dore okulları
Malatya
28 Ocak, 2025, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Araç değer kaybı tazminatı nedir?

27 Mayıs 2022, Cuma 23:43
Araç değer kaybı tazminatı nedir?
 





Kalabalık şehirlerde meydana gelen araç kazalarının artmasıyla son zamanlarda en çok araştırılan konuların başında araç değer kaybı tazminatı gelmektedir. Yapılan kazalar sonucunda hasar gören araçların onarılmasıyla Tramer kayıtlarında hasarlı araç olarak görünmesi, araçların piyasadaki değerlerinin de düşmesine sebep oluyor. Araçların trafik sigortası tarafından karşılanan bu değer kayıpları trafik kazalarında “kusurlu olan aracın trafik sigortası tarafından” değer kaybı tazminatı adı altında ödeniyor. “Değer kaybı tazminatında yapılan düzenlemeler nelerdir? Kimler araç değer kaybı tazminatı talep edebilir ve bu değer kayıpları nasıl tazmin edilir?” gibi merak edilen araç değer kaybı tazminatını bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Araç değer kaybı tazminatı nasıl alınır?

Araç değer kaybından dolayı araçta oluşan zarar, kazanın meydana geldiği tarihteki hasar değeriyle hasarın giderildikten sonra aracın edeceği değer arasındaki fark şeklinde tanımlanır.

Araç değer kaybı tazminatı başvurusunda, araçlar arasında tutulan kaza tespit tutanağı, değer kaybı talep eden aracın hasar ekspertiz raporu, kaza fotoğrafları, araç ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, sigorta şirketine yazılı olarak başvuru yapılması gerekir. Ayrıca araç değer kaybı tazminatı başvurusu için aracılar ile başvuru yapmak gerekmez.

Araç değer kaybı tazminatı alabilmek için trafik kazasında tutulan tutanak sonucunda değer kaybı tazminatı talep eden tarafın kusursuz olması gerekir. Bir diğeri ise kaza yapan ve hakkında değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekir.

Araç değer kaybı tazminatı, sigorta eksperlerince düzenlenen değer kaybı raporu ile hesaplanır. Tazminatın hesabında; kazaya karışan ve kusursuz olan aracın rayiç değeri, kilometresi, ne amaçla kullanıldığı (ticari-hususi) gibi durumlar göz önüne alınarak hesaplama yapılır.

Hurda belgeli, trafikten çekilmesi gereken araçlar dışındaki neredeyse bütün araçlar (otomobil, taksi, otobüs, motosiklet, kamyon, traktör vb.) küçük-büyük bütün hasarları için değer kaybı tazminatı talep edebilir. Bunun dışında araçların kilometresi (marka, modeli, kaza tarihindeki yaşı, hasarın büyüklüğü vb.) de kazaya karışan aracın değer kaybı tazminatı alması noktasında değer kaybının farklı hesaplama yapılmasını sağlamakla birlikte, aracın kilometresinin çok ve araç modelinin eski olması araç değer kaybına başvuru yapmanın önünde bir engel teşkil etmez.

15 günlük süreç önemli!

Trafik kazaları araç değer kaybı tazminatları için, zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta şirketine başvuru yapan tarafa, 15 gün içerisinde yazılı bir şekilde sigorta şirketi tarafından cevap verilmediği takdirde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketinin zarar görene ödeme miktarı için son kararını bildirmesi ya da 15 gün içinde başka bir ödeme yapmaması durumunda zarar gören, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir. Ancak ilgili tarafından sigorta şirketine başvuru yapılmadan Sigorta Tahkim Komisyonuna gidilemez ve genel mahkemelerde dava da açılamaz.

Araç değer kaybı tazminatı talep edenlerin kazada kusursuz olmasının yanı sıra, zararın ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl içinde ve kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içinde değer kaybı talep etmesi gerekir.