dore okulları
Malatya
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İklim Değişikliği Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünlerine Darbe Vuruyor: Malatya Kayısısı da Tehdit Altında

İklim Değişikliği Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünlerine Darbe Vuruyor: Malatya Kayısısı da Tehdit Altında
Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, iklim değişikliğinin coğrafi işaretli ürünler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, kuraklık ve aşırı hava olaylarının Malatya kayısısı gibi önemli tarımsal ürünlerin üretimini tehdit ettiğini belirtti. Kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azalması ve meraların tahrip olması, bölgedeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor.
Narin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Coğrafi işaretli ürünlerin, özellikle de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üretilen yerel lezzetlerin, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kuraklık ve aşırı hava olayları coğrafi işaretli ürünlerin üretimini doğrudan etkiliyor" dedi.

MALATYA KAYISISI TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA

Yılmaz, özellikle Malatya kayısısı gibi coğrafi işaretli ürünlerin geleceğinin, kuraklık ve su kaynaklarının azalmasıyla risk altında olduğunu belirtti. "Eğer bu doğal koşullar bozulmaya devam ederse, Malatya kayısısı gibi coğrafi işaretli ürünlerin kalitesi ve miktarı ciddi şekilde düşebilir" diye konuştu.

KURAKLIK VE AŞIRI HAVA OLAYLARI TARIMI ZORLUYOR

Prof. Dr. Yılmaz, kuraklıkla birlikte tarımsal alanlarda su kaynaklarının azalmasının, çiftçilerin toprağı işleme ve bitki yetiştirme olanaklarını kısıtladığını ifade etti. "Malatya'da kayısı üretimi başta olmak üzere, birçok tarım ürününün verimliliği kuraklık nedeniyle azalma eğilimi gösteriyor" dedi.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN GELECEĞİ İKLİM GÖÇLERİYLE DAHA DA ZORLAŞABİLİR

Yılmaz, kuraklıkla birlikte güneyden kuzeye doğru ilerleyen su kıtlığı ve olumsuz hava koşullarının, gelecekte iklim göçlerine neden olabileceğini ve bu durumun tarımsal üretimi daha da zorlaştıracağını belirtti. "Kuraklık, sadece tarımsal ürünlerin değil, coğrafi işaretli ürünlerin de geleceğini tehdit ediyor" diye ekledi.

KAYNAK: GAZETE GERÇEK 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-