Başkan Gürkan, Cumhurbaşkanı'ndan ne istemeli?
24 Ekim 2020, Cumartesi 09:07
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yarın Malatya'ya geliyor.
Son olarak yapılan yerel seçimler sonrası, ‘teşekkür gezileri' kapsamında, geçen yıl 8 Eylül 2019 tarihinde Malatya'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan; bir yıl aradan sonra Ak Parti 7'inci Olağan İl Kongresine katılmak üzere ilimize gelecek.
Gözler valilik ve büyükşehir belediyesinin Cumhurbaşkanına sunacakları dosyanın içeriğine çevrilmiş durumda...
TMO'nun kayısı alımı ile ilgili talimatından ötürü teşekkür ile başlayacağı tahmin edilen dosyada ne tür taleplerin olacağı merak konusu.
Malatya'nın başta kent içi trafik sorunu olmak üzere, kuzey/güney çevre yolu, sivil havaalanı, kentsel dönüşüm vb. kangren olmuş çözüm bekleyen onlarca sorunu var.
Fakat bunların başında, istasyon kavşağı ile kent müzesi arasına sıkışmış olan şehri ‘tek merkezli' halden kurtarmak gerekiyor.
Bu bağlamda şehri bu halden kurtaracak en büyük projenin “ALTAY KIŞLASI” olarak bilinen toplam 11 bin dönümlük alanın Büyükşehir Belediyesine devrinin sağlanması olarak karşımıza çıkıyor.
Bu alan 1994 yılında ilk kez Erkal döneminde “Büyük Malatya Projesi” adı altında gündeme getirilmişti. Merkeze çok yakın ve zemin olarak da çok sağlam olan alanın Büyükşehre devri ile yeni bir mini şehir kurulabileceği ifade edilmiş, buraya 150 bin kişinin iskân edileceği; böylece şehrin tek merkezli konumdan kurtarılarak, trafik sorununun kökten çözüleceği dile getirilmişti.
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz mimar ve uzman şehir plancısı bir arkadaş şunları söyledi:
“Buraya değil Türkiye'de, dünyada örnek gösterebilecek mini bir şehir kurulabilir. Şehircilik ilkelerinin bire bir uygulandığı, hiçbir kısıtlamanın olmadığı bir alan.”
“Kentsel dönüşümde yüksek katlar yapılıyor. Çünkü yüksek kat verilmezse müteahhidi kurtarmıyor. Yoğunluk attırılması gerekiyor ki müteahhit girebilsin. Buranın mülkiyeti belediyeye geçerse ve planlama da olursa hem rant anlamında çok yüksek paralar kazanılır hem de dünyada örnek gösterilecek mini bir şehir kurulur.”
“Bu on bir bin dönümün sadece planlaması bitirilirse, bir taraftan o plan uygulamaya konulur; diğer taraftan da Malatya'nın mevcut bütün sorunları giderilir.”
“Oranın rantıyla Malatya'nın merkezinde istimlak edemeyeceğiniz yer kalmaz. Otopark ve ulaşım sorunu biter, okulları taşıyabilirsiniz, şehir merkezinde trafik sıkışıklığına neden olan kurumları taşıyabilirsiniz. Bu projenin gündeme getirilmesi ile birkaç yıl içinde Malatya'yı daha yaşanılabilir bir noktaya getirebilirsiniz.”
Nasıl planlanması lazım?
“Önce mülkiyetinin Büyükşehir belediyesine geçmesi lazım. Ben Sayın Selahattin Gürkan'ın yerinde olsam 10 tane, 100 tane bir şey istemem. Derim ki; ‘Sayın Cumhurbaşkanım, bana sadece buranın mülkiyetini verin. Ben sizden başka bir şey istemeyeceğim.' Bir planlama yaparım onun raporunu sunarım. ‘Adım adım bir yıla planlamasını bitireceğim' derim. İsterken de o arsa ile neler yapabileceğini belirtmesi lazım. 5-6 ay içinde planlamasını yapacağım, şu kadar zaman içinde alt yapısına başlayacağım…' Diyebilmeli.”
