dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Malatya, Depremde En Fazla Hasar Gören 3. İl: Stratejik Hedefler ve İyileşme Planları Yola Çıkıyor!

Malatya, Depremde En Fazla Hasar Gören 3. İl: Stratejik Hedefler ve İyileşme Planları Yola Çıkıyor!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde Malatya, deprem sonrası büyük bir iyileşme sürecine girecek. Depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya’da, yıkılan ve hasar gören yapılar için yeniden inşa süreci hızlanırken, bölgelerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan yeni kalkınma stratejileri ile dayanıklılık artırılacak. Malatya'da yaklaşık 890 bin bağımsız birimin hasar gördüğü ve yeniden inşa edileceği belirtiliyor. Bu süreç, şoklara dayanıklılığı güçlendirmek ve küresel entegrasyona katkı sağlamak amacıyla tüm paydaşların iş birliğiyle gerçekleştirilecek.
Narin

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi", Türkiye'nin kalkınma sürecinde önemli bir kilometre taşı. 2024-2028 dönemini kapsayan strateji, küresel entegrasyon, rekabetçilik, yakınsama ve afet sonrası ihya olmak üzere 4 ana gelişme boyutunda şekillendirildi.

DEPREM BÖLGELERİNE ÖZEL STRATEJİLER

Strateji, depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş gibi illerdeki toparlanma süreçlerine özel bir önem veriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları doğrultusunda, deprem bölgesindeki yaklaşık 2,3 milyon bina ve 5,9 milyon bağımsız birim yeniden inşa edilecek.

Hatay, yıkılan bina oranı açısından en fazla hasar gören il olarak öne çıkıyor. Adıyaman ve Malatya ise yüzde 35-36’lık oranlarla yıkımın en fazla yaşandığı iller arasında yer alıyor. Kahramanmaraş, deprem merkezi olmasına rağmen yıkım oranı açısından yüzde 26 ile 4. sırada.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA VE YEREL İHTİYAÇLARA UYUM

Strateji, her bölgenin sosyoekonomik potansiyellerine göre farklılaştırılmış politikalar geliştirmeyi amaçlıyor. Bölgesel gelişme hedeflerine ulaşmak için çok düzeyli yönetişim yapıları oluşturulacak ve yerel sinerjiler güçlendirilecek. Bu sayede, Türkiye'nin gelişmişlik farkları azalacak ve afetlere dayanıklı yapılar inşa edilecek.

GÖZLER ŞİMDİ DEPREM BÖLGELERİNDE

Deprem sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma sürecinde afetzede bölgelerin dayanıklılığı artırılacak ve bu bölgeler, küresel düzeyde rekabetçi hale getirilecek. Bu kapsamda, depremden etkilenen bölgeler için özel ekonomik stratejiler ve sosyal projeler devreye alınacak.

KAYNAK: TRT 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!