Malatya’da enkazın yüzde 80’i kalktı! Her 3 binadan biri dönüşecek..
Depremin vurduğu Malatya’da ilk güne kıyasla çok hızlı hareket ederek, büyük bir mesafe katettiklerini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, enkazın yüzde 80’inin kalktığını söyledi. Şahin, “Burada yıkık ve acil yıkılacaklardan bahsediyorum. Toplam 6 bin civarında yıkık ya da acil yıkılacak binalar var. 40 binde ağır hasarlı bina var. Her 3 binadan biri ya ağır hasarlı ya da yıkık” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremde en çok etkilenen şehirlerden biri de Malatya. Vefat edenlerin oranı diğer illere göre az olsa da yıkım çok fazla. Özellikle ikinci depremin vurduğu şehirde her 3 binadan biri dönüşecek. Şehrin durumu hakkında bilgi veren Malatya Valisi Hulusi Şahin, ilk günle kıyaslandığında büyük bir mesafe katettiklerini ama daha yapacakları çok iş olduğunu vurguladı. Şu an ağırlıklı olarak en kaz kaldırma çalışmalarıyla uğraştıklarını anlatan Şahin, “Enkaz kaldırmada yüzde 80'leri gördük. Burada bahsettiğimiz yıkık ve acil yıkılacaklardan bahsediyorum. Toplam 6 bin civarında yıkık yada acil yıkılacak binalar var. 40 binde ağır hasarlı bina var. Her 3 binadan biri ya ağır hasarlı yada yıkık. Yani her 3 binadan birinin dönüşmesi lazım. Bunların hepsini bayrama kadar enkazlarını kaldıracağız. Malatya'da toplam 168 bin bina var. 100 bin konut yapacağız” bilgisini verdi.
EN BÜYÜK UMUT TİCARETİN YENİDEN BAŞLAMASI
Malatya’nın toplam nüfusu 812 bin. Diğer illere giden sayı ise 338 bin. Şehrin yüzde 42’si başka illere göç etti. Şu ana kadar 38 bin kişi de geri döndü. Binalarında hiç hasar olmayanlar girmeye başladı. Az hasarlı olanlar ise çatı onarımından başlayarak, tamir ve tadilata devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı şehirde, bayram sonra kayısının da devreye girmesiyle şehrin eski canlılığına kavuşması bekleniyor. Kent ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için en büyük umut ticaretin yeniden başlaması.
ESNAF DÜKKANINI AÇTI
Bir taraftan yıkım devam ederken diğer yandan da hayatın normalleşmesi için esnaf kepenk açmaya çalışıyor. 2 ay önce açık dükkan bulmak neredeyse imkansızdı. Şimdi ise, sağlam olan binaların altındaki başta eczane olmak üzere, berber, çiğköfteci, resteron, giyim mağazaları, gibi hemen her sektörden esnaf dükkanını açmış. Dükkanı yıkılan esnafta çadırlarda ürünlerini satmaya devam ediyor. Her yerde sebze ve meyve satan esnafı görmek mümkün.
OSB'LERDE KAPASİTE YÜZDE 80'E ÇIKTI TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ
Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD), Malatya’da kurulumunu tamamladığı kontyer kentin açılışı öncesinde Malatya Valisi Hulusi Şahin ile bir araya gelerek 2 aylık süreçte şehrin durumunu sorduk. Şahin, OSB konusunda şanslı olduklarını, şu an kapasitenin yüzde 80’e çıktığını belirterek, tek sorunun deprem öncesinde var olan işçi bulamamak olduğunu ifade etti. Zarar gören fabrika sayısının yüzde 1-2 civarında olduğunu aktaran Şahin, genel olarak sanayi tesislerinin zarar görmediğini vurguladı.
