Malatya’da Neler Yetişir?
Dünya kayısı ihracatının kalbi olan Malatya'da hangi meyve ve sebzelerin yetiştiği kullanıcılar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Malatya’da Neler Yetişir?
Malatya’da yetişen meyve ve sebzeler arasında gösterilebilecek ilk ürün kayısı olarak karşımıza çıkar. Çünkü Malatya kayısı üretiminde yalnızca Türkiye içerisinde değil, dünya üzerinde de ciddi bir yüzdeye sahiptir. Fakat kayısı üretiminin yanı sıra Malatya’da yetişen ürünler noktasında baktığımızda, şu sıralamayı yapmak da mümkündür: Kayısı, çavdar, buğday, nohut, arpa, mercimek, şekerpancarı ve mısır.
- Kayısı
Malatya’da yetişen meyveler arasında ilk sırada gelen kayısı, yalnızca yaş hali ile değil gün kurusu hali ile de pek çok insanın gönlünü fetheder. Bu bölgeden pek çok farklı kayısı çeşidi çıkarılırken; içlerinden bazıları sofralık olarak ayrılır. Sofralık olarak ayrılan bu çeşitlerin başında ise Hasanbey ve Soğancı türleri gelir.
- Çavdar
Malatya’da çavdar üretimi özellikle yem bitkilerine olanak tanıyan ilçelerde daha sık görülür. Bunlar ise başta Darende olmak üzere sırasıyla Yeşilyurt ve Hekimhan’dır. Bu bölgelerde toprak emici fakat dayanıklıdır. Dolayısıyla kış şartlarına da ayrıca adapte olabilen çavdar, su emilimi yüksek bu topraklarda rahatça yetişebilir.
- Buğday
Malatya buğday hasadı ile de bilinen ve Malatya buğday pazarı ile buğday alışverişinde önemli bir yere sahip olan şehirlerden bir tanesidir. Ayrıca hemen hemen her ilçede buğday üretimi yapılır ve bu üretim belediye tarafından da ayrıca desteklenir. Malatya buğday pazarı projesi ise Türkiye’de ilk defa kurulmuş bir girişimcilik örneği ve kazanç noktası olarak karşımıza çıkar.
- Nohut
Malatya nohutu siyah nohut olarak da bilinen farklı çeşitlere göre ayrıca hasat edilir. Yanı sıra Malatya siyah nohutunun içerisinde; yüksek miktarda protein, demir ve lif bulunur. Ayrıca yine bu besin içeriğindeki E, C ve K vitaminleri ile antioksidan etki gösteren önemli besinler arasında yer alır. Dolayısıyla Malatya’da yetişen ürünler bazında baktığımızda, siyah nohutun yeri hayli önemlidir diyebiliriz.
- Arpa
Malatya arpa yetiştiriciliğinin görüldüğü ilk ilçe Yeşilyurt’tur. Yeşilyurt, arpa üretimi yapan ve üstelik bu anlamda devlet desteği alabilen ciddi bir bölgedir. Öte yandan Malatya’da yetişen arpa, iklim koşulları ve toprağın nemi ile bütünleşerek tamamıyla farklı bir besin kaynağı oluşturur. Bu tutumda Malatya’da yetişen arpanın içerisinde; lif ve protein başta olmak üzere kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve çeşitli antioksidanlar bulunur.
- Siyah Mercimek
Malatya siyah mercimek üretimi ile de meşhur şehirlerden bir tanesidir. Fakat elbette bu üretimin boyutları, kayısı kadar ileride değildir. Ancak hatırı sayılır ölçüde hasadı yapılan siyah mercimek, özellikle Türkiye içerisinde sıklıkla talep edilir. Siyah mercimek, özellikle kıraç topraklarda yetişen ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan önemli bir besindir. Ayrıca uzun süre tokluk hissi sağlaması ve içeriğindeki lif ile birlikte diyet yapanların da vazgeçilmezidir.
- Şeker Pancarı
Malatya şeker pancarı özelinde Malatya’daki şeker fabrikası öne çıkar. Çünkü şehir içerisinde bulunan bu fabrikanın alım yapıyor olması, üreticiyi şeker pancarı yetiştirmeye teşvik eder. Öte yandan şeker pancarı kökünden şeker elde edilen ve esasında ıspanakgillerden olan bir bitkidir. Malatya üzerinde hemen hemen her ilçede şeker pancarı yetiştiriciliğine rastlamak mümkündür.
- Mısır
Malatya mısır üretimi ile de dikkat çeken bölgelerden biridir. Çünkü aslında daha elverişli sayılabilecek başka iklim koşullarında yaşayan mısır, Malatya toprağında da ayrıca tutunmuştur diyebiliriz. Ancak Malatya içerisinde yetiştirilen mısır, genellikle silajlık olarak ayrıştırılır. Silajlık mısır üretimi ise belediye tarafından en az kayısı kadar önemsenen ve desteklenen bir hasat çeşididir. Kısaca; Malatya’da yetişen ürünler arasında mısır da gösterilebilir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 1ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.