Malatya Ekonomisinin Bel Kemiği Zorlanıyor: İhracat Arttı Ama Cebimize Girmedi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin yayımladığı rapora göre, 2025’in ilk çeyreğinde kuru kayısı ihracatı miktar bazında artsa da birim fiyatlardaki düşüş nedeniyle ihracat geliri yüzde 18 geriledi. Malatya’nın altın meyvesi, bu kez cüzdanları dolduramadı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2025 yılı Mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin kuru kayısı dış ticaret raporunu yayımladı. Raporda, Malatya ekonomisinin vazgeçilmezi olan kuru kayısı ihracatına dair dikkat çekici veriler yer aldı.
İHRACAT ARTTI AMA GELİR DÜŞTÜ
2025’in ilk üç ayını kapsayan verilere göre, kuru kayısı ihracatında miktar bazında bin tonluk artış yaşandı. Ancak birim fiyatlardaki yaklaşık 1.25 dolarlık düşüş, toplam geliri olumsuz etkiledi. 2024’ün aynı döneminde 114 milyon dolar olan gelir, 2025’in ilk çeyreğinde 94 milyon dolara düştü. Bu tablo, yüzde 18’lik gelir kaybına işaret ediyor.
MART AYINDA DA AYNI SENARYO
Raporda, Mart ayı özelinde ayrı bir değerlendirme de yer aldı. Mart ayında kuru kayısı ihracat miktarında yüzde 7’lik artış yaşansa da, birim fiyat 4.7 dolarda kaldı. Bu da toplam ihracat gelirinin düşmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl Mart ayında 37 milyon dolar olan ihracat geliri, bu yıl 31 milyon dolara indi.
UZMANLAR UYARDI: DEĞER ÜZERİNDEN STRATEJİ ŞART
Uzmanlar, Malatya’nın kayısı ihracatında miktar yerine değer odaklı bir strateji benimsemesi gerektiğini vurguluyor. Aksi halde her yıl tonlarca ihracat yapılmasına rağmen kent ekonomisine katkı sınırlı kalabilir.
KAYNAK: İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.