Soğuk Havaların Kalbe Etkisi: Kalp Rahatsızlığınız Varsa Dikkat! Kardiyolog Önerileriyle Güvende Kalın

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, havaların soğuması kalp sağlığımızı etkileyen faktörler arasında önemli bir yer tutuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan'ın önerileriyle bu mevsimde kalbimizi korumanın yollarını keşfedin.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, soğuyan hava ve sert rüzgârlarla mücadele etmek, özellikle kalp sağlığı riski taşıyan bireyler için önemli bir konu haline geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, bu mevsimde kalp sağlığını korumanın önemli noktalarını paylaşıyor. İşte sonbaharda dikkat edilmesi gerekenler ve uzman önerileri...
1- Vücut ısısını koruyun
Sert rüzgârlı havalar göğüs bölgesinde ısı kaybını artıracağı için koroner spazm, kalp krizi riskini yükseltebiliyor. Kalp sağlığınız için aşırı rüzgârlı havalarda sokağa çıkmayın.
2- Rüzgârda spor yapmayın
Haftanın en az 4 günü yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş, kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak soğuk ve rüzgarlı havalarda yürüyüş için kapalı mekanları tercih edin.
3- Sabahları yürümeyin
Koroner damarların sabah saatlerinde elastikiyet özelliğinin az olması nedeniyle sabah erken yapılan yürüyüşler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı dahası kalp krizini tetikleyebiliyor.
4- Yemek sonrası egzersize dikkat
Kalp damar hastalığında koroner kan akımının az olması nedeniyle ağır yemek sonrasında yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırabiliyor. En az 3-4 saat sonra yapın.
5- Ağır eşya taşımayın
Soğukla kalbin iş yükü arttığı için soğuk havalarda ağır eşya ve yük taşımayın, dik yokuşlu yolları kullanmamaya da özen gösterin.
6- Sonbahara uygun beslenin
Düşük kalorili meyve ve sebzeleri bolca barındıran öğünlerle beslenmeye önem verin. Karbonhidrattan görece fakir, doymamış yağ asitlerini içeren yiyecekleri tüketin.
7- Enfeksiyonlara karşı korunun
Soğuk havalarla birlikte vücudumuzun direnci düşüyor ve grip ile Kovid-19 gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskimiz artıyor.
8- D vitaminini unutmayın
Bilimsel araştırmalar, D vitamini eksikliğinin koroner kalp hastalığı riskini anlamlı olarak artırdığını gösteriyor. Gıdalarla D vitamini takviyesi yapmanız oldukça önem taşıyor.
9- Grip aşınızı yaptırın
Özellikle diyabet, koroner kalp hastalıkları veya kalp yetersizliği gibi kronik immün sistemini zayıflatan hastalığınız varsa hekiminizin görüşünü alarak grip aşınızı yaptırın.
10- Hava kirliliğine dikkat
Hava kirliliği kalp damar tıkanıklarını, hipertansif ataklar ile kalp yetersizliği ataklarını artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu havalara dikkat edilmeli.
Sonbahar, doğanın renk değiştirdiği bir dönem olmanın ötesinde, kalbimiz için ekstra özen gerektiren bir mevsimdir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan'ın önerilerini takip ederek, soğuk havaların kalp sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. Bu mevsimde vücut ısısını korumak, doğru beslenmek, egzersize dikkat etmek ve enfeksiyonlardan korunmak, kalp sağlığınızı desteklemenin temel taşlarıdır. Unutmayın, küçük önlemlerle büyük farklar yaratabilirsiniz.
Kaynak: Milliyet

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.