dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    38.32
  • EURO
    43.77
  • ALTIN
    4105.0
  • BIST
    9.358
  • BTC
    92349.288$

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: Çok sayıda haritalanmamış aktif fay vardır

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: Çok sayıda haritalanmamış aktif fay vardır
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, geçtiğimiz hafta Malatya’da art arda yaşanan depremlere ilişkin, “Bu depremler bağımsız depremlerdi. Bağımsız deprem ne? Daha önce deprem olmamış bir fay üzerinde gerçekleşiyor. Buna baktığımız zaman evet bu depremlerde tali faylar, aktif ancak haritalanmamış" dedi.
Narin

Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçeoğlu, muhtemel bir İstanbul depreminde şehre ulaşım durumuna ilişkin, “İstanbul'un öyle ya da böyle günümüz teknolojisinde dikkate aldığımızda ‘İstanbul'a erişememek’ diye bir şeyi prensip olarak kabul etmiyorum. Ancak İstanbul'un iç içe girmiş, lokal olarak erişmenin zor olduğu dar sokaklarda bazı lokal bölgeler olacaktır” dedi.

HARİTALANMAMIŞ AKTİF FAY VARDIR 

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, ülke genelindeki İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, MTA Yenilenmiş Diri Fay Hatları’na eklenmemiş aktif fay hatları bulunduğu iddialarına ilişkin, “Türkiye'de büyük deprem üretecek, büyük aktif fayların tamamı haritalanmış durumda. Ancak her aktif fay da küçük deprem üreten aktif faylar da yüzey kırığı oluşturmadığı için bunlar ancak adetsel dönemde deprem üretmişse sismolojik olarak ölçülüyor. Ondan sonra orada bir fayın varlığına ya da yokluğuna karar veriliyor. Çok sayıda haritalanmamış aktif fay vardır ama bunlar böyle çok büyük deprem üretecek aktif faylar değil, küçük ve belki orta ölçekli depremler üretecek. Ancak haritalanmamış, aktif faylar mevcuttur. Bunlar da bir eksiklik olarak görülmemelidir, işin doğasında bu var” diye konuştu.

ÇOK CİDDİ BÖLGESEL ETKİLERİ VAR 

Gökçeoğlu, geçtiğimiz hafta Malatya’da art arda yaşanan depremlere ilişkin, “Bu depremler bağımsız depremlerdi. Bağımsız deprem ne? Daha önce deprem olmamış bir fay üzerinde gerçekleşiyor. Buna baktığımız zaman evet bu depremlerde tali faylar, aktif ancak haritalanmamış. Haritalanması da jeolojik olarak pek mümkün olmayan. Çünkü yüzeyinde bir deformasyon göremiyorsunuz. Bunlardan çok sayıda gerçekleşti. Geçen hafta gerçekleşenler bunlardan birkaçıydı. Ha bunlar gene olur mu? Tabii ki olur çünkü 6 Şubat depremleri çok ciddiydi. Çok ciddi bölgesel etkiler vardı. Bunun kabuktaki benzer biçimde etkilerini yavaş yavaş görüyoruz. Ama bir süre sonra sönümlenecektir bunlar” ifadelerini kullandı.

BAĞIRA BAĞIRA GELEN BİR DEPREM VAR 

Doğu Anadolu Fay zonunun son depremlerle kendi dönüşümünü tamamladığını vurgulayan Gökçeoğlu, “Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde ise iki tane boşluk görülüyor baktığınız zaman. Bingöl civarındaki Yedisu segmentiyle Marmara segmentleri şu anda boşluk olarak duruyor. Daha turunu tamamlamamış görünüyor. Bu bir fiziksel şey gerçeklik, orayı da kıracak. Orada hatırı sayılır bir depremin olması artık belli, bağıra bağıra gelen bir deprem var ama bu deprem ne zaman olur onu bilmiyorum” diye konuştu.

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!