Malatya’nın “Mahalle Yaşam Müzesi” 21.yy’da konak kültürünü yaşatıyor! Poyraz (Ertunan) Konağı özelliği nedir? Hangi yılda inşa edilmiştir, nasıl gidilir?
Malatya'nın köklü tarihine ışık tutan Poyraz Konağı 21.asırda konak kültürünü yeniden yaşatıyor. Geçmişle geleceğin sentezlendiği bu özel konak hangi tarihte ve dönemde inşa edilmiştir? Özellikleri nelerdir? İşte detaylar…
Malatya asırlar öncesine ışık tutan tarihi yapıları, geçmişten günümüze kuşaktan kuşağa değerlerin taşındığı gelenek ve görenekleri, misafirperverliği ve yöresel lezzetleri ile uğrak gezi rotası haline geliyor. Her yıl yurt içi ve yurtdışından onlarca turiste ev sahipliği yapan Kayısıları ile ünlü Malatya şehri kültürel mirasını koruyarak adeta tarihin canlı şahidi haline gelmiştir.
POYRAZ (ERTUNAN) KONAĞI NE ZAMAN İNŞAA EDİLDİ?
Gezginlerin yeni rotası haline gelen Malatya ziyaret edildiğinde Battal Gazi ilçesinde yer alan Poyraz Konağı gezilip görülecek yerler listesine dahil edilebilir. Poyraz Konağı Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alır. 1890 yılında inşa edilen bu yapı son Osmanlı mimarisini yansıtır. Yıllar içerisinde yıpranan yapı üzerine son olarak 2011 yılında restorasyon işlemi uygulanmıştır. Restorasyonu bizzat Battalgazi Belediyesi tarafından karşılanır.
Malatya'nın meşhur konakları arasında yerini alan Poyraz Konağı yapım yılı Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllara denk geliyor. Osmanlı'nın son dönemini yansıtan sivil mimarinin örnekleri Poyraz Konağı'nda vücut buluyor.
POYRAZ (ERTUNAN) KONAĞI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Poyraz Konağı “Ertunan Konağı” olarakta biliniyor. Kuzey ve Güney doğrultusunda dikdörtgen şeklinde tasarlanan bu yapı ahşap, kerpiç ve taş malzemeden oluşur. İki katlı bu tarihi konak iki farklı cepheden giriş yapılarak kullanılır. İlk katta haremlik-selamlık kısmı yer alır. Aynı kat içerisinde balkon şeklinde tasarlanan Hayat adı verilen özel yazlık mekanlar yer alıyor.
Konağın alt katındakiler mutfak ve samanlık bölümü bulunuyor. Sokağa açılan kısmında şimdilerde kullanılmasa da o dönemden kalan bir çeşme yer alıyor. Konağın avlu kısmında özel ekmek pişirme yeri ve hamam bulunuyor.
Poyraz Konağı Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda okul olarak kullanılmıştır. Bu yönü ile eski Malatya'nın ilk mektebi olarak anılır. 2011 yılında Malatya Battalgazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sonrası Mahalle Yaşam Müzesi olarak özel proje içerisine dahil edilmiştir.
POYRAZ (ERTUNAN) KONAĞINA NASIL GİDİLİR?
Malatya Poyraz konağına girişler ücretsizdir. Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alan Poyraz Konağı Meydanbaşı mahallesi içerisinde inşa edilmiştir. Malatya şehir merkezine 10 kilometre mesafede yer alır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Mehmet Ceyhan’dan Kışın Ayakkabı İpuçları: Düşmelere Karşı Kaymaz Taban!
- Malatya’da Karla Mücadele: 75 Yaşındaki Mustafa Akıcı Kurtarıldı!
- Deprem Enerjisi Malatya’ya Enjekte Edildi: "7 Üzerinde Deprem Beklenebilir!"
- Asgari Ücrette Kritik Karar: %33 Zam mı Geliyor? İşte Beklentiler ve Tahminler…
- Buz Kapanında Kalan Çoban Hayatını Kaybeden Arkadaşının Son Anlarını Anlattı: Allah Bizleri Bağışladı!
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
İZZET ERKAL
10-09-2024 15:33Mersin den çocuğumun okul kaydı için gittiğim Malatya da gezerken.Gerçektende balmumu heykelelri o kadar gerçekçiki ve eski malatya kültürünü o kadar net görsellerle anlatılmışki insanın ağzıaçık kalıyor.Muhteşem görsel ve yapının ayrı bir tarihi ve güzelliği var.özelliklede müzede bize tanıtımında güleryüzlülüğü yardımcı olan FATİH Bey e çok çok teşekkür ederiz.