“Çağdaş şehircilik ilkeleri uygulansa, dünyada örnek gösterilecek bir şehir oluruz. Çünkü şehircilik ilkeleri rant uğruna heba ediliyor. Bir buçuk emsal maksimum emsal sınırıdır. Bir buçuktan sonraki emsal, bir şehircilik cinayetidir. Mesela Fahri Kayahan 1,75, şehir merkezinde 2,5-2,7'ye varan emsaller var.”
“Emsal, yoğunluk hesabı demek. Mesela bin metrekare arsanız var. Emsal bir buçuk ise 1500 metre kare inşaat yapabilirisiniz. Mesela bu 2.5 olsa, 1500 yerine 2500 yapabilirsiniz. 100 metre kareye 15 daire sığar. 2.5 olsa bir rakam değişikliği ile aynı arsaya on tane daire daha sığar. Bahse konu alanda şehircilik ilkelerinin bire bir uygulanmasına hiçbir engel kalmıyor.”
“Şehircilik ilkeleri derken; yaklaşma mesafeleri, büro nizamları, kişi başına düşen yeşil alan miktarları, eğitime ayrılan alanlar, sosyal alanlar, spor alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları… Şimdi neden yapılamıyor? Çünkü büyüklükleri ve genişlikleri yetersiz.”
“Diyelim ki bir yolu planlıyorsunuz. Bir aks belirledik. O aksta yeteri derecede otopark olsa yol genişlikleri, gidiş-gelişler müsait ölçüde olsa, otopark sorunu hiç olmasa, yayalarla araçları ayıran bir yeşil bant olsa, yürüyüş yolu ayrılsa, koşu yolu ayrılsa, bisiklet yolu planda ayrılsa, bunlar planda düşünülmezse daha sonra yapılamıyor. Bir yerlerden taviz vermek gerekiyor. Otoparkı ya da yolu daraltmak zorunda kalıyorsunuz. Yani bir tarafı yaparken diğerini de yıkıyorsun. Ama bu bilgilerle yeni planlamada olağanüstü şeyler çıkar. Tabiri caizse; cennet gibi nezih mekânlar oluşturursunuz. Şehrin gelecek 5 değil, 50 yılı kurtulur.”
“Tüm arsa belediyenin olduğu için, orada rant hesabı yapılmayacak ama neticede orada da bir rant oluşacak. O rantla da hem oradaki uygulama yapıldığı gibi, Malatya'nın mevcut bütün sorunları giderilir.Planlama altyapı, plan program yapılmalı. Öyle sunulmalı.”
Buranın rantıyla Kuzey ve Güney çevre yollarının şahıs arazileri ödenerek açılabilir mi?
“Açılır. On bir bin dönümlük araziden bahsediyoruz. Kaba bir hesapla yedi bin dönüm araziye sahipsiniz. Yüzde 40'ını gittik, yol yeşil alan diye. Bunun bin dönümünü de resmi kurumlara ayıralım. Net altı bin dönüm arazi sahibisiniz. Çok iyi bir planlamayla müteahhitler en az yüzde 50 verirler. Güzel bir planlama yapıldığında ortaya başka bir şey çıkıyor. Planlama güzel değilse yüzde 20 ile bile kimse yüzüne bakmaz. Ama planlama güzelse yüzde 20 ile almayan müteahhit; yüzde 50 ile alır. Altı bin dönüm altı milyon metrekare eder. Net 120 metrelik daireler yapılır. 60 bin daire sahibi olur. Bu kaba bir hesap…”
“Güzel bir planlama yapılırsa ve para sorunu da yoksa çok kısa bir zamanda bu şehir cazibe merkezi olur. Bu şehre dışarıdan katma değeri yüksek insanların gelmesi gerekiyor. Peki, bu şehre dışarıdan insanlar neden gelsinler? Maraş'tan, Elazığ'dan, Kayseri'den ya da bizim yurt içi ve yurt dışında gurbette olan hemşerilerimiz bu şehre niye gelsinler?”
