dore okulları
Malatya
05 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Otizmli Çocuklar İçin Doğru Terapi Nasıl Olmalı?


Otizmli Çocuklar İçin Doğru Terapi Nasıl Olmalı?
Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan bireylerin sosyalleşmesi için multidisipliner bir yaklaşım benimsenmeli. Uzmanlar, ebeveynlerin, psikiyatristlerin, konuşma terapistlerinin ve eğitimcilerin bir ekip halinde çalışması gerektiğini vurguluyor.
Narin

Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan bireylerin sosyal yaşama katılımı büyük önem taşıyor. İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Nermin Çelen, otizmli bireylerin topluma entegrasyonunun sağlanabilmesi için ebeveyn, psikiyatrist, konuşma terapisti ve eğitimcinin ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi.

OTİZMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Otizm, 19. yüzyıldan itibaren fark edilmeye başlanan nöro-farklılıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Çelen, otizmin yıllar boyunca farklı isimlerle anıldığını belirterek, ilk olarak saplantılar üzerinden tanımlandığını söyledi. 20. yüzyılda ise "konuşan makineler" olarak adlandırılan otizmli bireyler için farklı yaklaşımlar geliştirilmeye başlandı.

OTİZMİN TEMEL BELİRTİLERİ

Otizmli bireylerin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarında bazı farklılıklar gözlemleniyor. Prof. Dr. Çelen, otizmin üç temel özelliğini şu şekilde sıralıyor:

Sosyal etkileşim: Duyguları anlamada zorluk, arkadaş edinmede sınırlılık

İletişim: Sözel ve sözel olmayan iletişimde sınırlılık, karşılık verememe

Davranış ve ilgi alanı: Sınırlı ve tekrarlayan davranışlar, değişime uyum sağlayamama

ERKEN MÜDAHALE KRİTİK ÖNEMDE

Uzmanlar, otizmli bireylerin sosyal becerilerinin geliştirilmesi için erken tanı ve terapi süreçlerinin büyük önem taşıdığını vurguluyor. Prof. Dr. Çelen, günümüzde davranış temelli terapilerin otizmli bireylerin sosyalleşmesine yardımcı olduğunu belirterek, multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğini vurguluyor.

BESLENME VE OTİZM

Otizmli bireylerin beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çelen, "Süt ve buğday proteini yasaklılar arasında yer alıyor. Bunun yerine Omega 3, fındık, balık, taze sebze ve meyveler tüketilmeli" dedi.

UZMANLAR UYARIYOR: DESTEK ŞART!

Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitimi ve sosyal yaşama uyumu için ailelere ve uzmanlara büyük sorumluluk düşüyor. Uzmanlar, doğru terapi ve eğitim modelleriyle otizmli bireylerin sosyal becerilerinin geliştirilebileceğini belirtiyor.

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!