Malatya
27 Haziran, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.83
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2425.8
  • BIST
    10486.7
  • BTC
    60876.93$

Malatya’nın En Ünlü 7 Yemeği

Malatya’nın En Ünlü 7 Yemeği
Mutfak lezzetleriyle dikkatleri çeken ve ağız sulandıran Malatya'nın en ünlü 7 yemeği ve detaylarını sizler için derledik...

Malatya’nın ünlü yemekleri arasında farklı seçenekler yer alır. Malatya geleneksel tatlar ile öne çıkan bir şehirdir. Dolayısıyla yapılan yemeklerde çoğunlukla ustalar tarafından yapılır. Malatya yemeklerini yapmak zor olmasa da yine de daha önce Malatya yemeklerini pişirmek, lezzetin artmasını sağlar. Malatya’nın ünlü yemekleri arasında elmalı köfteden kiraz yaprağı sarmaya kadar birçok seçenek yer alır. Malatya’nın meşhur yemekleri hem bölge halkı hem de turistler tarafından sık sık tüketilir. 

Kiraz Yaprağı Sarma 

Kiraz yaprağı sarma Malatya’nın en ünlü tatlarından biridir. Malatya’da ne yenir diye sorulduğunda verilen ilk cevap kiraz yaprağı sarmadır. Kiraz yaprağı yöresel lezzetlerin başında gelir ve özellikle görsel olarak da sunumu önemlidir. Harcı, sunumu, lezzeti, renkleri ve kültürü ile öne çıkan bir tariftir. Malatya’ya ilk kez giden kişilere her zaman önerilen ünlü yemekler arasında bulunur. 

Kayısılı Kavurma 

Kayısılı kavurma Malatya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alır. Klasik tatların yaratıcı ve bir o kadar da geleneksel tarifler ile birleştirildiği özel yemekler arasında bulunur. Kayısılı kavurma yoğunlukla sebze içeren yemek olmasına karşın et ile yapılan tarifleri de vardır. Sebze kavurma üzerine eklenen özel baharatlar ve kavrulmuş kayısı eşsiz bir tattır. 

Malatya Usulü Sıkma Köfte 

Malatya usulü sıkma köfte en meşhur tatlardan biridir. Gençler tarafından atıştırmalık olarak da tüketilir. Bulgurla yapılır, birçok sos ve yeşillik ile rahatlıkla pişirilebilir. Sıkma köfte, fellah köfte ve Anadolu'nun farklı yerlerinde başka isimler ile anılmaya devam edilen bir yemektir. 

Genellikle çorbadan sonra servi edilir ve bol yeşillik ile süslenir. Birçok restoranda ve geleneksel ev yemeği lokantalarında Malatya usulü sıkma köfte ile karşılaşılır. Bu sıkma köfte, seçenekleri ustalar ve ev kadınları tarafından daha çok yapılır. Malatya’nın meşhur yemekleri arasında sıkma köfte her zaman yer bulan bir yemektir. 

Kömbe 

Malatya kömbesi farklı tariflere sahiptir. Farklı tarifler ile yapılabilen bu tarif sadece ıspanak, sebze ya da kıymalı olarak yapılabilir. Bu tarifin karışık olarak yapılması da mümkündür. Özellikle ıspanaklı ve kıymalı karışımı sık sık tercih edilir. Sadece ana öğün ya da ara öğün değil misafirlere ikram amacı ile de kömbe yapılır. Malatya’nın yöresel tatları arasında atıştırmalık olarak tüketilen ana tatlardan biridir. 

Gırık

Gırık yemeği Malatya’nın meşhur yemekleri arasında bulunur. Gırık yemeği, Türk mutfağında sıkça karşılaşılan sulu köfte tarifi ile benzerdir. Malatya yöresinde sulu köfte yemeği gırık ismi ile bilinir. Patates, havuç ve köfteden oluşan bir yemektir. Yöresel lezzetler arasında bulunan gırık yemeği Malatya’nın tüm restoranlarında yer alan ve bölge halkı tarafından sık sık pişirilen bir tattır. 

Nahna Kuftesi 

Malatya lahana köftesi kıyma ile yapılan bir yemektir. Lahana sarması olarak da bilinir ve Anadolu'nun farklı coğrafyalarında farklı isimler ile anılır. Anadolu'nun yöresel tatlarından biri olan lahana sarması, salça ile de pişirilebilir. Malatya’da genellikle hem haşlama hem de kızartma gibi teknikler ile hazırlanır ve servis edilir. Porsiyon boyutları ve adet sayısı restorana göre değişse de genellikle doyurucu bir tabak ile karşılaşılır. 

Pimpirim Çorbası

Pimpirim yemeği çorba olarak hazırlanan yemek türlerinden biridir. Limonlu, ekşi ve bol sebzeli olan bir yemektir ve oldukça doyurucudur. Pimpirim çorbası tüketmek isteyenler başlangıç olarak tercih etse de ana öğün olarak da tercih edilebilir. Protein oranı yüksek olan pimpirim sağlıklı yemek türleri arasında bulunur. İçerisinde bol miktarda bakliyat vardır. Malatya’nın meşhur yemeklerinden biridir. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!