“Malatya'da yemek, tatlı yenilecek marka bir yer yok. Malatya kan kaybediyor. İnsanlar Antep'e yemek yemeye gidiyorlar. Yemek bile cazibe noktası olmuş. Hâlbuki bu şehirde Türkiye'yi değil, dünyayı çekecek cazibe noktaları var. Mesela Dünya'nın 8'inci Harikası olan Nemrut var. Ama ulaşım sorunu var. Helikopter ile Nemrut'a gidebilmelisin. Cazibe derken insanlar bu şehre gelmeye değer bir şeyler bulacaklar. Kozluk Çayı var mesela. Darende Tohma Kanyonundan da önemli… Tamamen yeşil alanlar, piknik yapılacak yerler. Hiçbir düzenleme yok. Yolu yok. Bütün bunlar için vizyon ve parayı birleştirmek lazım.”
“Bu şehrin turizm potansiyelini arttırabilirsek, cazibeyi de arttırmış oluruz. Nemrut'a yılda altmış bin kişi geliyor. Bunlardan sadece bin beş yüz kişi Malatya'yı tercih ediyormuş. Diğerleri Adıyaman'dan gidiyor. Bu şehri yönetenler bunu bile problem olarak görmüyor. Bunun masaya yatırılması lazım. Bunun birçok sebebi var. Dertlenmek gayretten daha ehemmiyetlidir. Şu anlattığımızı dertlenen bir yönetici lazım. Günü kurtaran değil!...”
Uzmanlarımızın sözleri burada bitti.
SADECE 1100 DÖNÜMÜ ALINMIŞ
Uzman görüşü bitti bitmesine ama gelin görün ki mevcut Büyükşehir yönetimi bahse konu alanın sadece 1100 dönümünü almış. Onun da bir bölümüne kışla için yatakhane, misafirhane, kafeterya gibi sosyal tesisler yapılması sözü verilerek temel atma töreni yapılmış.
Bir de büyükşehrin bu güzelim alana 4 bin adedi bulan sanayi dükkânlarını taşıyacağını duyunca fevkalade üzüldüm.
Öncelikle sanayinin taşınması acil bir konu değil!
Malatya'nın hiçbir sorununu çözmeyecek.
İkicisi şayet taşınacaksa bile neden bu alan?
Ha bir de burada bulunan 1500 dönümlük tarımsal mera arazisinin alınması söz konusu ki bunun için de Sayın Cumhurbaşkanın talimatı ile işin hızlandırılması sağlanabilir.
TAMAMI İSTENİLMELİ
Başkan Gürkan Altay Kışlası alanının tamamını Sayın Cumhurbaşkanından istemeli. Elbette bu talep, ayakları yere basan makul, sürdürülebilir projeler sunularak istenilmeli, değilse hem belediyecilik hem ülke yönetiminde oldukça deneyimli duayen bir isim olan Cumhurbaşkanı talebe “evet” demeyecektir.
ÖRNEKLERİ ÇOK
Görüştüğümüz bazı belediye yetkilileri, alanın Büyükşehre devri konusunda yıllardır taraflar arasında görüşmeler yapıldığı, ancak alanın sadece onda birine tekabül eden 1100 dönümünün, o da yukarıda anılan sosyal tesislerin yapılması koşulu ile verildiğini, diğer alanların verilemeyeceğini ifade ettiler.
Ancak Sayın Gürkan'a hatırlatırız ki, bunun başta Ankara ve İstanbul Esenler olmak üzere onlarca örneği var. Yeter ki sayın Cumhurbaşkanına alanın nasıl değerlendirileceği konusunda makul, sürdürülebilir bir proje sunulsun.
PROJE MALATYA'YI ŞAHA KALDIRIR
Bahse konu alanın tümüyle Büyükşehir Belediyesine devredilmesiyle burada yapılacak yeni şehir Malatya'ya yeni bir vizyon kazandırmakla kalmayıp, dünyaya örnek bir Modern Kent vizyonu kazandıracak, Malatya'yı adeta şaha kaldıracaktır.
Ve Başkan Gürkan Malatya'nın gelecek 50 yılını kurtaracak bu dev projeye imza atarak adını altın harflerle tarihe yazdıracaktır.
Bizden hatırlatması…