Ters Lalenin DNA’sı İngiliz Bilim İnsanlarının Merceğinde

Britanya’dan gelen bilim insanları, Türkiye’nin tek ters lale koleksiyonuna ev sahipliği yapan Erzincan’da incelemelerde bulundu. Malatya başta olmak üzere 21 ilden toplanan nadide lalelerle oluşturulan bu bahçede, doğanın en zarif sırları bilimle buluşuyor.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yer alan Türkiye’nin tek ters lale koleksiyon bahçesi, Britanya’dan gelen bilim insanlarının ilgi odağı oldu. Koleksiyon bahçesinde 34’ü Türkiye’nin dört bir yanından, 4’ü ise yurt dışından temin edilen toplam 38 tür ters lale yer alıyor.
MALATYA DA KOLEKSİYONUN BİR PARÇASI
Ziraat Mühendisi Meral Aslay, Britanyalı heyete ters laleler hakkında bilgi vererek, “Malatya dahil 21 ilden izinli şekilde topladığımız lalelerle bu eşsiz koleksiyonu oluşturduk” dedi.
TÜRKİYE’NİN LALERİ DÜNYAYA AÇILIYOR
Ziraat Mühendisi Meral Aslay, Britanyalı heyete ters laleler hakkında detaylı bilgiler vererek, “2006 yılından beri ıslah ve kültüre alma çalışmaları sürdürüyoruz. Bir melez bireyin ortaya çıkması için ortalama 4 ila 7 yıl gerekiyor” dedi.
MELEZLEME ÇALIŞMASINDAN 27 YENİ ADAY
Bugüne kadar 27 adet melez lale çeşidi geliştirdiklerini belirten Aslay, “Çalışmalarımız doğaya zarar vermeden, izinli ve kontrollü şekilde yürütülüyor” dedi.
FLORANIN NAZLI GÜZELLERİ KORUMA ALTINDA
Birçok ters lale türünün endemik olduğuna dikkat çeken Aslay, koruma altındaki bu türler üzerinde farklı bilimsel disiplinlerle birlikte çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
ANADOLU’NUN 21 FARKLI İLİNDEN TOPLANDI
Erzincan’dan Şanlıurfa’ya, Muğla’dan Malatya'ya kadar Türkiye'nin dört bir yanından doğadan özel izinle toplanan ters lale soğanları, koleksiyonun temelini oluşturuyor.
KAYNAK: İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.