Pütürge’ye, 49 dev imza: Mikail Sülük, Pütürge’ye çağ atlatıyor!.. (I)

Malatya Time Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci-Yazar Murat Çetin, birkaç hafta önce, "Hasbihal Köşesinde" okurlarına, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük'ün yapmış olduğu hizmetleri yazacağını duyurmuştu. İşte Murat Çetin'in kaleminden Pütürge...

Bundan birkaç hafta önceki köşe yazımda, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün çalışmalarına dair bir “yazı dizisi” hazırlayacağımı belirtmiş ve şu cümleleri kurmuştum:
“Malatyamızın meşhur simalarından, halk adamı Bünyamin Canal ağabeyle birlikte, bir zamanlar davet üzerine Pütürge’nin dağ köylerinden birine gitmiştik. Her tepenin başında bir veya birkaç ev görünce, kendisinden şu ‘manidar’ ve ‘hikmet-âmiz’ sözü işitmiştim: ‘Allah bu insanlara burayı sevdirmeseydi, buraları kim beklerdi?’ Gerçekten de öyle değil mi? ‘Allah’ herkese bir ‘şevk’ vermiş ve o şevkle mesleğini icra ediyor. ‘Sen ağa, ben ağa! Bu ineği kim sağa?’ sözünün güzelliği de, burada ortaya çıkıyor. Yazıma böyle bir ‘girizgah’ yazmamın sebebi, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük Beyefendi’dir. Ortağı olduğu aile şirketi, Türkiye’nin en büyük hazır giyim üreten firmasıdır. İstihdam ettiği bin kişiyi de göz önüne alınca, şirketin büyüklüğünü varın siz düşünün. Durum böyleyken, zor insanların bulunduğu ve zor bir coğrafyaya sahip Pütürge’ye belediye başkanı oldu. Neden böylesine zor bir göreve talip olduğunu hep düşünmüşümdür. Bunun nedenini-niçinini, Malatya’da rakiplerine kök söktüren bir ‘milletvekili’ de yıllar önce sormuştu. İşte sorunun cevabı, Bünyamin Canal ağabeyimin sözlerinde saklı. Allah bu coğrafyayı ve bu insanları Mikail Başkan’a sevdirmiş… Geçtiğimiz günlerde, bir kez daha Pütürge’yi baştan aşağıya gezme fırsatı bulmuştum. Yapılan hizmetler, Pütürge’nin merkezinden başlayıp; doğusunu, batısını, kuzeyini ve güneyini kaplamış durumda. Devasa bütçelere sahip belediyelerin dahi yapmakta aciz kaldığı, hizmet binası, sosyal tesis, toplu konutlar, deprem evleri, parklar, camiler, kilit-parke taşları, sulama suyu hizmetleri, asfalt ve daha bir çok hizmette, Pütürge Belediyesi’nin imzası var. İnanmayan Nemrut’a çıksın. Algılamayan Tepehan Şükan Bölgesi’ne gitsin. Toz-toprak olmayan, pırıl pırıl emekle karşılaşacaktır. ‘Acaba…’ diyen, Pazarcık bölgesine insin. ‘Villa tipi’ deprem konutlarını görsün. Sonrasında, rotasını Şiro Havzası’na çevirip, ‘müreffeh’ bir yaşam alanları ve mabetlerle karşılaşsın. Akabinde, Sakuşağı’na çıkıp, kaymak gibi akan yollarda, soğuk sulara ulaşsın… Sonuç olarak; Pütürgeli bir vatandaş olarak, teşekkürler Mikail Başkan… Pütürge’yi ve Pütürgeliyi sevdiğin için!..”
Belediye Başkanı Mikail Sülük, seçime girerken verdiği sözlerin büyük bir çoğunluğunu hayata geçirmiş durumda. Şiro Çayı’nın inci gerdanlığı Pütürge’nin son 4 senesinde, 49 dev hizmete imza atan Mikail Sülük ve ekibinin yaptığı çalışmaları, sizler için derledim. İşte o hizmetler:
Kilit parke taşıyla ilgili şöyle bir olaya şahit oldum. Vatandaş “hizmetsizlikten” şikayet etmiyor, bilakis “hizmetten” dolayı şikayet eder oldu!.. Diyorlar ki; Neden komşumun evinin etrafına benimkisinden daha fazla kilit parke taşı döşenmiş.
