dore okulları
Malatya
25 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Orta Hasarlı Konut Sahipleri Dikkat: Eksik Tazminat Alabilirsiniz!

Orta Hasarlı Konut Sahipleri Dikkat: Eksik Tazminat Alabilirsiniz!
Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından orta hasarlı olarak tespit edilen konut sahiplerine zamanaşımı uyarısında bulundu. Karaoğlan, 29 Aralık 2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı başvurusunda bulunmayan konutların ağır hasarlı olarak değerlendirileceğini vurgulayarak, bu durumun eksik tazminat alımına neden olabileceğini belirtti. Hak kaybı yaşamamak için ilgili belgelerin temin edilmesi ve hukuki destek alınması gerektiğini ifade etti.
Narin

 Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, orta hasarlı olmasına rağmen genelge gereği ağır hasarlı sayılan konut sahiplerine zamanaşımı uyarısında bulundu.
Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremde orta hasarlı olduğu tespit edilen konutlara ilişkin hak sahiplerince çeşitli itirazlar yapılmış ve hasar durumları geçtiğimiz sene neticelendiğini söyledi. Karaoğlan, bazı konutların hasar durumlarına ilişkin istisnai olarak hala yargılama ve tespit süreçleri devam etse de, çoğu konutun tespit çalışmaları sona erdiğini, hatta yıkımlarının gerçekleştiğini vurguladı. Avukat Karaoğlan, ancak orta hasarlı olduğu kesinleşmesine rağmen geçtiğimiz sene yayımlanan genelge gereği ağır hasarlı sayılan birçok konut sahibi, orta hasar üzerinden eksik tazminat aldığını ifade etti. Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, hak kaybı yaşanmaması için bilinmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu

KALAN TAZMİNATLAR TALEP EDİLECEK 

Avukat Karaoğlan, 21.11.2023 tarihli İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yayımlanan genelge, orta hasarlı olduğu tespit edilen konut sahiplerinin 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı başvurusu yapmaları gerektiğini belirterek, “Bu tarihe kadar başvuru yapmayanların yahut başvuru yapıp güçlendirme ruhsatı alamayanların konutlarının ağır hasarlı olarak işlem göreceğini düzenlemiştir. Bu halde 29.12.2023 tarihine kadar bu hususta herhangi bir işlem yapılmayan konutların ağır hasarlı kabul edildiği kesinleşmiştir. Ancak bu durumda olan konut sahiplerinin tamamına yakını, ilk tespitlerin orta hasarlı olması sebebiyle DASK’tan alması gereken tazminatların, yani poliçe bedellerinin ancak yarısını aldılar. Halbuki konutları ağır hasarlı olarak işlem göreceğinden, poliçe bedelinin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Konutların artık ağır hasarlı olarak işlem gördüğünün kesinleştiği, hatta birçok konutun da yıkıldığı düşünüldüğünde, yalnızca bu hususun ispat edilmesi suretiyle eksik kalan tazminatlar talep edilebilecektir” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili il müdürlüklerinden alınacak olan “konutun ağır hasarlı olarak işlem gördüğüne” ilişkin belgenin temin edilmesi ile başvuru yapılabileceğine değinen Avukat Çağdaş KARAOĞLAN, ödeme yapılmaması halinde dava yahut Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde dava açılabileceğini belirtti.

KONUNUN TARİFE DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİSİ YOK

Yukarıda değinilen konunun, 25.11.2022 tarihli tarife değişikliğine ilişkin uyuşmazlıklardan farklı olduğunu da söyleyen Karaoğlan, bahsi geçen hususun sadece hasar durumundaki değişme sebebiyle oluşan fark tazminatı olduğuna değinerek, ağır hasarlı olarak işlem gören binaların DASK tazminatlarının da ağır hasar üzerinden alınması gerektiğine kimsenin bir itirazının olamayacağını ifade etti. Benzer durumda olan kişilerin öncelikle ilgili il müdürlüklerinden anılan belgeyi temin etmeleri, konuta ilişkin başka bir kat malikince hasar tespitine ilişkin bir dava da açılmamış olduğunu teyit etmeleri gerektiğini dile getirerek, zamanaşımı süresinin yaklaştığı da düşünüldüğünde hak kayıplarının önüne geçilmesi için bir an evvel uzman bir hukukçuya danışması gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-tokyobet-tokyobet-deneme bonusu-