dore okulları
Malatya
11 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Niteliksiz Ustalar İnşaatlarda Çalışamayacak: Yapı Güvenliği İçin Adım Atılıyor

Niteliksiz Ustalar İnşaatlarda Çalışamayacak: Yapı Güvenliği İçin Adım Atılıyor
Türkiye'de yapı güvenliğini artırmayı hedefleyen düzenleme ile inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi alması zorunlu hale gelecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından alınan karar doğrultusunda hazırlanan "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" ilgili kurumların görüşüne sunuldu.
Narin

Türkiye'de yapı güvenliğini artırmak amacıyla çıkarılması planlanan düzenleme kapsamında, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi alması zorunlu hale getirilecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan değerlendirmeler sonucu, inşaat süreçlerine ilişkin de bazı değişiklikler yapılması kararı alındı. Bu kapsamda "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlarla meslek örgütlerine gönderildi ve görüşleri istendi.

"ŞANTİYE-M SİSTEMİ"NE KAYIT ZORUNLU HALE GELECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hazırlanan düzenleme yürürlüğe girerse, yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri, yetki belgesi olmayan ustaları inşaat ve tesisat işlerinde çalıştıramayacak. Ustaların e-Devlet Kapısı üzerinden "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi gerekecek. Yeni düzenlemenin, yapı güvenliğini artırması hedefleniyor.

"NİTELİKSİZ USTALAR YAPI KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, niteliksiz ustaların yapı güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Tellioğlu, "Demirci, esasa uygun olmayan demir kullanabilir veya betoncu, düşük dozajlı beton dökebilir. Bu gibi hatalar yapı güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atar," şeklinde konuştu.

"HEM KAZALARIN ÖNLENMESİ HEM YAPI KALİTESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Tellioğlu, ustalık belgesi zorunluluğunun iş sağlığı ve güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Mevcut belgelendirme sistemi sadece ustalık sınavı ile sınırlı kalmamalı, eğitimle desteklenmeli. Bu sayede ustaların performansında iyileşme sağlanabilir," dedi.

YENİ TEŞVİKLER GÜNDEMDE

Tellioğlu, daha önce kaldırılan teşviklerin de geri getirilmesi gerektiğini belirtti. Yeni düzenleme ile inşaat sektöründeki ustalık belgelendirme süreçlerinin gözden geçirilmesi ve eğitimle desteklenmesi hedefleniyor.

KAYNAK: NTV 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-