dore okulları
Malatya
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Karikatürlerle Malatya Gündemi


Karikatürlerle Malatya Gündemi
Malatya Time Yayın Grubunu takip edenler iyi bilir ki, yıllardır kaliteden taviz vermiyoruz. En iyisini ve en doğrusunu, yeniliklerle harmanlayarak siz değerli okurlarımıza ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Malatya Time Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin, yıllardır yeniliklere imza atarak hedeflerine ulaşmaya devam ediyor. Yazılarını süslediği karikatürler, yıllardır okurlarının beğenisini topluyor. Malatya’nın usta kalemi Murat Çetin’in gündem belirleyen yazılarıyla ve yazılardaki Kasım Özkan imzalı çizimlerle geçen ay neler yaşandığını hatırlayalım istedik. Sayfalar dolusu mesajı birkaç kalem darbesiyle anlatan karikatürler, ilimizin hatta ülkemizin büyük bir kesimi tarafından ilgiyle takip ediliyor. Buyurun, “Karikatür Festivali”mizin çizimlerini seyredin.
Narin

 

BELEDİYE KOLTUKLARI: YETENEK Mİ YOKSA SİYASİ BAĞLANTILAR MI?

Usta Gazeteci Murat Çetin, daire başkanlarının performansını köşesinde işlemiş ve bu konu etrafında hızla savunmalar gelmeye başlamıştı. “Belediyede bir pozisyona sahip olmanın liyakatle her zaman doğru orantılı olmadığı bir gerçek. Görevden alınan 20 daire başkanı ve dört genel sekreter yardımcısının durumu, bu tezi destekliyor. Bu kişilerin ayrılıkları, “performans yetersizliklerinden” değil, “siyasi referans” eksikliklerinden kaynaklanıyor. Yeni atananlar ise, öncekilerden daha nitelikli oldukları için değil, siyasi kulislerde uygun görüldükleri için seçiliyor” diyen Çetin, gerçekleri kamuoyuna sunmayı, tartışmayı ve sorgulamayı asli görevi olarak görüyor.

MALATYA’NIN KAYIP RÜYASI: BAKANLIK KOLTUKLARI ÜZERİNE BİR ÇIRPIDA KAYBOLAN İHTİŞAMLAR

Malatya’nın “bakanlık” meselesi geçen günlerde masamıza düştü ve ah, keşke düşmeseydi! Çünkü gelen tepkiler, “benim olsun, çamurdan olsun, benim olmayacaksa kimsenin olmasın” mantığını ne acı bir şekilde gözler önüne serdi. Eskiden Ankara, Malatyalıların evi gibiydi, ama artık değişti diyen Çetin, bu konu hakkındaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Artık Ankara’ya girişler zor, kapılar daraldı. Git gidebiliyorsan, gir kapıdan gidebiliyorsan… Bu bize, Malatyalı olarak kendi sinerjimizi, kendi enerjimizi oluşturma zorunluluğunu hatırlatıyor. Daha önce de belirttiğim gibi, bizim STK’larımız, iş dünyamız, bürokratlarımız, siyaset ve bürokraside etkin olabilmek için güçlü lobi faaliyetleri yürütmeli. Aksi takdirde Ankara’nın çözüm odaklı kapılarına girmek hayal olabilir.” Öte yandan yazıya uygun çizim, dikkatli okurlardan tam not aldı.

MALATYA’NIN KAYISI KARNESİ: MODERN PAZAR YERLERİ VE ESKİ ALIŞKANLIKLAR ARASINDA BİR ŞEHİR

Malatya, “kayısı kenti” olarak bilinir; fakat son zamanlarda bu özelliği, şehrin hem “umudu” hem de “sıkıntısı” haline gelmiş gibi görünüyor. Cumhuriyet tarihi boyunca bir hayal gibi duran, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, sonunda açıldı. Ancak, bu yeni başlangıç, eski Şire Pazarı’nın gölgesinde bir şekilde “soluk kalmış” gibi. Pazar yerindeki esnafın yeniliklere “direnç” göstermesi, adeta bir trajediye dönüşen modernleşme sürecinin sancılı yüzünü gösteriyor. Siyasetin ve siyasetçilerin bu süreçteki rolleri ise daha da karmaşık. Bu konu hakkında detaylı bir yazı kaleme alan Çetin, okurları tarafından takdir edildi. Kasım Özkan çizimli karikatür de beğeni topladı.

SAMİ ER’İN GÖLGESİ ARANIYOR!

“Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda Sami Er’in gölgesi yok. Yani başkanın varlığı var ama etkisi yok. Böyle bir paradoks olabilir mi?” diye soran Usta Kalem, Sami Bey’in durumunu özetliyor. Çetin’in bu noktadaki dikkat çeken ifadeleri şöyle: “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olacaksın ama otoriten sıfır. Geçenlerde Malatya Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısına katıldım, gözlerime inanamadım. Daire başkanları o kadar “relaks” ki, sanki toplantı salonu değil, kahvehanede oturuyorlar. Sami Bey’in huzurunda oturdukları yerde “yumurta kırmak” gibi bir tabir var ya, işte onu gerçekleştiriyorlar adeta. Birisi var, bildiğin arka sıralara kadar gidip yayılmış.” Konuya ilişkin karikatür ise, okurları tarafından manidar bulundu.

MALATYA’DA ENFLASYON KABUSU: ESNAFIN ZAMMI MI, DEVLETİN SESSİZLİĞİ Mİ?