Diğer bir hususta şu; Pütürge dağlık ve dağınık bir yer olduğundan ötürü, verilen hizmetlerin yekununu görmek çok zor. Lakin Pütürge’de yaşayan her fert veya gurbet ellerden memleketine giden her bir kişi; evinin, yolunun ve yokuşunun pırıl pırıl, 342 bin metrekare kilit parke taşıyla ilmek ilmek işlendiğini görünce, insana- kendisine değer verildiğine şahitlik ediyor.
1/ KİLİT PARKE TAŞI VE BİMS TESİSİ, 100 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR
Yıllarca göç veren Pütürge’de, istihdamı artırarak tersine göçün sağlanması gerekiyordu. Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün önemli projelerinden biri olan “istihdam” meselesinin çözümü için, hemen her alana el atılmış durumda. Kilit parke taşı ve BİMS üretim tesisinde, bir yandan istihdam sağlanırken, diğer yandan da ilçenin ihtiyaçları karşılanmış oluyor. Pütürge’nin Yazıca Mahallesi’ne 3 bin 600 metrekare açık alan ve bin 30 metrekarelik kapalı alanda, kilit parke taşı ve bims üretim tesisi kuruldu. Bölge halkının istihdamına büyük katkı sunan tesiste “100 kişi istihdam ediliyor”. Bu şu anlama geliyor, kurulan bu tesislerle, Pütürge Belediyesi hem hizmeti daha ucuza mal ediyor, hem de istihdam edilen yüz kişiyi ve onların aile fertlerine; yani en az 500 kişiye “aş kaynağı” oluyor.
2 / MAHALLELERİN KİLİT TAŞI, BELEDİYE TESİSİNDEN
Gezimde, Pütürge Belediyesinin kendi taşını üretmenin verdiği avantajı, kısa sürede mahallelerin sokaklarına yansıttığını gördüm. Yapılan çalışmalar, kapsamında 40’ı aşkın mahallede, toplam 342 bin metrekarelik kilit parke taşı döşeme çalışması tamamlanmış.
3 / BİR YANDAN İSTİHDAM, DİĞER YANDAN İLÇEYE HİZMET!..
Pütürge’nin ihtiyaçlarını karşılanması açısından büyük önem arz eden “Kum ve Mıcır Üretim Tesisi”ni görünce, belediyenin önemli hizmetlerinden biri olduğuna şahitlik ettim. Pütürge Belediyesi’nin, ilçeye kazandırdığı tesis sayesinde, bölge halkına yeni bir istihdam kolu daha kazandırılmış oluyor.
4 / PÜTÜRGE’NİN GENÇLERİ İÇİN, YENİ MERKEZ KURULDU
Pütürge’nin eski binasının tadilattan geçirildiğini ve “gençler için yeni merkez” açıldığını büyük bir memnuniyetle gördüm. Merkezde, gençlere eğitim, spor, sanat ve kültür alanlarında çeşitli aktiviteler sunuluyor. Merkezde yeteneklerini geliştiren gençler, yeni arkadaşlıklara yelken açarak keyifli zaman geçiriyor. Gençlik Merkezi'nin açılışı, Mikail Sülük’ün ilçenin gençlerine daha iyi bir gelecek sunma taahhüdünün bir göstergesi olarak görüyorum. Bu arada, uzunca bir aradan sonra, bilardo oynama fırsatı bulmuş olmak, seyahatimin renklenmesini de sağladı.
5 / PÜTÜRGE’NİN ENERJİSİ, GES’DEN GELİYOR
Mikail Başkan’ı diğer başkanlardan ayıran önemli özelliklerinden biri de “iş adamı” olması. O sebeple “gelen bütçe”ye göre değil, “oluşturduğu bütçe”ye göre vatandaşa hizmet sunuyor. Başarısının asıl sebebi de bu… Sürdürülebilir enerji için Pazarcık Mahallesi’nde, 20 dönümlük arazi üzerine kurulan Güneş Enerji Santrali, 1 megavatlık enerji üretimiyle, Pütürge'nin enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu önemli projeyle çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik büyük bir adım atılmış oldu.
