Malatya’nın meşhur dinlenme köşesi! Osmanlı dönemi mimarisi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı özellikleri nedir? Kim inşaa ettirir, nasıl ulaşılır?

Malatya'nın meşhur dinlenme köşesi Osmanlı dönemi tarihine ait bu görkemli mimari yıllar sonra yeniden tarihe ışık tutuyor. Günümüzde kullanıma devam edilen meşhur Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı hangi dönemde, kim tarafından imar edilmiştir? Bugüne kadar gelen bu eşsiz yapının özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

Malatya'nın meşhur lezzetleri, gelenek ve görenekleri dışında tarihe tanıklık eden özel mimarisi her hattı ile geçmişten geleceğe kusursuz bir iz bırakıyor. Atalardan kalan miras Osmanlı dönemine ait Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Malatya'nın en meşhur eserlerindendir.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alır. Bu Kervansaray miladi 1637 yılında 4.Murat’a armağan edilir. Silahtar Mustafa Paşa tarafından yaptırılır.
Geçmişte ticaret yolları üzerinde kurulu olan kervansaraylar bulunulan bölgedeki turizmin hareketliliği ve ekonomik getirinin bir kaynağı olarak görülürdü. İlk kez 5.yüzyılda oluşturulan Kervansaray örnekleri hem ticari hem de dini ihtiyaçların karşılanabilmesi için kullanılan özel alanlardı.
SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Boşnak asıllı olan babası da ticaretle ilgilenen Mustafa Paşa Osmanlı döneminde valilik, vezirlik ve kaptanı deryalık yapmış bir devlet adamıdır. 4.Murat döneminde bu Kervansarayı yaptırır.
Kervansaray'ın özelliği 68 x 76 metre boyutunda dikdörtgen bir alan içerisinde yer almasıdır. Açık havlu ve kapalı hol olarak inşa edilen bu Kervansaray kemerli giriş kapısından geçildikten sonra her iki yandan farklı odalara açılır. Kapı üzerinde ve duvar içlerinde merdivenle ulaşılan bir mescit alanı bulunur. Holün avluya bakan bölgesinde her iki yakada altışar oda sıralanmıştır.
3 YILDA RESTORE EDİLİR!
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Halep Mimarbaşı’sı üstat Mehmet'in oğlu Üstat Ebubekir tarafından tasarlanmıştır. 2007 ve 2010 yılları arasında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilir. Bu sırada ön yüzde bulunan dükkanların hepsi kaldırılır. Mescit bölümü, duvar, havuz ve revaklarda restore edilir. Kervansaray'ın iki farklı kitabesi bulunur. Han'ın kapalı olan kısmındaki giriş kapısı üzerine ve han'ın dış taç kapısı üzerine yerleştirilmiştir. Bu kitabeler Osmanlı Şeyhülislamı Yahya Efendi tarafından kaleme alınır.
SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYINA NASIL ULAŞILIR? ZİYARET SAATLERİ!
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yer alan Mustafa Paşa Kervansarayı kişisel araçlarla ziyaret edilebileceği gibi 256, Malatya bölgesinde bulunan ve ilk geçen otobüs araçları ile bölgeye ulaşılabilir.
Bu tarihi ve eşsiz Kervansaray haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam 17.00 arasında ziyaret edilebilir.
HER YIL “ULUSLARARASI KERVANSARAY BULUŞMASI” İÇİN HAZIRLANIYOR!
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı 2005 yılından beri her Eylül ayında Uluslararası Kervansaray buluşmalarına ev sahipliği yapar. Uluslararası katılım gösterilen bugünlerde geçmişten günümüze tarihi, kültürel, sanat, arkeoloji alanından tüm birikimler burada sergilenir. Müzik dinletileri, sempozyumlar, film gösterimleri, tarihi, coğrafi sempozyumlar, paneller ya da konser gibi etkinlikler düzenlenir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.