İki Kere İki Kaç Eder?
04 Şubat 2017, Cumartesi 08:40Mühendislik Eğitimimi tamamladıktan sonra İşletme Yönetimi üzerine bir eğitim programına katılmış ve yaklaşık 40 kişinin olduğu sınıfta değişik meslek grupları olmasına karşın ağırlık mühendislerdeydi. Derslerden biride Pazarlama olup ilk dersimizde hocamız kendini tanıttıktan sonra sınıfa “İki kere İki kaç eder?“ diye soru sordu. Sınıf mühendis ağırlıklı olduğu için hep bir ağızdan “Dört“ cevabı yükseldi.
Hocamız beklediği “Dört” cevabını aldığında keyiflendi ve hemen itiraz etti. Pazarlama dersinin de itibarını yüksek kılmak için “Arkadaşlar; İyi bir Pazarlamacı iki kere ikiyi Beş (5) yapar.” Cevabını verdi.
Bu mantığı iyi bir satınalmacı için kurgularsak; iyi bir satınalmacı da iki kere ikiyi üç (3) yapar sonucunu çıkarabiliriz.
Tabi burada 3 ile 5 arasında yer alan Dört (4) sonucunu ticarette nereye koymak veya ne isim vermek gerekir diye düşünecek olursak. Hak olan, adil olan, paylaşmak, Dostluk …. gibi isimlerin yanı sıra “Vicdan” da diyebiliriz.
Satınalma, Pazarlama ve Satış gibi mesleklerde çalışanlar Dörtten uzaklaşıp istedikleri hedeflerine vardıklarında başardım diyerek sevinebilirler… Lakin onların başardıkları noktada bu alışverişin karşı tarafı da kaybedeni olmaktadır. Bu durumda da bilerek veya bilmeyerek karşı tarafı üzmüş olurlar.
Özellikle ekonomik krizin olduğu dönemlerde, hizmet veren kurumlar iş bulmakta güçlük çekmektedirler. Sabit giderlerinin de altında iş almak zorunda kalabilmektedirler. Örnek olarak 3 ün üstünde sabit gideri varsa hepsini kendi varlıklarından (kasadan) karşılamak yerine hiç çalışmamaktan dahi iyidir diye 3 ün altına da iş yapmaya razı olabilmektedirler.
Mühendislik, Doktorluk gibi mesleklerde çalışanlar, yaptıkları işlerde iki kere ikiyi dört yapmak zorundadırlar.
Doktor hastasına verdiği ilacın dozunu iyi ayarlamak zorundadır. Düşük dozda ilaç verirse hastası iyileşmez, ilacı yüksek dozda verirse de vücuttaki organlara zarar verebilirler.
Elektrik Mühendisi kullandığı sigortanın değerini düşük seçerse cihazı çalıştırmak istediğinde sigorta atar ve cihazın enerjisi kesilir. Sigortayı yüksek değerde seçerse cihaz arıza yaptığında sigorta atmaz. Kablonun ve cihazın yanmasının yanı sıra yangın gibi daha büyük problemlerin çıkmasına sebep olabilirler.
Yasa yapan siyasetçiler toplumun refahını artırmak, huzur ve mutluluğunun artırılması için yasaları yaparken çok titiz davranmalıdırlar.
Yasaları uygulayan hakim ve savcılarda dosyaları inceleyip karar verirken dosyadaki bilgilerin yanı sıra vicdani kanaatlerini de göz önüne alırlar. Burada kimseyi mağdur etmemek, haksızlıklara sebebiyet vermemek için iki kere ikiyi dört yapmak için vicdani sorumluk alırlar.
Gazeteciler de toplumun nabzını tutarak toplumun taleplerini, hakkını ve hukukunu korumak için Yasama – Yargı – Yürütme Ergleri üzerinde toplumun vicdanını temsil edip bunları yazılı ve sözlü ifade ederler.
Bugünlerde Anayasamızda yapılan değişiklikler üzerinde Mecliste, Televizyonlarda ve Yazılı medyada konunun uzmanlarının yapmış oldukları analizlere baktığımızda VİCDAN görülmemektedir. Maalesef Satıcılar, Pazarlamacılar ve Satınalmacılar görülmektedir.
Bilgin Akbal