Güneş enerjisi santrali, çevreyi koruma, enerji maliyetlerini azaltma ve sürdürülebilir bir geleceği destekleme amacıyla hayata geçirilmiş durumda. Yıllık 3 milyon 689 bin 477 liralık getirisiyle bölgeye ekonomik katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda temiz enerji üretimini yapıyor. Pütürge’nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan GES’in, gelecek nesiller için daha temiz bir çevre bırakma hedefinin bir parçası olarak duruyor.
6 / PÜTÜRGELİ KADINLAR, BÖLGENİN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR
Kadın istihdamı konusunu da odaklanan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, Halı Dokuma Kooperatifi’yle, iş fırsatları sunmanın yanı sıra yerel kültüre de katkı sağlıyor. Üretilen halılar, sadece yerel geleneği yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda “kadınların ekonomik bağımsızlığı”nı desteklemeye yardımcı oluyor. Gördüğüm kadarıyla, kooperatif, kadınların yeteneklerini geliştirme ve ailelerine katkıda bulunma fırsatı sunarak topluma değer katıyor.
7 / BELEDİYEDEN, ÇİFTÇİYE DESTEK
Mikail Başkan’ın taahhütleri arasında bulunan Pütürge’nin tarım alanında güçlenmesine yönelik önemli bir adım daha atılmış durumda. Pütürge’deki 132 çiftçiye toplamda 12 ton ücretsiz nohut tohumu dağıtılmış. Bu adımla, çiftçinin tarım verimliliğini artırma ve ekonomik açıdan güçlenme fırsatının yakalandığını görüyorum.
8 / BELEDİYE, MODERN TARIMIN İLK ADIMLARINI ATMIŞ
Pütürge Belediyesi bünyesinde kurulan Tarım Müdürlüğü, tarımı daha verimli hale getirmek için çalışıyor. 1 traktör ve 8 tarım makinesini envanterine katan Tarım Müdürlüğü, bu yatırımlarla, çiftçilere modern tarım teknolojilerini sunarak ve verimliliği artırmaya başlamış bile.
9 / EKİM MİBZERİ, DİĞER BELEDİYELERE DE ÖRNEK OLUYOR
Pütürge’nin tarım yatırımları denilince, Belediye’nin makine parkına kattığı “ekim mibzeri”ni unutmamak lazım. Gördüğüm kadarıyla ekim mibzeri, çiftçiye büyük bir katkı sağlamış durumda. Bu makineyle, 426 çiftçiye ait toplamda 2 bin 318 dönüm arazinin ekimi gerçekleştirilmiş. Bu önemli adımla, Pütürge Belediyesi, tarım sektörünü desteklemenin yanı sıra yerel ekonominin büyümesini de sağlamış durumda.
10 / BELEDİYE, 381 ÇİFTÇİYE KATKIDA BULUNMUŞ
Çiftçiye katkı sunma konusunda Pütürge Belediyesi’nin “balyalama makinesi”ni de unutmayalım. Belediye yetkililerinden öğrendiğim kadarıyla, balyalama makinesiyle 381 çiftçiye, balyalama hizmeti verilmiş. Bu hizmet, hasat döneminde çiftçimize büyük kolaylık sağlamış. Mikail Başkanı bu konuda da tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 1ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Gakkoş
21-09-2023 14:14Başkan öncesi ve sonrasına bakın farkı göreceksiniz ..Ama yetmezzz başkan çalışmalı Pütürge Malatya nın yüzü olmalı...
Mehmet Ünal
21-09-2023 10:29Saygıdeğer MURAT MALATYALI olmanın gururunu MİKAİL başkanla yaşıyoruz. Hizmetler böyle tapılır. Bir şehir ortaçağdan böyle çıkartılır•Örnek başkan böyle olur•Sesiz sedasız işini yapar•Taktir toplar•Bravo MİKAİL SÜLÜK BAŞKANIMAllahseni korusun•
Zülüm gören Ali
21-09-2023 09:20Ne kadar versen gaz inan ki artık uçamaz laz.
Tahsin
21-09-2023 09:13Başkanı kutluyorum..Pütürge şirin bir ilçeye dönüştü..Ulaşımı hala büyük problem(ilçeye gidiş geliş)
Yılmaz
20-09-2023 23:40Başkan Pütürge ye birçok katkıda bulundu ..