MALATYA İÇİN TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ
Sanayisi sağlam olduğu için şehrin üretim anlamında bir kayba uğramayacağını belirten Şahin, “Malatya'nın sanayisi değil, ticareti büyük darbe aldı. Esnaf için valilik olarak bizzat koordine ettiğimiz 3 bin 92 geçici iş yeri yapıyoruz. Ayın 15'inde bunların yarısını hazır hale getireceğiz. Yüzde 15 civarında yerleştiler. 20 bin iş yeri yıkıldı. Her iş yerine verme şansımız yok. Bir komisyonumuz var. Onlar sektör olarak ayırıyorlar. Buna göre kuralar çekiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, yeniden hızlı bir şekilde ticarethaneleri yapacak. Bayramdan sonra kalıcı iş yerlerinin temelini atacak. Şehrin ticari aksını oturttuğumuzda Malatya için tünelin ucu görünmüş demek. Kış gelmeden bitirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
DEPREM ANITI OLACAK
Vali Hulusi Şahin, “1 yıl sonra geldiğinizde çok farklı bir Malatya göreceksiniz. 2 yıl sonra geldiğiniz de depremle ilgili artık bir şey görmeyeceksiniz” diyerek, şu bilgileri verdi: “Bir tane binayı deprem anıtı olarak ayırıyoruz. Biri eski Yeşilyurt'ta bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası var. Yan duruyor. Tam da yıkılmamış bahçe içinde. Bunu yıkmayalım. Deprem anıtı olarak dursun. Bir de Sivas Ankara yolunda bir cami var. Bunu da düşünüyoruz.”
YAŞAMIN NORMALE DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, MİAD Konteyner Kent’in açılışını yaptı. Akdaş, konteyner kentte yaşamın başladığını, kentin yönetiminin AFAD’a teslim edildiğini ve bundan sonraki süreçte de bölgeye ve konteyner kente yardımlarının devam edeceğini bildirdi. Şu an hali hazırda alanda 354 konteynerde depremzedelerin yerleştiği bilgisini veren Akdaş, “Bizler alana toplamda 405 adet konteyner tahsis edeceğiz. AFAD yetkililerinin desteğiyle bu sayıyı 474 adede çıkaracağız. Malatya’nın bir an önce toparlanması, bölgedeki ekonomik ve ticari hayatın canlanması ve bölge halkının bölgede kalarak yaşamın tekrar normale dönmesi adına çalışmalara devam edeceğiz. Malatyamızın geleceği için bölgeye iş insanlarını davet ediyorum ve normalde bölgeyi ziyaret edenlerin artık 10 katı daha fazla gelmesi gerekiyor” dedi.
MISIR ÇARŞISI ESKİ GÜNLERİNE DÖNMEYİ BEKLİYOR
Mısır Çarşısı’nda ayakkabıcıların yoğun olduğu çarşıda sadece birkaç esnaf görebiliyorsunuz. Ayakkabı dükkanı olan esnaftlardan biri deprem olunca İstanbul’a gitmiş. Daha fazla dayanamayıp 10 gün önce de dükkanına bakmaya gelen esnaf, hem deprem hem de sel nedeniyle zarar gören dükkanını temizlemeye çalışıyor. Esnaf Mustafa Merdivenli ise geçen hafta iki gün de 6 bin liralık ayakkabı satışı yaptığını anlatarak, yaralarını sarmaya çalıştıklarını söylüyor. Yağmurdan ıslanan ayakkabı kutularını çarşısının ortasında görmek mümkün. Mısır Çarşısı esnafı eski günlerine dönmeyi dört gözle bekliyor.
HABER MERKEZ-İSTANBUL
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Mezarlık Yolu'nda Yangın Paniği: Araç Kullanılamaz Hale Geldi!
- Fuar Yolu Caddesi’nde Korkutan Kaza: Otomobil Devrildi, Sürücü İse...
- Malatya'da Vefat Edenler
- Depremler Kışın Yangınlara Sebep Olabilir! Dr. Demirtaş’ın Çarpıcı Açıklamaları
- Malatya'da Yeni Bir Dönem: Şıkşık, Niyazi ve Kavaklıbağ Mahallelerine 754 Konut!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.