendi ekibinde de güçlendirme projelerini inceleyebilecek kapasitedeki inşaat mühendisleri arkadaşlarımızı bulundurması çok önemli. Bu çalışmalar hızlandırabilirse, güçlendirme ruhsatları çok kısa bir sürede verilebilir. Şu ana kadar bu çalışmalar ilerleyemediği için belediyeler henüz ruhsat veremiyorlar” şeklinde konuştu.

İNŞAAT MALİYETLERİ ve İŞÇİLİKLER YÜKSELDİ 

Yerinde dönüşüm noktasında bir önce hibe ve kredi desteklerinin yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Fidanel, “Şu an deprem bölgelerindeki inşaat maliyetleri ve işçilikler inanılmaz derece de yükseldi. Şu an bizim hesaplarımıza göre arsa hariç bir metrekare inşaatın 18 bin TL ile 20 bin TL arasında bir maliyeti var. Eğer vatandaş kendine 150 metrekarelik bir ev yapmak isterse yaklaşık 3 milyon lira gibi bir maliyet çıkıyor ortaya. Bakanlığımız tabi 500 artı 800 bin TL destek ile bu maliyetin toplam 1 milyon 300 bin lirasını veriyor ancak 1 milyon 700 bin lirayı vatandaş cebinden vermek durumunda kalıyor ve bu rakam çok yüksek. Vatandaşımız zaten deprem mağduru evinden, arabasında belki işinden oldu. Bu parayı ödeyemeyecek vatandaşımızın sayısı çok fazla. Bu hibe ve destek kredilerinin rakamları acilen yükseltilmesi aksi halde bu yerinde dönüşüm sistemi çalışmayacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖNCE SUDAN KURTULMALIYIZ, SONRA İNŞAATA BAŞLAMALIYIZ

Bakırcılar Çarşısı inşaatının temelinden çıkan su hakkında da bir değerlendirmede bulunan Fidanel,   “Malatya ciddi anlamda zeminin de su olan bir şehir. Özellikle çarşı merkezde de hemen hemen bütün binaların bodrum katlarında da su var ve zemine 3-4 metre mesafede su çıkıyor sürekli. Burada çarşı merkezinin inşaatına başlamadan önce ilk yapılması gereken iş yaklaşık minimum ölçülerle 3 metreye 9 metre ölçülerinde drenajlarla çıkan bu suyun kuzeye aktarılabilmesi, yön değiştirmesi ve ondan sonra inşaatların başlaması gerekiyor. Drenaj çalışması yapılmadan inşaatların başlaması mümkün değil. Hangi alanı açarsanız açın oradan su çıkacaktır. Bu inşaatın çalışması, işlemesi ve yürümesine engel olacaktır. İlk iş drenajların yapılması o suyun o zeminden kuzeye doğru tahliye edilmesi. İlk başta sudan kurtulmalıyız ondan sonra inşaatlara başlamalıyız” diye konuştu.

BOSTANBAŞI BÖLGESİNİN AKIBETİ NE OLACAK?

Son olarak Bostanbaşı bölgesinin akıbeti hakkında da bir açıklama yapan Fidanel, “Bostanbaşı bölgesinde yerinde dönüşüm noktasında biz Özhaseki Bakanımızla bir ay önce yapmış olduğumuz son toplantıda bunu gündeme getirdik. Biz yaklaşık olarak Bostanbaşı Mahallesi’nde 12 adayı ele aldık. Teknik olarak inceledik, araştırdık burada birçok binamız 12 kattan fazla olduğu için blok sayısını biz mevcut parsele sığdıramıyoruz, böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Zemin artı 4 olduğunda 2 bloklu bir yer 5 bloka, 5 bloklu bir yer 11 bloka çıkmak durumunda kalıyor ve böyle bir alan olmadığı için bu binaları oraya sığdıramıyoruz ve vatandaşlarımızın bir kısmı dışarıda kalmış oluyor. Ancak zemin artı 5 olursa Bostanbaşı Mahallesi’nin yüzde 70’ini kurtarıyoruz, zemin artı 6 olursa da tamamını kurtarabiliyoruz. Bunu Bakanımıza anlattık, izah ettik kendisi de bize hak verdi. Bunu Cumhurbaşkanımız ile görüşeceğini söyledi ve görüştü. Ancak oradan net bir sonuç çıkmadı en son ‘Zemin artı 4’te kesin kanaatimiz’ oluştu dedi. Hibe ve desteklerden yararlanmak isteyen vatandaşlar zemin artı 4’ün üzerine çıkamayacak. Vatandaşlar eğer kendi cebinden binasını yaptırmak isterse belediyenin vermiş olduğu izin dahilinde 6 veya 7 kat yapabilecek” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: BU SABAH MEDYA

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!