Malatya'da Gelir Eşitsizliği Zirveye Çıkıyor: Yüksek Gelir Grubu %7,7 Pay Alırken, Düşük Gelirli Grubun Payı Ancak %5!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2024 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri'nde Malatya'nın durumu endişe verici. En düşük gelirli %20'lik grubun geliri artarken, gelir eşitsizliği giderek daha da derinleşiyor. Malatya, Gini katsayısında Türkiye'nin en kötü performans gösteren illeri arasında yer aldı. Bu, yerel yönetimlerin gelir adaletsizliği konusunda ciddi önlemler alması gerektiğini gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri'ni açıkladı ve veriler, Malatya'daki gelir eşitsizliğinin giderek derinleştiğini gösterdi. Malatya, gelir dağılımındaki eşitsizlikte Türkiye genelinin en kötü performans gösteren bölgelerinden biri oldu.
EN DÜŞÜK GELİR GRUBU ARTAN PAYLA GERİDEKİLERİ GERİDE BIRAKTI
2024 verilerine göre, Türkiye genelinde en düşük gelire sahip %20'lik grubun gelir payı %6,3'e çıkarken, Malatya'da bu oran daha da yüksek. En yüksek gelire sahip %20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay ise %48,1 ile önceki yıla göre 0,6 puan azaldı.
Bu durum, gelir eşitsizliğinin Malatya'da ne denli büyük bir sorun haline geldiğini gözler önüne seriyor. Özellikle, gelişen ve büyük şehirlerle karşılaştırıldığında Malatya'daki düşük gelir gruplarının, yüksek gelir gruplarına oranla daha fazla pay aldığı bir tablo ortaya çıkıyor.
GİNİ KATSAYISI MALATYA’DA İYİLEŞME YERİNE KÖTÜLEŞTİ: YOKSULLUK ARTIKÇA, GELİR ADALATSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR
Verilere göre, Gini katsayısı 2024'te 0,413 olarak tahmin edildi. Bu oran, gelir eşitsizliğini ölçen önemli bir gösterge olup, Türkiye genelinde önemli bir düşüş gösterse de Malatya'da bu eşitsizlik, yalnızca 0,007 puan azaldı.
Malatya, Gini katsayısı verilerine göre, en yüksek gelirli %20'nin en düşük gelirli %20'ye oranla 7,7 kat daha fazla gelir elde ettiği iller arasında yer aldı. TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) bölgesinde, gelir adaletsizliği oranın %5,0 seviyelerine yükseldi.
EN DÜŞÜK GELİR GRUBUNUN PAYI %6,3
Yine veriler, en düşük gelir grubunun payının %6,3'e çıkarken, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı payın ise %48,1'e gerilediğini gösteriyor. Bu da, Malatya'nın gelir adaletsizliğinde Türkiye genelinden daha kötü durumda olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
BİR YILDA GELİR ARTINCA GELİR PAYI DEĞİŞTİ
Malatya'da yıllık gelir artışıyla birlikte, düşük gelirli haneler de daha fazla gelir elde etmeye başladığı gözlendi. 2024'te yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri, Türkiye genelinde %106,9 artarken, Malatya'da bu oran artan gelire paralel olarak daha da yükseldi. Ancak, gelir adaletsizliğindeki artış, bu gelirin çoğunluğunun yüksek gelirli grupta yoğunlaştığını da ortaya koyuyor.
KAYNAK: İHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.