Depremden sonra artan fiyatlar Malatyalıları canından bezdirdi. Malatya’da enflasyonu tanımlamak için yeni terimler bulmak gerek! %50 “süper”, %100 “hiper” ise, %500 ne oluyor, sizce de akıl alır gibi değil mi? Gazeteci-Yazar Murat Çetin, bu sorunu dile getirmese olmazdı. Malatya’da pahalılığı gündeme getiren Çetin’in yazısı ve ilgili karikatür okurları tarafından tam not aldı. Yazının bir bölümü şöyleydi: “… Üçkafadar’da bir sabah çorbası için tam 210 lira ödedim, düşünebiliyor musunuz? İstanbul’da sakal tıraşı 70 lira iken Malatya’da “100 lira versen yeter abi” diyorlar. Deprem sonrası devlet, esnafa bedava konteyner sağladı; masraflar “minimize” olmuşken, fiyatlar neden “maksimize”? Esnaf odası başkanı Şevket Keskin, hani şu çok gürleyip az yağdıran. Esnafını düzene koyması bekleniyor…”

KÖFTEDEN KİN ÇIKTI: SAMİ ER’İN MALATYA SERÜVENİ

Sami Er’in kin süzgeci, Usta Gazeteci’nin kalemine konu oldu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı “Sami Er’i çok iyi tanırım.” Sami Başkan, İstanbul’dan Malatya’ya göç etti, ama köfte sevdası peşini bırakmadı. İstanbul’un köftecilerini tek tek denerdi; “adeta köftenin gurmesi olmuştu.” Dolayısıyla, Sami Er’in köfteyle olan bu derin ilişkisi, kinli yapısını da besliyor olmalı. Şimdi düşünüyorum da, acaba İstanbul’da yediği köftelerin içinde “deve eti mi vardı ki, Sami Er bu kadar kinli?” Köfte sevgisiyle ün salmış Sami Başkan, Malatya’da göreve gelir gelmez, belediyede adeta bir kasap gibi kesip biçmeye başladı” diyen Çetin kentin gerçeğini konu aldı. Malatya’nın derdini mizahi bir dille okurlarına aktaran Çetin’in yazısı ve ilgili karikatür beğeni topladı.

KÜÇÜK CAMİ, BÜYÜK İDEAL

Malum olduğu üzere 6 Şubat depremlerinde Malatya Söğütlü Camii yıkıldı. Doğal olarak, daha büyük, daha modern ve daha muhteşem bir cami beklerken, siyasetin ve bürokrasinin engeline takıldık. Söğütlü Camii’nin yeni projede sadece 300 metrekarelik bir alana yapılacağı söyleniyor. Bu noktada yetkililerin yaptığı yanlışa dikkat çeken Çetin, “Malatya gibi güzel bir şehirde, küçük bir camiyle yetinmek zorunda kalıyoruz. Teşekkürler siyaset ve bürokrasi, büyük idealleriniz için minnettarız” dedi. Yazıya uygun karikatür ise düşündürücü nitelikteydi.

KÖPEK SEVERLER VE VATAN HAİNLERİ: İRONİK BİR PORTRE

Türkiye’de mülteci sorunu var diyenler malumunuz. Fakat bir de bakıyoruz, lokantalarında Özbekler, sanayilerinde Suriyeliler, başka işlerde Afganlar çalışıyor. İşte böyle çelişkilerle dolu bir ülkeyiz. Son zamanlarda ülke gündemini oldukça meşgul eden konuya değinen Çetin: “Sokaklarda sahipsiz köpeklerin itlafı gündemi meşgul ediyor. Köpek severler bir araya gelmiş, hararetle savunuyorlar. Ama aynı hassasiyeti insanlara gösteriyorlar mı? “Bu mülteciler niye ülkelerini terk etmişler,” diyorlar. Bombaların altından kaçıp gelmişler, mertçe savaşsınlarmış. Kiminle savaşsınlar? Müslüman Müslümanla mı? Bu insanlar burada çalışarak hayatlarını idame ettiriyorlar. Ama onları bombaların altına gönderen hayvanseverler neden insansever olamıyor? Köpeğe ve hayvana besledikleri sevgiyi neden insanlara beslemiyorlar? İşte bu noktada ironi devreye giriyor. Hayvansever olmak güzel, ama insansever olmak daha da güzel olmalı, değil mi? Köpeği severiz, insanı da severiz. Fakat ikisini aynı anda sevememek, işte asıl trajedi bu” diyor. Söz konusu yazı ve özel çizim olan karikatür oldukça ilgi gördü.

EDİTÖRDEN

Malatya Time Yayın Grubu olarak, gündemi karikatürlerle aktarmaya devam ediyoruz. Her bir yazımızda, ele aldığımız konulara mizahi bir dokunuşla yaklaşıyor, olayları farklı bir perspektiften değerlendiriyoruz. Bu bağlamda, siz değerli okurlarımıza her zaman en güncel ve doğru bilgiyi sunma gayreti içerisindeyiz. Yazarımız Murat Çetin’in kaleminden çıkan ve Kasım Özkan’ın çizimleriyle hayat bulan bu yazılar, umuyoruz ki sizlere hem bilgi hem de keyif verecektir. Bizi takip etmeye devam edin ve Malatya’nın gündemini birlikte şekillendirelim.

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-