dore okulları
Malatya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Naci Ekşi Anlatıyor: Hayat, Siyaset ve Başarı Yolu

Naci Ekşi Anlatıyor: Hayat, Siyaset ve Başarı Yolu
Bölüm 3: Değerlendirmeler ve Gelecek
Narin

Bir önceki bölümde Naci Ekşi’nin belediye başkanlığı dönemini, Anavatan Partisi’ne katılımını ve milletvekilliği sürecini ele aldık. Şimdi ise, Naci Ekşi’nin genel değerlendirmeleri ve geleceğe dair görüşlerine odaklanıyoruz.

Röportaj:

Murat Çetin: Sayın Naci Ekşi, Turgut Özal’ın Malatya ve Türkiye siyasetine etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Naci Ekşi: Turgut Özal, Malatya ve Türkiye için büyük bir şanstı. Ekonomik devrimleri ve siyasi vizyonu ile ülkeye büyük katkılar sağladı. Devlet Planlama Teşkilatı’nda onun yetiştirdiği insanlar bile, bu partiden bir şey olmaz diye Özal’a yardımcı olmadılar. Yardımcı olan hemşerilerimiz de, Ekrem Pakdemirli, Metin Emiroğlu, Muammer Şahin, Necmettin Bitlis, Mustafa Kaftan rahmetli. İkisi de rahmetli oldu. Davut Körük ve Mustafa Süzer. Bunlar belirli ölçülerde maddi katkılarda bulundular. Cumhurbaşkanlığı sürecinde hemşerilerimiz yalnız bıraktılar kendisini. Mesut Yılmaz kendi partisinin genel başkanı oldu. O da yalnız bıraktı. Öbür partiler zaten Demirel, hiçbir zaman “Cumhurbaşkanım” demedi. “685 rakımlı tepenin sakini” diye küçümseyerek konuşuyordu. Arkasında siyasi bir güç, bir parti gücü olmazsa; insan yalnızlaşıyor. Evet. Onun için Yeni Parti kuruldu. Yusuf Özal, Yeni Parti’yi kurarak, gelsin partinin başına geçsin ve tekrardan mücadeleye başlasın diye yapmıştı bunu.

Murat Çetin: Malatya siyaseti ve liderleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Naci Ekşi: Battalgazi’yi unutma! Battalgazi ruhu Malatyalılara sinmiş. Ayrıca rahmetli İsmet İnönü’yü de unutmayalım. İsmet İnönü’ye bir gün Malatyalı bir heyet gidip diyor ki “Efendim Malatya’ya hiçbir şey yapmadınız.” İsmet Paşa da “Ben Malatya’ya çok önemli bir şey yaptım. Siz farkında değilsiniz. Ben Malatya Lisesi’ne öyle öğretmenler, öyle hocalar gönderdim ki; o liseden mezun olanların hepsi yarın Türkiye’nin kaderine hükmedecekler.” Hakikaten o lisenin mezunları işte Hasan Celal Güzel’dir, Yusuf Özal’dır, öbürleri Metin Emiroğlu bir sürü baş tutmuş Malatyalı. O lisedeki eğitimden sonra yetiştiler. Devlet Planlama Teşkilatlarında filan görev aldılar. Bir taraftan işte Battalgazi’nin torununun verdiği ruh, öyle olmanın verdiği ruh. Bir taraftan da eğitimin katkısıyla ön plana çıktılar. Ben öyle yorumluyorum. Ha bu arada kayısının etkisini unutmayalım.

Murat Çetin: Sizce Malatya’nın geleceği nasıl şekillenmeli?

Naci Ekşi: Malatya’nın geleceği için önemli olan eğitim ve ekonomik kalkınma projelerinin hayata geçirilmesidir. Özellikle gençlerimizin iyi eğitim alması, modern ve yenilikçi projelerle kentin kalkındırılması gerekiyor. Sağlık turizmi, tarım ve sanayi gibi alanlarda atılacak adımlar, Malatya’nın daha güçlü bir geleceğe sahip olmasını sağlayacaktır.

Murat Çetin: Hayatınız boyunca edindiğiniz tecrübelerden yola çıkarak, genç nesillere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Naci Ekşi: “Yalan söylemeyeceksin”. “Dürüst olacaksın”. “İnsanları seveceksin”. “Yardımsever olacaksın”. Gönlün herkese geniş olacak! Herkese kalbinde açılmış bir yer olması gerekiyor. Bir de hedefini doğru koyup kararlı olacaksın. Sen mesela bunu yapmışsın. Hedefini koymuşsun. Gayret etmişsin. Başarılı olmuşsun. Murat Bey seni tebrik ederim. Bunun arkasından daha şimdi belki hayalinde olmayan çok şeyler gelebilir ama, başarı için bu söylediklerimin yanında, hayal kurmak da çok önemli. İsraillilerin bir lafı vardır. Hatta İsrail parlamentosunda da yazar. “Sen hayal et, o zor değildir”. Hayal etmiyorsan bir şeyi, önün karanlık demektir… Karanlıkta yol alamazsın. Ancak hayalin ışığı senin yolunu aydınlatır ve sen gidersin. Onun için mümkün olduğu kadar, işini düşünürken yeni hayaller kurmalarını gençlere tavsiye ediyorum.

SON

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-