Türkiye’de Bir İlk: Uluslararası Yaşlılık ve Esenlik Festivali Arapgir’de Düzenlendi
Malatya’nın Arapgir ilçesinde düzenlenen Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali, Türkiye ve dünya çapından bilim insanlarını ve yaşlıları bir araya getirdi. Üç gün süren etkinlikte, yaşlı bireyler hem bilimsel sunumlara katıldı hem de sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerle dolu dolu bir festival geçirdi.
Malatya’nın Arapgir ilçesinde, 13-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali, yaşlı bireylerin sağlık ve esenliklerini artırmayı hedefleyen birçok farklı etkinlik ve bilimsel sunuma ev sahipliği yaptı. Festival, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin önderliğinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Arapgir Kaymakamlığı, Arapgir Belediyesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlendi.
BİLMSEL SUNUMLAR YAPILDI
Festivalde, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Tunus, Irak ve Arjantin’den bilim insanları yaşlanma ve sağlıklı yaşam üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Oxford Nüfus Yaşlanması Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hafiz Khan, dünya genelinde yaşlanan nüfusun kırsal kesimlerde daha fazla hissedildiğini belirtti. Khan, “Kırsal kesimlerde yalnızlaşan yaşlılar, sosyal hizmetler açısından daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor” dedi. Ayrıca, Prof. Dr. Khan, devletin sunduğu hizmetlerin yanında komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin de geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
SAĞLIKLI YAŞLANMA İÇİN ÖNERİLERİ...
Khan’ın yanı sıra, Tunus Geriatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Sonia Ouali Hammam da kas erimesi ve yaşlanma sürecinin hareketsizlik ve düzensiz beslenme ile hızlandığını ifade etti. Hammam, “Yaşlanmanın getirdiği sağlık sorunlarıyla mücadelede, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme kilit rol oynuyor” dedi. Festivaldeki diğer sunumlarda da yaşlılıkta sağlığın korunması için sosyal dayanışmanın önemi vurgulandı.
BİLİM ve SANAT BİR ARADA
Festival, bilimsel sunumların yanı sıra katılımcılara sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de sundu. Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, yaşlıların toplumsal hafıza ve kültürel aktarım açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. “Yaşlı bireyler, geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi görüyor. Bu nedenle onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
DOĞANIN TADINI ÇIKARDILAR
Üç gün süren festival boyunca yaşlı bireyler, Arapgir’in doğal güzelliklerinin keyfini çıkararak uzman rehberliğinde egzersiz aktivitelerine katıldı. Festivalin son gününde ise konuklara Arapgir’e özgü Mor Reyhan Çayı ikram edildi ve hediyeler sunuldu.
YAŞLILARIN SOSYAL HAYATA KATILIMINI TEŞVİK EDİYOR
Festivalin genel koordinatörü Doç. Dr. Hürrem Rabia Özdurak Sıngın, bu etkinliğin yaşlılıkta sağlık ve esenlik üzerine farkındalığı artırmak adına önemli bir adım olduğunu belirtti. "Yaşlı bireylerin sağlıkla yaşlanması için sadece bilimsel değil, sosyal ve kültürel destekler de büyük bir önem taşıyor. Bu tür festivaller, bu farkındalığı artırmanın yanı sıra yaşlıların sosyal hayata katılımını da teşvik ediyor."
KAYNAK: İHA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- MAGİNDER Genel Kurulu'nda Yeni Yönetim: Malatya'nın Kalkınma Süreci Başlıyor!
- Adıyaman’da Temel Atma Töreni Gerçekleşti, Malatya İçin Yeni Projeler Yolda!
- Malatya'nın Depremzede Öğretmenlerine MHP'den Vefa Ziyareti
- Malatya'da Vefat Edenler
- Karla Mücadele İçin Kritik Toplantı: Malatya Büyükşehir Belediyesi Kolları Sıvadı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.